Batman vs. Superman: Zorii Dreptatii – Se ridica la nivelul asteptarilor noastre?
Dupa ce a fost ridicat embargo-ul impus cronicilor din afara, fanii DC si numai ei au inceput sa vocifereze in apararea filmului regizat de Zack Snyder. Putem vorbi in clipa de fata de cel mai bun film cu supereroi produs pana acum sau de un esec care i-ar putea costa scump pe cei de la Warner?
We know better now, don’t we? Devils don’t come from hell beneath us. They come from the sky.
Depinde acum ce asteptari aveti de la acest film.
Daca aveti impresia ca filmele cu supereroi sunt realizate doar pentru copii si adolescenti va inselati amarnic.
Daca ati pornit la drum cu ideea ca va asteapta in sala de cinema un nou Deadpool, va spun cu parere de rau – si nu prea – ca ar fi cazul sa cititi cateva randuri despre ce urmeaza sa vedeti inainte sa plecati la drum. Ca sa nu aveti surprize. Cateva benzi desenate n-au facut rau nimanui.
Marea greseala care se face in clipa de fata este comparatia dintre filmele realizate dupa benzile desenate Marvel si cele din ograda DC-ului. Vorbim de stiluri diferite in abordarea povestilor si a personajelor. Nu o sa primiti poante si glume ca-n The Avengers, nici ironii fine ca-n X-Men. Batman vs Superman nu mizeaza pe conceptia colectiva – eronata – ca productiile de acest tip sunt destinate unui public imatur (nici Marvel nu doreste asta dar de multe ori au facut concesii pentru a impaca partenerii Disney si rau au facut).
Zack Snyder continua povestea inceputa in Man of Steel. Hans Zimmer si Junkie XL s-au ocupat de coloana sonora, criticul de film Joe Morgenstern de la The Wall Street Journal considerand ca sute de percutionisti erau sub influenta unor ciuperci magice. Depinde ce veti auzi si voi. N-ar strica sa ascultati un pic de Wagner inainte sa trageti propriile concluzii.
Ben Affleck – despre care se spunea ca o sa distruga acest film – joaca foarte bine. Daca multi se indoiau ca un actor va fi capabil sa se ridice peste performanta lui Christian Bale in trilogia lui Nolan – acum, in postura de co-producator – iata ca s-a intamplat imposibilul. Batfleck este sadic, brutal, terifiant, exact cum si l-au imaginat si l-au dorit fanii romanelor grafice ale lui Frank Miller – si nu numai ei. Cu toate ca in momentul de fata nu mai este nevoie de inca un origin story pentru Batman sau pentru Spider-Man, Snyder si Goyer au reusit sa spuna ce era de spus fara sa fie nevoie de inca un Batman Begins.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Face off. #WhoWillWin
Posted by Batman v Superman: Dawn of Justice on Wednesday, 17 February 2016
Daca Marvel a ales sa produca filme cu fiecare supererou din portofoliu pana sa-i aduca in echipa din The Avengers, pentru Justice League s-a mers intr-o directie diferita si binevenita dar aici s-ar putea sa fie o mica mare problema. Batman vs Superman pare sa fie un film mult mai usor de inteles pentru fanii benzilor desenete, cei care au habar de povestile de baza, despre personaje, iar publicul larg s-ar putea sa nu se prinda imediat de celebrele Easter Egg raspandite prin toata productia.
Jesse Eisenberg ofera un Lex Luthor diferit – daca stam sa ne amintim de interpretarile lui Gene Hackman si Michael Rosenbaum. Luthor aduce mai mult cu The Joker. Maniac, dement pana la ultimul rictus, cu o privire care tradeaza nebunia din spatele imaginii de geniu si CEO hipster, Lex este bantuit de obsesiile trecutului si manat de o viziune macabra in care lumea este distrusa de meta-oameni. Confruntarea directa dintre Batman si Superman este orchestrata de Luthor, in dorinta de a elibera omenirea de zeii falsi. Conotatiile teologice s-au regasit in multe filme cu supereroi si fara sa va dau un spoiler, va sugerez sa va uitati cu atentie la tabloul din living-ul lui Thor, diavoli versus ingeri, in care realitatea e de fapt alta.
Inapoi la actori, din pacate sequelul la Man of Steel pune accentul mai mult pe Batman si mai putin pe Superman, Henry Cavill avand putine replici, aceeasi chimie care nu exista cu Lois Lane – Amy Adams la fel de putin utilizata si delegata partiturii de domnita la ananghie. Jeremy Irons, noul Alfred este mult mai ironic decat a fost Michael Caine, iar Gal Gadot isi face intrarea in rolul Dianei Prince, Wonder Woman. Multi au carcotit la adresa distribuirii ei in aceasta franciza, dar actrita cunoscuta pentru aparitia in seria Fast and Furios, nu dezamageste asteptarile fanilor.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = „//connect.facebook.net/en_GB/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));
Ready for battle. #WonderWoman #BatmanvSuperman
Posted by Batman v Superman: Dawn of Justice on Monday, 1 February 2016
Din pacate, montajul la Batman vs Superman da de inteles ca multe scene au fost eliminate din productia finala, si daca se va lansa o versiune Director’s Cut, filmul va fi vazut si judecat la adevarata lui valoare.
Ne-am obisnuit cu stilul Marvel, ne-a fost inoculat de multe voci mai mult sau mai putin avizate, potrivit carora filmele cu supereroi sunt puerile si nu au valoare artistica. Este cazul sa vedeti aceste productii si sa le judecati valoarea. Ar fi indicat sa trageti singuri pareri vis-a-vis de poveste si personaje.
Batman vs. Superman: Zorii Dreptatii nu este un film perfect – nu exista asa ceva – dar cu toate problemele care tin de scenariu si montaj, reuseste sa spuna o poveste despre frica, demoni personali si obsesii, cum rar am vazut in ultima vreme.
Ioana, cand ia o pauza si nu mai e workaholica, se uita la filme si seriale cat e ziua de lunga si scrie despre ele pe www.edgeandback.ro.
Citeste si Despre liste si cautarea unui nou James Bond