Sari direct la conținut

BCE evocă reducerea dobânzilor de intervenție / Donald Trump: Un avantaj nedrept pentru a concura cu Statele Unite

HotNews.ro
Mario Draghi (foto arhiva), Foto: Agerpres/Xinhua
Mario Draghi (foto arhiva), Foto: Agerpres/Xinhua

Banca Centrală Europeană ar putea să revină la reducerea dobânzilor de intervenție, după trei ani de stagnare, a declarat marți președintele instituției, Mario Draghi, atrăgând imediat replici dure din partea președintelui american Donald Trump, scrie AFP.

Draghi „a anunțat că noi măsuri ar putea interveni pentru stimularea economiei, ceea ce a provocat imediat căderea euro în raport cu dolarul, oferindu-le un avantaj nedrept pentru a concura cu Statele Unite”, a acuzat imediat președintele american, pe Twitter.

Europenii „scapă nepedepsiți de ani de zile, cu China și alții”, a adăugat Trump, acuzând încă o dată partenerii internaționali că manipulează ratele de schimb.

Mario Draghi nu a făcut decât să repete afirmații făcute la începutul lui iunie, în reuniunea tradițională a BCE, dar într-un climat de speculații devenit intens în jurul politicilor monetare în Zona Euro și în Statele Unite.

„Noi reduceri ale dobânzilor de intervenție și măsuri de atenuare vizând limitarea efectelor secundare fac în continuare parte din instrumentele noastre”, a spus Draghi, la Sintra, în Portugalia.

A doua evocare a acestei piste, în câteva săptămâni, a contribuit la creșteri sensibile pe burse, aducând concomitent euro la 1,12 dolari. Rata obligațiunilor Franței pe zece ani a trecut pentru prima oară în domeniul negativ, adăugându-se obligațiunilor germane.

Inversarea așteptărilor

„Este indicația cea mai clară de până acum că Banca Centrală va reduce dobânzile de intervenție și va relansa programul de răscumpărare de active în lunile următoare” dacă inflația nu repornește, crede Andrew Kenningham, de la Capital Economics.

Pentru Frederik Ducrozet, strateg la Pictet Wealth Management, afirmațiile lui Draghi sunt legate și de posibile mișcări provocate de politica monetară a Statele Unite.

Ori, Rezerva Federală se reunește miercuri iar investitorii se așteaptă la posibile reduceri de dobânzi, arată Tangi Le Liboux, strateg la Aurel BGC.

Aceste speculații marchează o inversare a așteptărilor pe malurile atlanticului: până în aceste ultime luni, principala întrebare era când cele două bănci centrale vor majora dobânzile.

Dar degradarea conjuncturii mondiale, combinată cu tensiunile comerciale dintre Washington, Beijing și Bruxelles, a determinat instituțiile să-și schimbe total discursul.

Un nou ‘QE’ ?

Întrebat dacă următoarea sa acțiune în privința dobânzilor va fi în mod automat în creștere, Mario Draghi a răspuns laconic „Nu”.

Potrivit Capital Economics, BCE ar putea reduce dobânda la depozite la -0,50%, în timp ce principala dobândă care determină condițiile de creditare va rămâne la zero.

Cum dobânda la depozite este deja la -0,40% din martie 2016, ceea ce obligă băncile să plătească BCE atunci când își plasează lichiditățile în surplus, o astfel de eventualitate va relansa dezbaterea privind un sistem de „paliere” pentru instituțiile financiare, deja practicat în Suedia și Elveția.

Iar Draghi a mai spus că BCE dispune de „o marjă importantă” pentru relansarea programului de răscumpărare de active, denumit „relaxare cantitativă” sau „QE”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro