Banca Centrală Europeană reduce dobânda la 3,5%. Pentru români, asta înseamnă ieftinirea ratelor celor împrumutați în euro cu dobândă variabilă
Consiliul guvernatorilor a decis joi să reducă cu 25 de puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit, adică rata dobânzii prin care este influențată orientarea politicii monetare.
Decizia BCE vine ca răspuns la scăderea inflației din zona euro dar și ca urmare a semnalelor date de Rezerva Federală a SUA care urmează să înceapă să reducă dobânzile săptămâna viitoare.
Unii analiști cred că este probabil ca BCE să continue să reducă dobânzile și la cele două reuniuni rămase din acest an.
Inflația din zona euro a încetinit în august până la un minim din trei ani de 2,2%, în scădere de la 2,6% în iulie. Scăderea producției industriale în Germania și Italia a ridicat, de asemenea, îngrijorarea că economia zonei euro încetinește după o scurtă perioadă de creștere la începutul acestui an.
Ce înseamnă asta pentru unii români
Pentru românii cu rate la credite în euro cu dobândă variabilă, asta se va traduce într-o ușoară scădere a acestor rate.
Impactul reducerii ratelor de dobândă va fi resimțit diferit de către clienții băncilor, în funcție de tipul de contract (ne referim la contractele de credit în euro cu dobândă variabilă, cele cu dobândă fixă nefiind afectate).
De regulă, băncile își actualizează dobânda la credite la 3 sau la 6 luni în funcție de contractul pe care îl are fiecare. La următoarea actualizare va fi încorporat noul nivel al dobânzii, iar ratele ar putea scădea marginal.
Ce mai spune comunicatul Băncii Centrale Europene
„Datele recente privind inflația au fost, în linii mari, în concordanță cu anticipațiile, cele mai recente proiecții ale experților BCE confirmând perspectivele precedente ale inflației.
Aceștia estimează o inflație totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 și de 1,9% în 2026, similar proiecțiilor din luna iunie. Se anticipează că inflația se va intensifica din nou către finele acestui an, parțial ca urmare a ieșirii scăderilor accentuate anterioare ale prețurilor produselor energetice din calculul ratelor anuale.
Ulterior, inflația ar trebui să coboare către nivelul țintei noastre pe parcursul semestrului II al anului viitor. În ceea ce privește inflația de bază, proiecțiile pentru anii 2024 și 2025 au fost revizuite în sens ușor ascendent, în condițiile în care dinamica prețurilor serviciilor a fost superioară celei estimate. În același timp, experții anticipează în continuare o diminuare rapidă a inflației de bază de la 2,9% anul acesta la 2,3% în 2025 și la 2,0% în 2026.
Inflația internă se menține ridicată, dat fiind că salariile continuă să se majoreze într-un ritm alert. Cu toate acestea, presiunile generate de costurile cu forța de muncă se moderează, iar profiturile amortizează parțial impactul creșterilor salariale asupra inflației. Condițiile de finanțare rămân restrictive, iar activitatea economică este încă modestă, reflectând nivelul scăzut al consumului privat și al investițiilor.
Conform proiecțiilor experților, creșterea economică va fi de 0,8% în 2024, accelerându-se la 1,3% în 2025 și la 1,5% în 2026. Aceste valori reprezintă o revizuire în sens ușor descendent comparativ cu proiecțiile din luna iunie, datorată în principal unei contribuții mai reduse din partea cererii interne pe parcursul trimestrelor următoare”, se arată în comunicatul BCE.
Ratele dobânzilor reprezentative ale BCE
Facilitatea de depozit este rata dobânzii prin intermediul căreia Consiliul guvernatorilor influențează orientarea politicii monetare.
În plus, după cum s-a anunțat la data de 13 martie 2024 în urma evaluării cadrului operațional, spread-ul dintre rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi stabilit la 15 puncte de bază.
Diferența dintre rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală și rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare va rămâne nemodificat la 25 puncte de bază. În consecință, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,50%.
Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,65% și, respectiv, 3,90%. Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2024.