Sari direct la conținut

Benjamin Netanyahu, primul lider străin invitat de Donald Trump la Casa Albă

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, primul lider străin invitat de Donald Trump la Casa Albă
Donald Trump și Benjamin Netanyahu la întâlnirea din iulie 2024 Foto: Amos Ben Gershom/Israel Gpo/ZUMA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele american l-a invitat pe premierul israelian să vină pe 4 februarie la Casa Albă „pentru a discuta modul în care poate fi adusă pacea pentru Israel și vecinii săi, precum și despre eforturile de a contracara adversarii noștri comuni”. Invitația, prima adresată unui lider străin de la revenirea la Casa Albă, reprezintă o concesie majoră pe care SUA o face aliatului său în condițiile în care Netanyahu este vizat de un mandat internațional de arestare pentru crime de război, relatează The Guardian.

„Este onoarea mea să vă găzduiesc ca primul lider străin din al doilea meu mandat de președinte”, a precizat Donald Tump într-o scrisoare adresată premierului israelian.

Anterior, Trump a spus că „nu este încrezător” că armistițiul din Gaza va ține. Potrivit termenilor acordului de armistițiu, Israel și Hamas trebuie să înceapă negocierile pentru o pace de lungă durată, dar mulți se tem că un dezacord va duce la reluarea războiului sângeros din ultimele 15 luni.

Trump și Netanyahu au avut o relație personală dificilă, însă Israelul rămâne cel mai apropiat aliat al SUA în regiune. Steve Witkoff, emisarul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, a avut o conversație tensionată cu Netanyahu în zilele dinaintea negocierii unui acord pentru încetarea focului între Hamas și Israel, cu o zi înainte de inaugurarea lui Trump.

De atunci, Trump a ridicat interdicția impusă de administrația Biden de a furniza Israelului bombe de 2.000 de livre (900 kg).

La sfârșitul săptămânii trecute, Trump a sugerat că Fâșia Gaza ar putea fi „pur și simplu curățată” și că mai mult de 1,5 milioane de oameni ar putea fi trimiși în alte țări arabe.

Netanyahu a fost acuzat de Curtea Penală Internațională că a vizat populația civilă și a folosit „înfometarea ca metodă de război” în timpul campaniei armatei israeliene în Gaza, care a urmat atacului din 7 octombrie al Hamas, care a ucis aproximativ 1.200 de israelieni și a luat ostatici alte sute.

Mai mult de 120 de țări membre ale Curții Penale Internaționale ar trebui să îl aresteze pe Netanyahu dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor, inclusiv cea mai mare parte a Europei. Statele Unite nu sunt parte la acord, iar republicanii au introdus o legislație pentru a sancționa CPI pentru mandatele împotriva lui Netanyahu și a fostului ministru israelian al apărării, Yoav Gallant. Marți, democrații au blocat această legislație.

INTERVIURILE HotNews.ro