Biserica Ortodoxă Rusă: trădată de patriarhul lui Putin – The Guardian
În 1934, când Adolf Hitler își consolida controlul asupra puterii în Germania, un grup curajos de clerici protestanți s-a opus tentativelor de constituire a unei Biserici unificate, pro-naziste, a Reichului.
Într-o proclamație care ulterior a ajuns să fie cunoscută drept „Declarația de la Barmen” ei au afirmat necesitatea separării absolute dintre biserică și stat, respingând „doctrina falsă” conform căreia „biserica, prin aroganța omenească, ar putea așeza Cuvântul și munca Domnului în serviciul oricăror dorințe, scopuri și planuri alese arbitrar”.
E o dovadă a vremurilor tulburi pe care le trăim faptul că luna trecută sute de clerici, teologi și mireni ortodocși au simțit nevoia de a publica o proclamație similară prin care denunță complicitatea Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR) la invazia lui Putin din Ucraina. Documentul lor, intitulat „O Declarație privind Învățăturile «Lumii Ruse»”, îl condamnă pe Kirill pentru că asigură justificarea teologică a unui război barbar și ilegal.
Kirill, care în vremurile sovietice avea legături strânse cu KGB-ul, a calificat conducerea lui Putin drept miracol religios. În vreme ce asupra orașelor ucrainene plouă cu bombe, el a declarat că „adevărul lui Dumnezeu” este acela că popoarele Rusiei, Ucrainei și Belarusului trebuie să fie reunite sub forma unui singur popor spiritual.
La o slujbă ținută luna trecută la Moscova, el a prezentat invadarea Ucrainei ca fiind parte a unei lupte „metafizice” împotriva Occidentului decadent – o civilizație care chipurile ar fi capitulat în fața materialismului, relativismului moral, globalizării și promovării homosexualității.
Și cum Ucraina a devenit un vasal al acestui Vest păcătos, ea trebuie să fie salvată și redată „Sfintei Rusii”. Acest tip de contopire a rasei cu națiunea și biserica, amintesc autorii declarației privind „Lumea Rusă”, a fost deja condamnat drept erezie de către tradiția ortodoxă.
Într-o țară în care 71% din populație se identifică drept ortodoxă, iar Putin se recomandă drept apărător al valorilor BOR, opiniile lui Kirill conferă o justificare solidă ambițiilor geopolitice ale președintelui. În consecință, pe fondul condamnării globale din partea cultelor creștine, BOR se transformă cu repeziciune într-o biserică paria în interiorul unui stat paria.
Liderul spiritual al întregii creștinătăți ortodoxe, patriarhul ecumenic Bartolomeu I, a denunțat săptămâna trecută invadarea Ucrainei drept un act „atroce”. Peste 280 de preoți și ierarhi ortodocși ruși din întreaga lume au semnat o scrisoare deschisă care condamnă războiul.
În ciuda intimidării și amenințărilor din partea Moscovei, o filială BOR din Amsterdam l-a condamnat pe Kirill și a dezertat la Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, cu sediul la Istanbul. În Ucraina, unde o parte din biserica ortodoxă s-a separat de patriarhia Moscovei în 2019, liderii ortodocși ruși s-au delimitat de Kirill și au condamnat invazia.
Acum, când creștinătatea ortodoxă și-a asumat o poziție, și alți lideri creștini trebuie să-și facă treaba și să clarifice că fuziunea militantă realizată de Kirill între etno-naționalism, autoritarism și identitate religioasă este inacceptabilă. Inițial reticent a-și face publică deplina lui opoziție față de Putin, papa Francisc a început să folosească un limbaj tot mai dur, transmițându-i lui Kirill că conceptul de război sfânt ori război drept nu se poate împăca cu preceptele creștine.
Consiliul Mondial al Bisericilor, care reprezintă 580 de milioane de creștini de diverse confesiuni de pe tot cuprinsul lumii, l-a îndemnat degeaba pe Kirill să-și folosească influența pe lângă Putin pentru a pleda în favoarea păcii.
Acum se conturează în cadrul Consiliului un grup de culte care intenționează să excludă BOR din organizație. O astfel de măsură ar fi contrară instinctului natural de a se promova unitatea creștinismului.
Dar, tot așa cum oligarhii ruși au fost sancționați și izolați pentru că i-au acordat sprijin și ajutor lui Putin, și subsidiara nemernică de la Moscova a creștinismului ortodox ar trebui să plătească un preț piperat pentru că și-a pus teologia în slujba ambițiilor criminale ale unui dictator.
The Guardian-preluare Rador