Bjorn Hauge, investitor pe piata imobiliara: "Nu mai avem nicio tinta de castig"
Norvegianul Bjorn Hauge, directorul Romania Invest, o companie care a cumparat 800 de apartamente si nu a vandut niciunul, si-a revizuit tinta de castig de la 40%, in iulie 2008, la nicio tinta, in februarie 2009. In schimb, crede ca a gasit o nisa salvatoare de piata: apartamentele „sigure”. Pe scurt, o noua firma desprinsa a Romania Invest, a fost infiintata pentru a supraveghea dezvoltatorii, ca sa nu dea chix la constructie.
Bjorn Hauge, directorul Romania Invest, a acordat un interviu HotNews.ro in iulie 2008. Atunci vorbea despre faptul ca se pregateste vanzarea primelor 35 de apartamente, ca asteapta un castig de 40% intre pretul de achizitie si cel de vanzare si ca piata isi va reveni pana la inceputul lui 2009.
Intre timp, Bjorn Hauge si-a revizuit modul de abordare al afacerii. Nisa pe care acesta crede ca a gasit-o se numeste „Be Igloo” si este noua sa companie de vanzari. A adus, in acset scop, si un director de marketing familiar cu piata, Nimrod Zvik, care a ocupat aceeasi functie la dezvoltatorul Seven Hills.
Acesta a explicat cu ce anume se ocupa, exact, Be Igloo: „Inainte de a cumpara apartamente intr-un proiect, verificam cu grija activitatea nationala si internationala a dezvoltatorului; dupa ce l-am achizitionat, compania de consultanta King Sturge face pentru noi toate verificarile, astfel incat cele mai inalte standarde sa fie respectate. Atunci cand cineva a cumparat un apartament de la noi, ne asiguram ca ii vor fi respectate drepturile si ca primeste exact ce a cerut”.
Investiitorii sau adus si solutii de finantare: Be Igloo a semnat o intelegere cu Bank of Cyprus, si in plus, pot exista aranjamente de finantare directe intre vanzator si cumparator, au mai explicat reprezentantii companiei.
Bjorn Hauge a explicat, intr-un nou interviu acordat HotNews.ro, ce s-a intamplat cu planurile sale de anul trecut.
Rep: In luna iulie 2008 spuneati ca va pregatiti sa vindeti 35 de apartamente in Residenz. Ce s-a intamplat cu acestea?
B.Hauge: Nu au fost finalizate pana in prezent. Asadar, am decis sa amanam vanzarea. Dat fiind ca nu ne grabeam, am decis sa asteptam pana acum, sa lansam aceasta organizatie. Mai avem nevoie de cativa oameni, l-am adus pe Nimrod Zvik pe postul de marketing director si am dorit sa avem un eveniment de lansare, sa separam aceste firme.
De ce? Fiindca eu sunt obisnuit ca atunci cand merg la un broker, acesta sa se ocupe de interesul meu, insa in Romania nu se intampla asa ceva, brokerul lucreaza pentru dezvoltator. Eu nu lucrez pentru dezvoltatori. Cred ca dezvoltatorii ma urasc, fiindca nu accept niciun compromis, totul trebuie sa fie perfect.
Pe scurt, am primit apartamentele abia acum. Am renegociat conditiile cu Residenz si acum sunt, de fapt, numai 15 apartamente acolo. Alte 40 sunt in proiectul „Ten blocks” si alte 45 in „My Dream Residence”. In total, 80 de apartamente „la cheie”. Acestea nu sunt gata in sensul ca sa se poata muta cineva acolo maine, insa sunt aproape gata, pot fi vazute si astfel clientul stie exact ce anume cumpara.
Rep: Cum poate fi pretul apartamentelor dv. mai ieftin decat al dezvoltatorilor?
B.Hauge: Noi am cumparat cu aproximativ 2 ani in urma si am primit un discount pentru numarul mare de apartamente achizitionate. Apoi, pe timpul perioadei de constructie, dezvoltatorii au mai crescut pretul. Sa spunem ca dezvoltatorul vindea, cu 2 ani in urma, la un pret de 1.000 euro/mp. Discountul meu a fost, sa spunem, de 100 euro, asadar le-am achizitionat la 900 euro/mp. Acum, dezvoltatorul vinde la 1.200 euro/mp, iar eu am inca destul „spatiu” sa-mi stabilesc pretul. Dar nu vreau sa intru in razboi cu niciun dezvoltator.
Rep: Spuneati, in iulie 2008, ca asteptati un castig de 40% la vanzarea apartamentelor. Acum?
B.Hauge: Aceea era tinta noastra initiala. Astazi nu mai avem nicio tinta. Scopul si jobul meu este sa am grija de banii investitorilor, adica sa vindem apartamentele. Pentru ca daca piata creste, cresc si asteptarile; iar daca piata scade, asteptarile scad.
Rep: In ce directie credeti ca merge piata acum?
B.Hauge: Cred ca este in stagnare. Sunt anumite tendinte pe pietele globale care ar putea ajuta situatia economica, acestea se vor simti probabil in iulie-august, acestea sunt predictiile deocamdata, dar vom mai vedea. Cred ca exista totusi o piata pentru apartamente. Oamenii se muta in Bucuresti, au nevoie de o locuinta, dar intrebarea este cum sa gasesti solutiile cele mai potrivite pentru fiecare.
Rep: Spuneati ca asteptati alte doua proiecte imobiliare, pentru a mai cumpara apartamente. Ce s-a intamplat?
B.Hauge: Da, numai ca au fost anulate.
Rep: Despre ce proiecte era vorba?
B.Hauge: Nu pot spune acest lucru.
Rep: Ati mai cumparat si alte apartamente in afara de cele 800 despre care discutam atunci?
B.Hauge: Nu, nu am cumparat altele.
Rep: Luati in considerare posibilitatea sa nu aveti castig deloc?
B.Hauge: Cred ca va exista un castig. Dar nu uitati ca noi cheltuim multi bani pentru verificarile legale si verificarile tehnice. La final, se merge cu arhitecti, ingineri, si se verifica toate aspectele, nu acceptam niciun compromis. Cred ca, pentru clienti, este diferenta dintre a cheltui banii pe o Dacie, sau a-i cheltui pe un Mercedes. Pana acum, plateau pentru un Mercedes si primeau o Dacie. Nu spun ca Dacia e o masina foarte rea, dar preturile nu pot fi apropiate. Mi-e teama ca la multe apartamente care se vand acum in Bucuresti pot sa apara inundatii sau defectiuni sau cine stie ce alte problenme. Noi incercam sa evitam aceste lucruri, in ideea ca daca investesti pentru 20 de ani, trebuie sa fie o investitie sigura. De aceea, nu vreau sa fie cel mai ieftin loc de unde-ti cumperi apartament, dar cel mai sigur.
Rep: Deci aveti si preturi mai mari decat ale dezvoltatorilor?
B.Hauge: Nu cred ca vom fi vreodata mai scumpi decat dezvoltatorii, sa spunem ca suntem aproape de pretul dezvoltatorilor.
Rep: Mai spuneati, in luna iulie, ca vor veni pe piata trei companii financiare specializate pe credite ipotecare. Ce s-a intamplat cu acestea?
B.Hauge: Erau mai multe. Dar din cauza crizei bancare, nu s-au concretizat. Una din ele este aici, dar nu a inceput activitatea, face cercetari de piata.