Sari direct la conținut

Blinken îl apără pe președinte după prestația dezastruoasă din dezbaterea cu Trump, afirmând că Biden a restabilit „încrederea globală în leadership-ul SUA”

HotNews.ro
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a răspuns luni criticilor la adresa prestației dezastruoase a președintelui Joe Biden în dezbaterea electorală cu Trump de săptămâna trecută, afirmând că politicile din ultimii 3 ani și jumătate ai actualei administrații au sporit la nivel mondial încrederea în leadership-ul american, scrie Reuters.
Blinken îl apără pe președinte după prestația dezastruoasă din dezbaterea cu Trump, afirmând că Biden a restabilit „încrederea globală în leadership-ul SUA”
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, discută despre viziunea administrației Biden în materie de politică externă și despre rolul de lider al SUA în lume, într-o dezbatere la Brookings Institution. Washington, DC, 1 iulie 2024. Sursa foto: Lenin Nolly/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

În contextul în care presa internațională și-a exprimat îngrijorarea cu privire la prestația lui Biden în dezbaterea împotriva lui Donald Trump, Blinken a fost întrebat, în cadrul unui eveniment organizat de Brookings Institute, ce ar trebui să știe „prietenii și dușmanii” din întreaga lume despre leadership-ul SUA sub conducerea lui Biden.

Blinken a spus că oamenii din întreaga lume se uită la ceea ce a făcut Biden de la venirea lui în funcție, nu doar într-o singură noapte, și că apreciază politicile actualului lider american.

„Ei au văzut un președinte care a întărit America, a întărit America în lume, a reinvestit în aceste alianțe, în aceste parteneriate în moduri pe care ei le caută și le doresc”, a spus Blinken.

Mulți americani și-au exprimat consternarea față de ambii candidați după dezbaterea de 90 de minute de joia trecută de la CNN. Biden, actualul președinte democrat, în vârstă de 81 de ani, cu vocea răgușită de o răceală, s-a încurcat în unele răspunsuri și a tras de timp în altele.

Republicanul Trump, în vârstă de 78 de ani, a reluat o serie de afirmații scandaloase care s-au dovedit false de multe ori, inclusiv afirmații potrivit cărora el ar fi câștigat de fapt alegerile din 2020, iar Biden nu a reușit să le combată.

A fost prima dată când Blinken, diplomat american de top și un vechi colaborator al lui Biden, a fost întrebat despre dezbaterea de joi. El a subliniat performanțele lui Biden în timpul mandatului.

„Dacă vă uitați la sondajele din întreaga lume, vedeți, din nou și din nou și din nou, că încrederea în leadership-ul american a crescut dramatic în ultimii 3 ani și jumătate”, a spus Blinken.

„Asta nu se întâmplă pur și simplu. (…) Este produsul politicilor pe care le urmărim, este produsul angajamentului nostru. Și ei văd că președintele Biden a deschis calea în toate aceste domenii diferite și în moduri care aduc oamenii împreună și se concentrează în aceeași manieră asupra provocărilor pe care le avem în fața noastră și care sunt comune atâtor alte țări”, a adăugat șeful diplomației americane.

Susținătorii lui Biden au sperat că dezbaterea va risipi îngrijorările că acesta ar fi prea bătrân pentru un nou mandat, dar în schimb prestația președintelui nu a făcut decât să alimenteze aceste îngrijorări. Unii democrați au cerut ca Biden să se retragă din cursă, în timp ce liderii partidului au respins această variantă.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro