Blocati la licenta
Mai multi studenti din anul IV de la Facultatea de Studii Europene ii acuza pe profesori ca intentionat nu vor sa-i introduca in examenul de licenta si sustin despre conditiile din facultate ca sint „ca pe vremea comunismului“.
Scandal dupa scandal
N-a trecut bine scandalul cu privire la examenul de licenta de la sectia de Jurnalism a Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii, ca o alta disputa a izbucnit, de aceasta data la Facultatea de Studii Europene (FSE), tot din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai“ (UBB).
Mai multi studenti din anul IV acuza anumite cadre didactice de faptul ca intentionat nu vor sa-i introduca in examenul de licenta. „Unii dintre noi nu putem intra in licenta din cauza unui singur examen, iar profesorii nu vor sa ne recorecteze lucrarile date, cu toate ca am depus contestatii.
Pur si simplu se uita peste lucrarea ta si dupa 5 minute iti spun ca nu pot face nimic“, sustine Bianca Porutiu, studenta in anul IV la FSE. Potrivit acesteia, in aceasta sesiune de licente vor intra aproximativ 70 din cei peste 300 de studenti ai facultatii, majoritatea nereusind sa promoveze un examen.
„Este aberant sa crezi ca a saptea oara te prezinti la un examen, pentru care ai platit ca sa-l sustii, si din nou mergi fara sa inveti. Asa ceva nu se poate! Chiar daca nu invatai, ceva tot se prindea de tine in alea sase ori in care l-ai picat, ca sa reusesti sa iei macar un 5“, sustine Bianca. Parerea ei este impartasita de mai multi colegi de ai ei.
„Este o vorba la romani: «Daca jumatate dintre studenti nu-si iau un examen, vina nu e a lor, ci a profesorului», or aici deja nu mai e vorba despre jumatate, ci mai mult de jumatate nu si-au promovat examenul“, sustine o colega.
Acuze grave
Potrivit mai multor studenti ai FSE, o parte din banii incasati pentru sustinerea unui examen in restante ar ajunge tot la profesori. „Eu am auzit ca iau un procent din banii astia (n.r., profesorii), asa ca acesta ar putea fi un motiv pentru faptul ca sintem atit de multi care trebuie sa ne mai dam o data examenele“, sustine un student care prefera sa ramina anonim.
„In facultatea asta e mai ceva ca in regimul comunist. Profesorii vin la cursuri si nici macar sa scrie pe tabla ce au scris in cartile lor nu mai stiu. Te vad la un examen ca scrii ceva mai autentic si mai misto si automat te dau afara din examen, dar de colegii care vin cu «hands-free» sau care isi platesc examenele nimeni nu se ia.
Unele colege au ajuns in depresie din cauza unui examen si chiar au amenintat ca se vor sinucide pentru o nota“, sustine exasperata Bianca Porutiu.
La intilnirea de vineri au sosit si citiva parinti pentru a-si sustine copiii. Nicolae Paun, fost decan al FSE, le-a promis vineri tuturor celor prezenti ca va analiza situatia existenta si, daca studentii au dreptate, va face toate demersurile pentru organizarea unei noi sesiuni in care studentii care au examene nepromovate sa poata sa le sustina.
Intre timp, studentii au ales si alte forme de protest. „Am hotarit sa trimitem o scrisoare ministrului Educatiei in care sa-i semnalam problemele existente la aceasta facultate. Macar generatiile urmatoare sa nu mai treaca prin ce am trecut noi“, sustine Bianca Porutiu, initiatoarea protestului.
„Cel mai prost an“
Printre profesorii acuzati se regaseste Michael Shafir, titular al cursului „Teoria Relatiilor Internationale“, predat in anul III de studiu. Dupa spusele acestuia, fiecare contestatie a fost analizata cu atentie, iar vina pentru faptul ca un numar atit de mare de studenti nu pot intra in licenta „o poarta chiar ei“, sustine profesorul.
„Sint cel mai slab pregatiti studenti pe care i-am intilnit vreodata. Anul acesta este chiar cel mai prost an cu care am avut de a face“, sustine prof. Michael Shafir.