Blocul de la Palatul Stirbey s-a impiedicat de Comisia Monumentelor
Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a respins miercuri proiectul care prevedea construirea unui bloc din sticla, inalt de aproape 40 de metri, in spatele Palatului Stirbey de pe Calea Victoriei. Membrii Comisiei i-au cerut beneficiarului sa refaca proiectul, in baza unui studiu de impact care sa demonstreze ca nu afecteaza imaginea zonei. De asemenea, s-a cerut refacerea unei parti din gradina palatului. In proiectul prezentat, curtea monumentului, unde altadata se afla gradina, era betonata.
In plus, datorita modificarilor legislative, beneficiarul va trebui sa obtina si un aviz de oportunitate de la Primaria Capitalei, fiindca cere sa construiasca mult mai mult decat prevede regulamentul de urbanism pentru zona respectiva. Legea urbanismului spune ca investitorii, care doresc o derogare mai mare de 20 la suta fata de cat prevede regulamentul de urbanism pentru zona respectiva, trebuie sa obtina un aviz de oportunitate de la Primarie. In acest fel practic trebuie sa demonstreze ca investitia este si in interesul orasului, nu numai a investitorului.
UPDATE Primaria Capitalei a dat aviz de oportunitate pentru Palatul Stirbey
Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a semnat astazi avizul de oportunitate pentru proiectul din spatele palatului Stirbey. Asta inseamna ca Primaria este, in principiu, de acord cu realizarea acestui proiect. Dupa acest aviz, investitorul trebuie sa obtina aprobari de la Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii, etc. Cu aceste documente, se intoarce la Primaria Capitalei, pentru obtinerea avizului de urbanism. Daca obtine si acest document, proiectul va fi supus la vot in consiliul General al Municipiului Bucuresti.
Ovidiu Popescu, investitorul de la Palatul Stirbey, despre decizia Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice: “Sunt usor dezamagit de decizia luata astazi. Consider ca in luarea deciziei a cantarit foarte mult presiunea exercitata de unele organizatii neguvernamentale. In ceea ce priveste decizia luata la Minister, am fost din pacate, retrimisi la Comisia de Urbanism din cadrul aceleiasi institutii, care ne avizase favorabil proiectul in cursul acestui an. Practic, avem doua comisii din cadrul aceleiasi institutii care isi contrazic hotararile. Suntem pregatiti in orice moment sa ne justificam fiecare detaliu al proiectului nostru. Sunt optimist si am incredere in profesionalismul si obiectivitatea membrilor comisiei. Deasemenea, suntem deschisi dialogului cu organizatiilor neguvernamentale care sunt interesate in gasirea unor solutii constructive si mai ales fezabile pentru restaurarea si integrarea Palatului Stirbey”.