Bloomberg: Cererea Romaniei de imbunatatire a ratingului are sprijinul investitorilor si analistilor
- Redactia Hotnews
Cererea Romaniei pentru imbunatatirea ratingului suveran are sustinerea investitorilor si analistilor de la Londra la Los Angeles, motivata de progresele fiscale si acordul tarii cu FMI, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.
Romania incearca sa scape de ratingul de tara din categoria “junk” (nerecomandat investitorilor) din partea Standard & Poor’s (S&P), nivel la care a fost mentinut de agentia de evaluare financiara incepand din 2008.
Progresele fiscale si sprijinul reprezentat de acordul cu FMI garanteza un rating mai ridicat, potrivit sefului Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, precum si unor investitori si analisti de la TCW Groupi, Nomura Holdings si Capital Economics.
“Cu siguranta cred ca este timpul sa revizuiasca pozitiv. Imi plac activele (din Romania, n.r.) de ceva vreme si consider ca se afla pe un trend de imbunatatire”, a declarat Blaise Antin, de la fondul american de investitii TCW, unde participa la administrarea de active in valoare de 10,5 miliarde de dolari de pe pietele emergente.
Moody’s este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii in perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ “Baa3”, ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva negativa. Fitch acorda Romaniei calificativul “BBB-“, ultima treapta deasupra “junk”, cu perspectiva stabila, in timp ce S&P evalueaza Romania la “BB+”, cel mai ridicat nivel din “junk”, cu perspectiva stabila.
“Exista o posibilitate buna pentru o imbunatatire a ratingului, daca sunt implementate reformele promise de Guvern”, a spus Mobius.
Modificarile ratingurilor nu sunt urmate intotdeauna de investitori, noteaza Bloomberg. Costurile de imprumut ale Frantei si Statelor Unite au scazut imediat dupa ce au pierdut ratingul maxim posibil, “AAA”, semnal ca revizuirile practicate de agentii ar putea avea un impact redus asupra costurilor de imprumut.
In aproape jumatate din cazuri, costurile de imprumut ale unei tari scad cand deciziile agentiilor de rating sugereaza ca ar trebui sa creasca sau cresc atunci cand ar trebui sa scada, arata date din ultimii 38 de ani, analizate de Bloomberg.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, marti, ca Romania merita un rating suveran mai bun.
“Dupa opinia mea, trebuie rediscutat ratingul de tara. Eu cred ca ratingul de tara pentru Romania in noile conditii de stabilitate fiscala trebuie imbunatatit”, a afirmat Vosganian la o conferinta pe tema reindustrializarii Romaniei.
Romania a implementat in 2010 unul dintre cele mai dure programe de masuri de austeritate din UE, prin taierea salariilor angajatilor statului si majorarea TVA, iar Guvernul a incheiat doua acorduri cu FMI si a reusit sa coboare deficituil bugetar de la 7,2% in 2009 la 2,5%.
Odata cu stabilizarea fiscala, riscul de credit al Romaniei s-a redus. Costul asigurarii impotriva riscului de neplata a datoriei Guvernului pe cinci ani a coborat la 1,9% la sfarsituil lunii ianuarie, minimul incepand din 2008. In prezent, costul riscului se situeaza la 2,37%.
La declinul costurilor de imprumut a contribuit si includerea obligatiunilor Romaniei, in martie, in indici ai grupurilor bancare JPMorgan Chase si Barclays pentru datoria statelor emergente. Leul s-a apreciat cu 0,6% in acest an fata de euro, cea mai buna evolutie din Europa de Est, arata datele Bloomberg.
Pentru a consolida in continuare increderea in economia Romaniei, Guvernul negociaza un nou acord cu FMI pentru a inlocui actuala intelegere de 5 miliarde de euro, care expira in iunie si a fost tratata de autoritati ca preventiva.
O plasa de siguranta de la FMI ar fi pozitiva pentru ratingul Romaniei, a declarat Matteo Napolitano, analist la Fitch. Agentia are programata o evaluare a calificativului Romaniei pana la sfarsitul lunii iunie.
Disponibilitatea ajutorului financiar “si conditiile pe care le va include acordul” ar face posibila o imbunatatire a ratinguilui, a afirmat Peter Attard Montalto, economist la Nomura Londra.
“Principalele obstacole pentru o revizuire in urcare sunt economia slaba, sistemul bancar fragil si perpetuarea incertitudinilor politice”, a declarat Neil Shearing, economist la Capital Economics.
Economia tarii va creste in acest an cu 1,6%, iar deficitului bugetar va cobori probabil la 2,4% din PIB, potrivit estimarilor Comisiei Europene.