Sari direct la conținut

BNR: Rata profitului in sistemul bancar va scadea pe termen scurt

HotNews.ro

Banca Nationala a Romaniei (BNR) prevede ca, pe termen scurt, rata profitului in sistemul bancar va cunoaste o incetinire lenta pe fondul inaspririi concurentei, reducerii dobanzilor si al continuarii investitiilor in dezvoltarea retelelor teritoriale, se arata intr-un raport al bancii centrale.

De asemenea, cresterea necesarului de provizioane ca efect al dinamicii sustinute a creditarii si costurile legate de implementarea Acordului Basel II se mai numara printre factorii care pot afecta rata profitului in sistemul bancar.

Conform BNR, anul trecut s-a realizat o consolidare a profitului net inregistrat la nivelul sistemului bancar. Acesta evidentiaza o dinamica asemanatoare cu cea inregistrata in anul precedent, rezultatul net inregistrand o crestere atat in termeni nominali, cat si in echivalent euro.

Rezultatul financiar s-a realizat intr-un cadru economic favorabil, prin dezvoltarea activitatii de creditare si a altor tranzactii, care au compensat reducerea marjelor dintre dobanzile la credite si cele la depozite

Situate pe un trend descrescator, marjele medii de dobanda din sistemul bancar romanesc se plaseaza totusi deasupra mediei inregistrate de sistemele bancare ale altor tari din regiune.

Veniturile nete din dobanzi, desi si-au redus ponderea, reprezinta aproximativ jumatate din veniturile operationale ale institutiilor bancare, iar veniturile din comisioane au inregistrat un ritm real de crestere de 30% depasindu-l pe cel al veniturilor operationale.

Celelalte componente ale veniturilor operationale, respectiv veniturile nete din operatiuni de schimb valutar si cele din titluri, au inregistrat ritmuri de crestere negative, diminuandu-si ponderile in total, de la 11% la 9% in cazul primei componente si de la 9% la 5% in cazul celei de a doua.

In structura cheltuielilor operationale, cheltuielile cu personalul au continuat sa reprezinte elementul cu ponderea cea mai ridicata (40%), pe fondul cresterii numarului de personal al institutiilor de credit.

Rata rentabilitatii economice (ROA) si-a continuat si 2006 tendinta descrescatoare, inregistrand o diminuare de la 1,6% la 1,3%. Marimea rentabilitatii economice ramane comparabila cu valorile consemnate in alte tari din regiune.

Rata rentabilitatii financiare (ROE) urmeaza un trend descrescator usor mai accentuat decat cel al ROA, pe fondul cresterii mai rapide a activelor totale (28%), decat cel al capitalurilor proprii, asimilate si provizioane (25%). In acest context, rentabilitatea financiara s-a situat pe o plaja de valori cuprinsa intre 12,7% si 10,7%.

Cheltuielile cu provizioanele au crescut in termeni reali cu 41% in 2006, in principal ca efect al expansiunii creditului neguvernamental cu 47%, precum si al restrictiilor impuse de Banca Nationala a Romaniei institutiilor de credit.

Indicatorul eficientei costurilor (cost income ratio) s-a mentinut aproape neschimbat, fiind de 67,7% la finele anului trecut, fata de 67,2% la sfarsitul anului 2005.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro