BoA, Citigroup, Barclays, WestLB si UBS cercetate pentru manipularea ratei Libor
Cinci grupuri bancare internationale sunt cercetate de autoritati pentru o presupusa manipulare a ratei Libor, dobanda de referinta pentru dolar pe piata interbancara londoneza, a declarat o persoana apropiata situatiei citata de Reuters. Persoana, care nu a dorit sa isi dezvaluie identitatea, a aratat ca Bank of America, Citigroup, Barclays, WestLB si UBS sunt cercetate de autoritatile de reglementare din Statele Unite, Marea Britanie si Japonia.
Grupul bancar elvetian USB a anuntat marti ca a primit citatii de la autoritatile de reglementare din SUA si Japonia pentru a vedea daca acesta a facut „incercari necorespunzatoare” pentru a manipula dobanda Libor (London Interbank Offered Rate). Totodata, cotidianul Financial Times a aratat joi ca Bank of America, Citigroup si Barclays au primit citatii din partea autoritatilor americane. Anchetatorii au cerut informatii si de la banca germana WestLB, desi reprezentantii institutiei financiare au spus ca nu au primit citatii, a mai scris FT.
Autoritatile de reglementare in domeniul financiar si reprezentantii Barclays, WestLB si Bank of America au refuzat sa comenteze informatiile, in vreme ce oficialii Citi nu au putut fi contactati.
Autoritatile din SUA, Marea Britanie si Japonia investigheaza manipularea ratei dobanzii Libor in anii 2007 si 2008, chiar inainte si in timpul crizei financiare.
Asociatia Bancherilor Britanici (BBA) stabileste nivelul Libor in fiecare zi, oferind o referinta pentru dobanzile practicate de toti marii creditori din lume. BBA arata ca metoda de calcul a Libor este simpla si transparenta.
In 2008, mecanismul zilnic de stabilire a ratelor Libor lua in considerare ratele oferite de 16 banci, iar cele mai mici si cele mai mari patru valori sunt excluse din calcul. Ratele Libor au crescut in timpul crizei financiare, fiind criticate la acea vreme pentru ca nu reflecta preturile reale din piata. In decembrie 2008, BBA a anuntat ca va modifica modul de calcul al ratelor de dobanzi interbancare Libor, iar de la inceputul acestui an numarul bancilor care contribuie la stabilirarea acestui indicator a fost crescut la 20.