Sari direct la conținut

Bogdan Badea, puternic sustinut de ALDE, apropiat al lui Daniel Chitoiu, a fost numit seful Directoratului Hidroelectrica

HotNews.ro
Bogdan Badea, Foto: AGERPRES
Bogdan Badea, Foto: AGERPRES

Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica a numit miercuri un nou directorat al companiei. Seful Directoratului va fi Bogdan Badea (39 ani), fost secretar de stat in Ministerul Energiei, in in perioada decembrie 2014-noiembrie 2015. Valceanul Bogdan Badea este cunoscut ca fiind un apropiat al lui Daniel Chitoiu, care a a fost de doua ori ministru (la economie si la finante), in perioada guvernelor Ponta. Alti doi membri ai directoratului vor fi Marian Bratu, care pana acum a ocupat functia de manager departament mentenanta, si Mihai Vals Zdru, care pana in 2013 a lucrat la Transelectrica, iar 12 ani a lucrat in service-uri auto.

Bogdan Badea este puternic sustinut de ALDE. De altfel, a fost secretar de stat in perioada in care ministerul energiei a fost condus de Andrei Gerea (ALDE). Din pozitia de secretar de stat, Badea era cel care lua cele mai multe decizii legate de sectorul energetic. In 2016 a fost numit sef al Departamentului Management de Proiect din cadrul Hidroelectrica.

In perioada iunie 2013-februarie 2014 a fost secretar de stat si in Ministerul Economiei, in perioada in care ministri au fost Varujan Vosganian si Andrei Gerea.

In perioada 2015- 2016 a fost membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom. Inainte sa ajunga la OMV Petrom a fost membru in Consiliul de Administratie al Rompetrol Rafinare. In perioada iunie 2009-iunie 2013 a fost administrator la BNB Renewables Consulting, firma de consultanta in dezvoltarea proiectelor in sectorul energiei regenerabile, arata Badea in CV-ul sau. In perioada august 2007-martie 2009 a fost director de strategie si dezvoltare la Electrica SA. In aceeasi perioada a fost si membru in Consiliile de Administratie de la ENEL Energie Muntenia SA si ENEL Energie SA.

Cat a fost secretar de stat, s-a aflat in conflict cu membrii Consiliului de Administratie al Electrica SA. A fost acuzat ca ca vrea sa obtina controlul companiei prin impunerea unor directori din cadrul ALDE si prin preluarea chiar de el insusi a conducerii. Badea a respins acuzatiile spunand ca membrii Consiliului de Administratie refuza criterii de performanta. Vezi aici mai multe amanunte.

Un membru al Directoratului numit de catre CS este Mihai Bratu (48 de ani). Acesta lucreaza in Hidroelectrica din 1993.

Un alt nou membru este Mihai Val Zdru (48 de ani), care, potrivit CV-ului, din 2013 se ocupa de dezvoltarea unor parcuri fotovoltaice pentru diverse societati. Din 2011 pana in 2013 a lucrat pe diverse functii in Transelectrica. In perioada 2010-2011 a fost responsabil tehnic la service-uri BMW din Bucuresti si Craiova. Din 2002 pana in 2010 a fost manager la service BMW. De asemenea, din 1999 pana in 2001 a fost manager la un service Daewoo si Opel.

Un membru al Directoratului numit de catre CS este Marian Bratu (48 de ani). Acesta lucreaza in Hidroelectrica din 1993. Un alt nou membru este Mihai Val Zdru (48 de ani), care, potrivit CV-ului, din 2013 se ocupa de dezvoltarea unor parcuri fotovoltaice pentru diverse societati. Din 2011 pana in 2013 a lucrat pe diverse functii in Transelectrica. In perioada 2010-2011 a fost responsabil tehnic la service-uri BMW din Bucuresti si Craiova. Din 2002 pana in 2010 a fost manager la service BMW. De asemenea, din 1999 pana in 2001 a fost manager la un service Daewoo si Opel.

Cei trei au fost numiti dupa ce Hidroelectrica a stat o saptamana fara Directorat. Reamintim ca mandatele membrilor directoratului Hidroelectrica au expirat de o saptamana si nu au mai fost prelungite de catre Consiliul de Supraveghere, din lipsa de cvorum. Acest blocaj s-a produs in conditiile in care Consiliul de Supraveghere era format doar din cinci membri, in loc de sapte, dintre care unul este reprezentantul Fondului Proprietatea. La ultimele sedinte, reprezentantul Fondului Proprietatea a lipsit si astfel nu s-a format cvorum. In luna aprilie, Ministerul Energiei a numit sase membri provizorii, toti pe criterii politice, insa doi dintre acestia si-au dat demisia rapid. De atunci, Ministerul Energiei nu a reusit sa convoace o sedinta extraordinata a actionarilor pentru a numi alti doi membri. Astfel, abia luni, 3 iulie, a fost convocata o astfel de sedinta. Echipa completa a Consiliului de Supraveghere urmeaza sa rezolve problema Directoratului, numind membri provizorii, pana vor fi selectati noi manageri, conform OUG 109/2011 privind managementul corporativ.

Abia luni, actionarii Hidroelectrica au decis, intr-o sedinta extraordinara, sa numeasca doi noi membri provizorii in Consiliul de Supraveghere: Radu Spiridon Cojocaru (69 ani) si Karoly Borbely (41 ani). Astfel, fiind Consiliul de Supraveghere complet, a putut fi numit si un directorat. Atat Consiliul de Supraveghere, cat si Directoratul sunt provizorii, cu mandate de patru luni. mandatele actualilor membri ai CS sunt provizorii, acestea urmand sa expire la mijlocul lui august.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro