Sari direct la conținut

Bogdan Chirițoiu, despre licitațiile trucate: Uneori companiile de stat sunt victime complice și le sancționăm. Anul acesta analizăm posibila implicare a Tarom și Transgaz în astfel de licitații / UPDATE Reacția Transgaz: Investigația vizează achizițiile din perioada 2009-2011, înainte de implementarea managementului privat

HotNews.ro
Bogdan Chiritoiu, Foto: Consiliul Concurentei
Bogdan Chiritoiu, Foto: Consiliul Concurentei

​Uneori companiile de stat sunt victime complice în cadrul unor licitații trucate și practica nouă este să aplicăm sancțiuni și companiilor care sunt tinta licitatiilor trucate, a precizat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. În acest sens am avut un caz mai vechi la Electrica, în care am aplicat sancțiuni, iar anul acesta analizăm alte două cazuri de posibilă implicare a companiilor țintă în astfel de licitații, la Transgaz și Tarom, a spus președintele autorității de concurență, în cadrul unui eveniment de profil organizat de Pria Events.

  • UPDATE Reacția Transgaz, deranjată că președintele Concurenței nu a precizat perioada la care se referă investigația: Am anunțat deja din 12 ianuarie 2020 că investigația vizează achizițiile derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat:

    Având în vedere recentele declarații ale Președintelui Consiliului Concurenței, domnul Bogdan Chirițoiu, vehiculate în spațiul public cu referire la SNTGN Transgaz SA și respectarea cadrului concurențial din România, declarații în care nu a precizat perioada la care se referă aceste investigații, și numește societatea,”companie țintă”, dorim să informăm opinia publică că SNTGN Transgaz SA a emis deja un comunicat de presă referitor la toate aceste aspecte, încă din data de 12 ianuarie 2020.

    SNTGN Transgaz SA în calitate de societate listată la Bursa de Valori București, consideră toate aceste precizări deosebit de importante pentru corecta și completa informare a tuturor celor care se pronunță asupra acestui subiect, astfel încât aceste declarații în care nu se precizează că este vorba de acțiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziție de lucrări derulateîn perioada 2009-2011, să nu afecteze capitalul de imagine al companiei și cotația acțiunilor acesteia la bursă.„, se arată în comunicatul transmis marți 18 februarie de Transgaz.

HotNews.ro a scris în data de 10 ianuarie din acest an că transportatorul național de gaze Transgaz riscă o amendă de la Consiliul Concurenţei de aproximativ 4% din cifra de afaceri. În acest sens, propune acționarilor angajarea unei firme de avocatură specializată în dreptul concurenței, potrivit convocatorului Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), care va avea loc pe 10 februarie.

Investigaţia Consiliului Concurenţei a vizat modul în care s-au derulat un număr de 11 proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz în anul 2011, potrivit unui document publicat pe site-ul companiei, citat de Agerpres. Raportul inspectorilor de concurenţă propune sancţionarea companiei.

În 2012, Consiliul Concurenţei a amendat patru companii cu aproximativ 5,6 milioane de euro pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz în perioada 2009-2011.

De asemenea, în anul 2018, Electrica a fost sancționată cu peste 2,3 milioane de euro pentru înțelegeri anticoncurențiale în cadrul unor achiziții publice desfășurate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro