Bogdan Manolea despre legea stocarii datelor: Legea asta nu are nici o treaba cu ascultatul
Juristul Bogdan Manolea s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat cu cititorii despre Legea 298/2008, privind stocarea datelor privind convorbirile si comunicarile telefonice si pe internet. Specialistul pe dreptul tehnologiei informatiilor a precizat ca, in primul rand, nu e vorba despre o ascultare a telefoanelor ci de stocarea unor date care, in mare majoritate, erau stoacte si pana acum de opertaorii de telefonie si de providerii de internet. Manolea a tratat de nenumarate ori acest subiect pe blogul sau.
- Intalnirea s-a incheiat
Fragmente din intalnirea online
- Inca se mai vorbeste de ascultare, cind legea vorbeste de date de trafic.
- Legea 298 nu se refera la ascultarea continutului, ci la pastrarea datelor de trafic. Pentru ascultari se aplica dispozitiile din Codul de Procedura Penal. Deci cu mandat de la judecator
- Nici nu stiu de unde a pornit gogorita cu „ascultatul” – chiar legea asta nu are nici o treaba cu ascultatul.
- ar fi o idee extrem de interesanta dpdv al respectarii vietii private pentru ca sa se accepte dreptul unei persoane de a nu folosi la un mijloc de identificare cu elemente biometrice.
- o firma de hosting sau un data center nu intra in subiectii legii.
- daca nu esti din categoria care trebuie sa se notifice la ANC, nu ti se aplica legea asta.
- Personal, cred ca este o ingrijorare realista pentru ca am vazut cum serviciile secrete (vezi Securitatea) au folosit metodele de acces in viata privata
- Sunt citeva date suplimentarea care se stocheaza, cum ar fi locatia echipamentului. In plus ea se largeste la ISP si la e-mailurile date de ISP.
- Legea se aplica furnizorilor romani
- Art 20 este, din punctul meu de vedere, problema cheie a legii romane in implementarea directivei europene. Textul este insuficient.
- Ca unul care am fost implicat in actiuni atit la nivel european importiva directivei, ca si la dezbaterile publice din Romania unde interesul a fost extrem de limitat, sunt uimit de „inflamarea subita” din zilele astea.
- Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) recunoaste ca dreptul la viata privata nu este unul absolut.
- Eu cred ca directiva si legea nationala nu aduc nimic spectaculos ca ar putea imbunatati considerabil „lupta importiva terorismului”.
- in discutiile din Parlamentul European s-a incercat impunerea ideii ca datele ar trebui pastrate in alte infractiuni
- Cu ce vine in plus legea asta este ca creeaza un set de date suplimentar (probabil pastrat in cf cu alte reguli – sa vedem ce vor zice normele metodologice) si le standardizeaza la 6 luni. Pe cheltuiala privatilor.
- Sunt de acord ca infractiunea aia introdusa in lege e o chestie buna. Chiar foarte buna
- in conditiile unei directive europene stupide, implementarea romana este destul de buna.
- Argumentarea a fost ca aceste firme nu sunt obligate sa le pastreze, deci pot sa le stearga dupa 1 zi.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro