Sari direct la conținut

”Bomba climatica”, din nou in atentia lumii

HotNews.ro

Zapezile si ghetarii de la pol se topesc in oceanele incalzite. Dupa ce problema incalzirii globale s-a discutat la Davos, Elvetia, ea se muta la Paris. Peste 500 de oameni de stiinta din intreaga lume s-au reunit luni, pentru a da un diagnostic “bombei climatice”: incalzirea globala.

Grupul Interguvernamental pentru Evolutia Climatului s-a reunit la Paris, si lumea intreaga asteapta raportul despre modificarile climatice.

Grupul de experti interguvernamentali mandatati de ONU care au in vedere problema incalzirii globale va lucra timp de patru zile, la Unesco, pentru ca vineri, 2 februarie, sa publice un nou raport pe tema viitorului planetei noastre si a pericolului climatic.

Acest nou raport se pregateste de mai bine de doi ani, si nu va aduce “nici o veste buna”, sustine cotidianul francez Le Monde. „Este o confirmare a ceea ce spunem de multa vreme, insa este vorba si despre niste riscuri suplimentare”, a declarat pentru ziarul francez meteorologul Herve Le Treut.

Topirea ghetarilor si dilatarea oceanelor sunt de asemenea consecinte ale incalzirii care ar putea “prin retroactiune” sa joace un rol de acceleratori ai acestui process.

„Climatologii sustin ca efectul de sera ar putea amplifica incalzirea, fara sa fie posibil sa putem determina limitele acestui fenomen si fara sa fie posibil sa-l putem traversa”, explica Edouard Bard, de la College de France.

“Cu exceptia lui 1996, toti anii de dupa 1995 au fost din ce in ce mai “fierbinti””, noteaza si climatologul francez Jean Jouzel.

+ 3 grade Celsius in 2100

Pentru comunitatea stiintifica, aceasta accelerare a incalzirii constante din ultimile decenii nu poate explica de una singura variatia naturala a climei.

La ora actuala, specialistii estimeaza ca temperaturile medii de pe Glob vor creste cu inca 3 grade Celsius pana in anul 2100. Insa, totul depinde de masurile de reducere a emisilor de gaze, chestiune care depinde de alegerile economice, demografice, dar si diplomatice”, explica specialistul Edouard Bard.

Grupul celor care masoara temperatura Terrei

Echipa de experti interguvernamentali care are in lucru problema incalzirii globale s-a infiintat in 1988. Rapoartele echipei sunt recunoscute de 192 dintre statele membre ale Organizatiei Natiunilor Unite.

In urma primelor lucrari, comunitatea internationala a elaborat in 1992 Conventia ONU asupra schimbarilor climaterice, iar mai tarziu protocolul Kyoto pentru lupta impotriva efectului de sera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro