Sari direct la conținut

Bomba la buget: Justitia majoreaza salariile cu 40%

Cotidianul

Bugetarii din toata tara se judeca cu statul pentru un salariu minim de 880 de lei, iar un prim proces cistigat in Dolj de sindicalistii din educatie ar putea insemna o cheltuiala publica suplimentara de noua miliarde de lei pe an.

Cadrele didactice din judetul Dolj au cistigat procesul privind acordarea, incepind cu 1 ianuarie 2007, a salariului de baza brut de 880 de lei pentru personalul din invatamint cu studii superioare. Ministrul Educatiei a spus ca se va supune deciziei instantei in cazul de la Dolj, dar a evitat sa dea un raspuns valabil pentru toti profesorii spunind doar ca „se va negocia“.

Sindicatele din invatamint cer emiterea unei ordonante de urgenta prin care sa se majoreze salariile pentru toti profesorii.

In acest timp, Guvernul a pasat raspunderea inapoi la Ministerul Educatiei spunind ca aceasta este institutia care trebuie sa aduca problema in discutie. Iar Ministerul Finantelor da de inteles ca nu prea ar exista banii necesari.

„Sint niste fonduri alocate in buget pentru cazuri exceptionale, cum e si acesta (cazurile in care se cistiga in instanta – n.r.), dar nu s-a luat inca in discutie majorarea salariului pentru cei cu studii superioare“, ne-a declarat Dana Daraban, purtator de cuvint al Ministerului Finantelor.

Sindicalistii spun insa ca Guvernul nu mai are loc de intors. „Avind un precedent judiciar, normal ar fi ca Guvernul sa dea o ordonanta de urgenta si sa mareasca la toti profesorii salariile, incepind de la 880 de lei.

Noi avem incepute procese in mai multe judete, in Giurgiu, Bucuresti, Iasi si in Buzau, si stringem semnaturi pentru a incepe si in altele“, spune Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI).

Magda Volonciu, avocat specializat pe dreptul muncii, spune ca procesul cistigat de profesorii din Dolj nu poate fi utilizat legal ca „precedent“ in instantele romanesti, fundamentate pe dreptul roman. Insa, adauga aceasta, „sistemul de avalansa e utilizabil in Romania“, iar judecatorii tin cont de sentintele anterioare.

Avocata spune ca se asteapta la o avalansa de procese din partea tuturor bugetarilor.

Functionarii sustin, la rindul lor, ca sint discriminati si spun ca au deschis 30 de procese in toata tara pentru majorarea salariului minim. Vasile Marica, liderul Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici „SED LEX“, precizeaza ca pina acum au cistigat aproape toate procesele cu Guvernul si se asteapta sa fie la fel si in cazul celor privind salariul minim.

Iuliana Gatej, Oana Craciun, Ionut Tudorica

integral in Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro