„Bombardarea centrelor de aprovizionare din România și Polonia” – Putin este tot mai iritat și vrea să se răzbune pentru pierderile rușinoase din Harkov
Oficiali americani sunt mai îngrijorați decât de obicei că președintele rus Vladimir Putin vrea să compenseze retragerea umilitoare a forțelor sale din regiune Harkov printr-o serie de acțiuni care ar duce la escaladarea conflictului din Ucraina, notează New York Times, citat de news.ro.
Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul şi agenţiile de informaţii americane cred că frustrarea lui Putin va duce la escaladare războiului, dar nu știu ce plan are Putin pentru a compensa pierderea usturătoare provocată de contraofensiva ucrainenă.
Oficialii americani se gândesc la mai multe scenarii: un bombardament mai nediscriminatoriu al oraşelor ucrainene, o campanie de asasinate vizând lideri ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei, situate în ţări NATO precum Polonia şi România, care canalizează cantităţi extraordinare de arme, muniţie şi echipament militar în ţară.
Această relatare a efortului administraţiei de a controla escaladarea războiului se bazează pe conversaţii cu mai mulți înalţi oficiali americani, în timp ce aceştia se străduiesc să calibreze următorii paşi, sperând să se bazeze pe progresele Ucrainei fără a declanşa un conflict mai larg.
Acestea se întâmplă pe măsură ce ucrainenii fac progrese, iar ruşii, deocamdată, sunt încă în dezordine, după cum pare să confirme cea mai recentă evaluarea a Institutului pentru Studiului Războiului.
SUA au ajutat Ucraina fără a provoca Rusia
Oficialii americani cred că, până acum, au reuşit să-şi mărească asistenţa militară, de informaţii şi economică acordată Ucrainei, pas cu pas, fără a provoca Moscova la represalii pe scară largă cu vreo mişcare majoră.
Ei spun că, aproape sigur, ar fi reacţionat cu putere dacă Washingtonul ar fi oferit Ucrainei, la începutul războiului, tipul de sprijin pe care îl primeşte acum, cum ar fi informaţii care i-au permis Ucrainei să omoare generali ruşi şi să ţintească depozite de arme, tancuri şi sisteme ruseşti de apărare aeriană, cu atacuri cu rachete ghidate de mare precizie.
În schimb, americanii cred că strategia lor progresivă şi refuzul de a oferi Ucrainei arme avansate sau avioane care ar putea ajunge adânc în Rusia, a limitat conflictul.
Dar Putin a devenit din ce în ce mai frustrat, din cauza problemelor întâmpinate de campania sa militară.
”Într-adevăr, răspundem destul de restrâns, dar asta este deocamdată. Dacă situaţia va continua să se dezvolte în acest fel, răspunsul va fi mai serios”, a spus Putin vineri, după ce a participat la un summit regional din Uzbekistan.”