Sari direct la conținut

Boom pe piata televiziunii prin Internet

Romania Libera

Serviciile de televiziune prin Internet Protocol, bazate pe asa-numita tehnologie IPTV, sunt cele care inregistreaza, in prezent, o evolutie cu adevarat spectaculoasa pe piata din Europa. Deocamdata acestea sunt disponibile in doar cateva orase ale lumii, printre care se numara si Bucurestiul.

Pentru ca oamenii sunt tot mai ocupati sau doresc sa acceseze servicii cat mai inovative in domeniul televiziunii, aceasta noua tehnologie de receptionare a semnalului TV, care permite furnizarea programelor selectate la cerere, cunoaste un ritm de crestere cuprins intre 100% si chiar 200%, atat in ceea ce priveste cifra de afaceri, cat si numarul de abonati.

Astfel, piata serviciilor de IPTV din Europa a ajuns in prezent la valoarea de un miliard de euro si un numar de circa 5,6 milioane de utilizatori, iar pana la sfarsitul anului 2009 se estimeaza ca se vor inregistra aproximativ 8,7 milioane de utilizatori ai serviciului IPTV la nivel european.

Cea mai dezvoltata piata din regiune este cea din Franta, unde sunt prezenti 8 operatori, urmata de Spania, care numara 4 operatori, Germania si Italia, unde sunt prezenti cate 2 operatori, in timp ce Marea Britanie si Romania sunt pietele cele mai „tinere” pentru acest tip de servicii, unde opereaza cate un singur provider.

iNES le ofera consumatorilor romani aceste servicii, prin intermediul retelei proprii de fibra optica, utilizand o conexiune FTTH (Fiber-to-the-Home), incepand cu 1 octombrie 2005.

Spre deosebire de transmisia pe cale aeriana sau prin cablu catre un televizor, in acest caz se foloseste protocolul IP ca mijloc de transport pentru semnalul TV si presupune utilizarea unui IPTV set-top box pentru decodarea imaginillor in timp real.

In momentul in care un utilizator schimba canalul sau selecteaza un program, un nou flux de continut este transmis de la serverul operatorului direct catre set-top box-ul utilizatorului. De aici deriva si posibilitatea de a viziona oricand programul TV sau video care a fost solicitat la un moment dat.

Cu alte cuvinte, unicitatea acestui tip de servicii reiese din posibilitatea abo-natului de a interactiona cu echipamentul de emisie. Astfel, fiecare utilizator isi poate crea propria grila de programe, in loc sa accepte limitele impuse de furnizorul de televiziune prin cablu, oferta incluzand peste 120 de canale, intre care sunt prezente posturile romanesti.

Mai mult, sunt disponibile facilitati necunoscute televiziunii clasice, cum sunt furnizarea de filme si jocuri la cerere, vizionarea retroactiva a emisiunilor pe o durata de 24 de ore, intreruperea si reluarea programului din acelasi moment, inregistrarea emisiunilor, controlul parental (blocarea accesului copiilor la anumite programe sau restrictionarea accesului la intervalele orare dorite).

Pretul este, in schimb, si el pe masura, serviciul fiind oferit exclusiv prin intermediul unui pachet Triple Play, ce mai include servicii de Internet si telefonie fixa: 100 de euro lunar pentru persoanele fizice si 250 de euro pentru persoanele juridice, iar taxa de instalare este de 150 de euro.

integral in Romania Libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro