Boschetarii, abandonati de autoritati
In fata unei astfel de situatii Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Prahova priveste neputincioasa, caci nu are puterea de a lua masuri drastice pentru ca legea nu-i permite. “Nu avem inca un departament abilitat care sa se ocupe de aceasta problema. Lucram la acest proiect, insa dureaza pana vom primi toate aprobarile de la forurile superioare noua.
Ceea ce am putut face s-a facut. De curand am incheiat un protocol cu jandarmeria, care si-a luat obligatia sa ne insoteasca in misiunile noastre. Cei sapte asistenti sociali insarcinati sa faca teren trebuie sa acopere intregul judet. Ne este imposibil sa actionam in forta, caci prin lege ni se interzice sa smulgem copilul din mainile propriului parinte.
Pe cei care ii gasim singuri la colt de strada ii ducem in centrele cu specific, dupa care facem ancheta sociala propriu-zisa. Trebuie insa sa luam in calcul faptul ca nu-i putem tine la infinit aici, mai ales daca nu este cazul, iar parintii vin dupa ei revoltati,” ne-a spus Vasilica Florea, directorul D.G.A.S.P.C.
Asa se face ca de cele mai multe ori tinerii ajung iar in strada pentru ca nu s-a gasit nici o urma de abuz, deci nici un motiv prin care parintele sa fie decazut din drepturi, prin care sa se produca despartirea copilului de parintele exploatator.
Eforturi esuate
In strada se strang din nou “ciucure” cele trei categorii de copii: cei care traiesc permanent in acest mediu, neavand legaturi cu familia sau cu institutiile de ocrotire, copiii care doar muncesc in strada iar seara se reintorc in familie si copiii care traiesc impreuna cu familiile lor in strada.
Acestora li se mai adauga si tineri care au parasit institutiile de ocrotire la implinirea varstei de 18 ani si pentru care eforturile de reintegrare sociala au esuat. Se apreciaza ca la nivel national, numarul copiilor strazii nu depaseste 5.000, aproximativ doua treimi din acestia nelocuind permanent in strada.
In Prahova momentan nu exista o astfel de statistica, insa fenomenul este real si destul de dezvoltat din moment ce zilnic surpindem in locurile aglomerate din Ploiesti tineri de diferite varste care spala masini, colecteaza obiecte reciclabile, vand diferite produse, incarcarca sau descarcarca marfuri sau in cel mai rau caz cersesc, fura, ori “ies la produs”.
Potrivit celor care studiaza fenomenul, copiii strazii se confrunta cu dificultati datorate igienei precare, comportamentului puternic influentat de mediul strazii si nivelului redus de educatie.