Botosani: Descoperire unica pe un santier arheologic: un posibil templu preistoric
Un posibil templu preistoric a fost descoperit, recent, pe un santier arheologic din localitatea Ripiceni, a anuntat, miercuri, directorul Muzeului Judetean, Aurel Melniciuc, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, descoperirea a fost facuta in cadrul unui proiect realizat in colaborare cu Facultatea de Istorie a Universitatii ‘Stefan cel Mare’ din Suceava si Platforma Arheoinvest de la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iasi, care vizeaza studierea ‘Evolutiei habitatului uman preistoric si protoistoric in depresiunea Prutului Mijlociu’.
In timpul sapaturilor arheologice, demarate la sfarsitul lunii iunie, arheologii botosaneni au facut descoperiri de exceptie pentru arealul romanesc de raspandire a Civilizatiei Cucuteni.
‘Pe langa cele peste 100 de locuinte ramase in zona neafectata de apele lacului de acumulare, a fost descoperita o structura uriasa, de circa 1.000 de metri patrati, cu o incinta imprejmuita si fortificata printr-un sant si palisada. Aceasta mega-structura, unicat deocamdata in preistoria romaneasca, putea fi un templu, locuinta a capeteniilor sau avea alta functionalitate. Pozitionarea centrala si dimensiunile uriase demonstreaza importanta sa deosebita in cadrul asezarii, care si ea este una dintre cele mai mari cercetate pana in prezent in cadrul arealului cucutenian din Romania’, a mai spus Melniciuc.
Acesta a aratat ca, deocamdata, din uriasa structura a fost cercetata, in campania din luna iunie, doar o mica parte (aproximativ 100 de metri patrati), din cauza fondurilor insuficiente si a dificultatii efectuarii cercetarilor in teren. ‘In zilele urmatoare vor fi demontate resturile locuintei pentru recuperarea intregului inventar – vase, arme, unelte, plastica zoomorfa si antropomorfa etc – si pentru stabilirea mai cu exactitate a functionalitatii sale’, a adaugat Melniciuc.
La descoperirile arheologice de la Ripiceni au fost folosite tehnologii de ultima generatie, printre care scanari magnetometrice si scanari 3D, ce au permis determinarea exacta a amplasarii locuintelor in cadrul asezarii.