Sari direct la conținut

Bradisteanu pierde monopolul pe robotul-chirurg

Cotidianul

In urma cu cinci ani, cel mai performant robot din lumea medicala, botezat Da Vinci, poposea in Romania, la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Era o minune a tehnicii, in valoare de un milion de dolari, care initial ar fi trebuit sa ajunga la Spitalul Fundeni, dar ministrul Sanatatii de atunci, Daniela Bartos, a permis ca Serban Bradisteanu, senator PSD, sa il duca la el in sectie.

Prin cele patru brate controlate cu precizie micronica, robotul se substituie chirurgului, efectuind cele mai complicate operatii. Medicul urma sa stea la un pupitru, unde vede in trei dimensiuni imagini luate din interiorul corpului uman si controleaza cu un joystick miscarile robotului.

De atunci pina in prezent a fost folosit o singura data, in 2005, cu prilejul unei interventii chirurgicale efectuate de Bradisteanu si mediatizate intens.

„Nu stiu de ce a fost folosit doar o singura data. Eu am realizat deocamdata upgradarea robotului pentru a-l aduce la zi din punctul de vedere al performantelor si am facut un nou contract de service, pentru ca cel vechi expirase“, spune Claudiu Turculet, managerul Spitalului de Urgenta Floreasca din Bucuresti.

Pina acum, doar doctorul Bradisteanu stia sa foloseasca robotul, asa ca noul manager s-a hotarit sa trimita alti trei medici la pregatire. „Vom trimite un urolog, un ginecolog si un chirurg cardiac la specializare pentru a putea folosi robotul.

Costurile unei operatii cu un asemenea aparat sint foarte mari si ne gindim sa extindem aria de interventii si la alte domenii medicale, nu numai la cardiologie. De asemenea, vrem sa facem si parteneriate cu institutii private pentru a inchiria aparatul“, mai spune Turculet.

La sapte ani de la venirea sa in Romania, Da Vinci din Floreasca primeste un frate. Este vorba de un robot identic, pe care il va achizitiona Universitatea de Medicina si Farmacie din Bucuresti cu fonduri primite de la Ministerul Educatiei.

El va fi instalat la Spitalul Fundeni, unde se va crea un centru de chirurgie robotica si tehnologii avansate.

„Faptul ca robotul de la Floreasca nu a fost folosit e treaba Ministerului Sanatatii, care l-a cumparat. Robotul cumparat de noi va fi destinat in primul rind cercetarii si medicinei de virf, iar de folosirea sa raspunde Universitatea“, spune Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei.

„Anul acesta organizam licitatia pentru robot, pentru ca este vorba de o suma de peste un milion de euro. El va fi folosit inclusiv in cadrul Scolii Internationale de Chirurgie Oncologica, pe care o inauguram azi si care a fost creata in cadrul Universitatii“, precizeaza Florian Popa, rectorul UMF „Carol Davila“.

Despre cum va ajuta acest nou robot medicina romaneasca, profesorul Irinel Popescu crede ca un Da Vinci folosit inseamna un pas inainte. „La nivel international sint convins ca viitorul este al chirurgiei robotice. In Romania va depinde doar de munca pe care o vom depune“, spune Popescu.

Integral in Cotidianul

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro