Sari direct la conținut

Brand de oras. Cum isi construiesc identitatea marile orase romanesti cu ajutorul festivalurilor culturale

HotNews.ro

La 25 de ani dupa caderea comunismului, cu o Europa in continua „micsorare” datorita libertatii de circulatie si avioanelor low-cost, cu o infrastructura mult imbunatatita, cateva orase romanesti au inceput sa mizeze pe cultura pentru a atrage turisti, bani si prestigiu. Nu sunt multe exemple, dar tendinta crescatoare. Pe langa branduri culturale arhi-cunoscute precum Festivalul George Enescu (Bucuresti), Festivalul International de Teatru (Sibiu) sau TIFF (Cluj) au aparut noi initiative ce contribuie atat la economia locala, cat si la prestigiul oraselor. Festivalul Untold din Cluj e doar ultimul exemplu consumat, iar Bacaul se pregateste de prima editie a festivalului Theaterstock – International Arts Festival. 2015 a adus si o premiera negativa, cand organizatorii au anulat a treia editie a Festivalului international de Literatura din Iasi, dupa doua experiente extraordinare.

  • Vezi in articol o trecere in revista a principalelor evenimente culturale care definesc orasele romanesti.

Untold Cluj a atras peste 200.000 de participanti la prima editie. Spatiile de cazare din oras au fost pline ochi, iar incasarile in restaurante si magazine au crescut considerabil. In Bucuresti, festivalul George Enescu atrage o data la doi ani mii de melomani din toata lumea. Pentru editia din 2015 abonamentele s-au epuizat in citeva minute, iar la vanzarea de bilete s-a inregistrat un record, 25.000 de bilete individuale vandute in peste o ora. Desi nu se compara cu Festivalul Enescu, anul acesta, Primaria Capitalei a organizat prima editie a Festivalului Luminii la care au participat circa 100.000 de persoane, aratand apetitul pentru astfel de evenimente. La Sibiu, Festivalul International de Teatru transforma orasul intr-o scena uriasa unde artisti din toate colturile lumii prezinta spectacole de teatru, dans, muzica, circ si instalatii, dar si expozitii, conferinte, lansari de carte sau filme. Festivalul de Teatru de la Sibiu este recunoscut ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare si dimensiune, dupa Festivalul International de la Edinburgh (Marea Britanie) si Festivalul de la Avignon (Franta).

„Turismul bazat pe evenimente este in crestere nu doar la nivel european, ci la nivel mondial. Iar Romania trebuie sa inceapa sa profite mai mult de aceasta nisa. In ultimii 2-3, nisa de turism de tineret are de castigat de pe urma festivalurilor de muzica si concertelor care se organizeaza in Romania. Stam foarte prost, insa, in ceea ce priveste turismul pe evenimente de business, este inacceptabil ca Bucurestiul sa nu aiba decat cateva locatii (si acelea cu diverse probleme) pentru evenimente de business de peste 1500-2000 de persoane. Bucurestiul are nevoie urgenta de un centru de evenimente construit la standarde occidentale, nu de putine ori agentii de turism mari din Romania mi s-au plans ca au pierdut licitatii internationale in favoarea unor orase precum Budapesta sau Viena. Viena, de exemplu, s-a pozitionat foarte puternic pe nisa de evenimente farma si aduce de multe ori pe an mii de medici, farmacisti, cardiologi, stomatologi, etc. – ganditi-va ce inseamna asta pentru turismul local, pentru hoteluri, pentru restaurante, taxe de aeroport, firme de transport, etc. De asemenea, evenimentele sportive aduc un aflux mare de turisti si la fel se intampla si cu festivalurile de genul George Enescu din Bucuresti, Festivalul de teatru de la Sibiu, Festivalul Anonimul de la Sfantu Gheorghe sau Festivalul Dilema Veche din Alba Iulia. Trebuie sa incepem sa gandim la nivel mare si avem nevoie de implicarea autoritatilor, atat cele locale, cat si la nivel central, avem nevoie de parteneriate public-privat corecte. As vrea sa vad in Bucuresti un nou Summit NATO sau evenimente globale si regionale, forumuri de business si antreprenoriat, congrese medicale mari. Iar atunci cand le facem, sa le si promovam foarte bine, nu asa cum s-a intamplat cu Festivalul Olimpic de iarna al Tineretului European 2013 care s-a desfasurat la Brasov si despre care lumea nu a stiut mai nimic”, a explicat Razvan Pascu, consultat consultant marketing turistic.

Cateva festivaluri organizate in Romania:

Bucuresti

Festivalul George Enescu se organizeaza din doi in doi ani, in luna septembrie, iar in acest an a ajuns la cea de-a XXII-a editie. Anul acesta se va desfasura intre 30 august si 20 septembrie, iar concertele vor putea fi urmarite in transmisiune directa in salile de cinematograf din Baneasa Shopping City. Aproximativ 2.500 de artisti straini si 500 de artisti romani vor participa la editia din 2015, ce va avea loc la Sala Palatului si Ateneul Roman din Bucuresti si va gazdui, timp de 22 de zile, 58 de concerte in sali, precum si multe alte evenimente in aer liber.

Cea de-a XXII-a editie a festivalului aduce in premiera la Bucuresti, dupa 15 ani de discutii, Orchestra Filarmonicii din Berlin. O orchestra americana de prestigiu vine si ea in premiera in Festival – San Francisco Symphony – si va interpreta si o lucrare de George Enescu. Celebrii violonisti Anne Sophie Mutter, Janine Jansen si David Garrett, dirijorul israelian Zubin Mehta, precum si dirijorul de origine romana Ion Marin si pianista Maria Joao Pires se numara, de asemenea, printre invitatii acestei editii. Vor fi, de asemenea, prezenti in festival castigatori ai concursului „George Enescu”: Alexandru Tomescu, Valery Sokolov, Stefan Tarara, Vlad Stanculeasa alaturi de Agnes Baltsa si pianista Elisabeta Leonskaja.

Festivalul Luminii – Primaria Municipiului Bucuresti a organizat in perioada 23-25 aprilie prima editie a Festivalului International al Luminii – Spotlight.

Timp de trei zile, Calea Victoriei, intre Biblioteca Centrala Universitara si Piata Natiunilor Unite, s-au transformat intr-o expozitie in aer liber, spatiile publice fiind revitalizate prin intermediul instalatiilor interactive si al spectacolelor de lumini.Organizatorii estimeaza ca au participat circa 100.000 de persoane, ceea ce demonstreaza apetitul pentru asemenea evenimente. Reprezentantii municipalitatii spun ca anul viitor vor organiza a doua editie.

Cluj

Untold Festival – Festivalul Untold a avut loc in acest weekend la Cluj, la prima editie, a atras peste 200.000 de participanti. Spatiile de cazare din oras au fost pline ochi, iar incasarile in restaurante si magazine au crescut considerabil. In cadrul evenimentului au urcat pe patru dintre cei mai populari artisti electro-dance-music: Avicii, Armin van Buuren, David Guetta si Dimitri Vegas & Like Mike alaturi de alti 170 de artisti.

Intrucat evenimentul a avut succes, organizatorii au anuntat ca vor continua si in 2016.

Clujul gazduieste si Transilvania Film Festival (TIFF). Editia din 2014 a adus circa 400 de proiectii si 65.000 de spectatori.

Sighisoara

Festivalul de la Sighisoara s-a aflat in acest an la cea de-a 23 editie. Liviu Pancu, directorul artistic al festivalului, a declarat ca in acest an au participat la eveniment circa 18.500 de persoane si 300 de artisti. „Am avut turisti inclusiv din Australia si din Africa de Sud. Site-ul pestivalului sighisoaramedievala.ro a avut circa 4 milioane de vizualizari si a fost accesat din toate partile lumii”, a spus Liviu Pancu.

Bugetul festivalului este unul modest: 407.000 de lei, dintre care 130.000 de lei sunt bani de la Primaria Sighisoara, iar restul sponsorizari.

In timpul festivalului toate hotelurile si pensiunile din cetate sunt pline, nemaifiind locuri libere cu circa doua luni inainte. Preturile la cazare variaza intre 150 si 450 lei pe camera/noapte. In timpul festivalului, taxa de acces in cetate a fost de 10 lei.

Sibiu

Festivalul international de teatru transforma orasul intr-o scena uriasa unde artisti din toate colturile lumii prezinta spectacole de teatru, dans, muzica, circ si instalatii, dar si expozitii, conferinte, lansari de carte sau filme. Festivalul este recunoscuit ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa, ca amploare si dimensiune, dupa Festivalul International de la Edinburgh (Marea Britanie) si Festivalul de la Avignon (Franta).

Acum 22 de ani, un grup de initiativa condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotarat sa-i redea orasului stralucirea pierduta prin organizarea unui festival de teatru.

Festivalul a dobandit continuitate, a ajuns sa fie cunoscut din America pana in Japonia, pentru a deveni mai tarziu o institutie cu o personalitate si o structura din ce in ce mai bine definite. Daca in anul 1993 au participat reprezentanti din doar 2 tari (Republica Moldova si Romania), in 1994 numarul tarilor participante a crescut la 8, iar la urmatoarele doua editii au fost prezenti la Sibiu invitati din 21, respectiv 24 de tari. Anul 2007 marcheaza o editie de exceptie a Festivalului ca recunoastere a contributiei acestui eveniment la obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana alaturi de Luxemburg si Marea Regiune, reunind peste 2500 de invitati din 70 de tari.

Sfantu Gheorghe

Festivalului International de Film Independent ANONIMUL se desfasoara la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, in luna august. Anul acesta evenimentul a ajuns la cea de-a VII-a editie si peste 400 de scurtmetraje din 30 de tari au fost inscrise pentru Competitia de Scurtmetraj Fictiune si Animatie ANONIMUL.

Garana

Garana Jazz Festival, cel mai important eveniment open-air de jazz din centrul si estul Europei, are loc in luna iunie, in fiecare an si este organizat de Fundatia Culturala Jazz Banat din Timisoara. Festivalul are loc in Poiana Lupului, in localitatea Garana din Muntii Semenic, Caras-Severin. La editia din 2015 au participat 21 de formatii, 90 de muzicieni si mii de turisti.

De-a lungul istoriei relativ scurte, festivalul a oferit un numar impresionant de artisti de prima-clasa – printre care Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen si Nils Petter Molvaer – devenind unul dintre cele mai semnificative evenimente muzicale de jazz, cu un public de mii de iubitori de jazz care calatoresc in fiecare vara spre Garana, fara a lua in considerare ploaia sau noptile racoroase.

Iasi

Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT) Iasi a avut un succes rasunator la primele doua editii. Dimensiunea internationala a festivalului, profesionalismul organizarii evenimentelor, invitatii de prima mana, interesul extraordinar al unui public tanar pentru literatura au fost doar cateva dintre aspectele apreciate de invitatii si participantii la FILIT, aspecte remarcate si de catre presa internationala. Cotidianul spaniol El Pais a declarat ca FILIT „este deja, la prima sa editie, cel mai important festival literar din Europa de Est”, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat ca „un eveniment literar de asemenea anvergura si de o asemenea croiala europeana n-a mai existat vreodata in Romania”. De asemenea, recunoasterea anvergurii internationale a evenimentului a venit si din partea Comisiei Europene, editia din 2014 a festivalului desfasurandu-se sub patronajul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

La cele doua editii organizate pana acum, FILIT s-a bucurat de prezenta unor nume mari ale literaturii precum Herta Muller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatura, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), Francois Weyergans (Franta, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (Romania), Mircea Cartarescu (Romania) etc. Calitatea manifestarilor din cadrul FILIT a atras, pana acum, peste 60.000 de participanti, mai ales tineri.

Din nefericire, cea de-a treia editie a Festivalului International de Literatura si Traducere (FILIT) Iasi, care ar fi urmat sa aiba loc in perioada 30 septembrie-4 octombrie 2015, se „autosuspenda”, au anuntat organizatorii. Ei au luat aceasta decizie, printre altele, in semn de protest fata de „incercarile repetate de a confisca politic festivalul, care s-au intensificat inacceptabil in ultima perioada; consideram ca ingerinta politicului in cultura, in sensul instrumentalizarii acesteia, obliga la reactii radicale precum cea de fata”. „Consideram ca suspendarea editiei a treia a FILIT, o decizie deloc confortabila, ramane unul dintre putinele moduri prin care putem protesta in mod credibil impotriva minciunii si manipularii grosolane. Ne dorim totodata ca in acest fel sa tragem un semnal de alarma asupra faptului ca amestecul politicianismului in cultura, la orice nivel, are efect distructiv”, arata organizatorii.

Bacau

Vara aceasta, in luna august, Bacaul gazduieste prima editie a festivalului Theaterstock – International Arts Festival Bacau 2015. Evenimentul va dura 16 zile (1 -16 august) si va avea peste 300 de ore de spectacol, 94 de companii invitate, peste 1600 de artisti din Franta, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Ungaria, Serbia, Israel, Portugalia, Belgia, Olanda, Republica Moldova si Romania, 137 de productii, 23 de spatii de manifestare artistica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro