Bucurestenii nu returneaza telefoanele gasite pe strada
Bucurestiul ocupa pozitia a 13-a intr-un clasament al oraselor cu cei mai onesti locuitori.
Potrivit unui studiu efectuat de revista Reader’s Digest, ce a inclus 32 de tari si care a constat in „pierderea” intentionata a 960 de telefoane mobile in locuri publice, peste 50% dintre bucuresteni ar pastra un telefonul gasit, chiar daca proprietarul l-ar cere.
Cercetatorii din fiecare tara si-au organizat si realizat propriul test, tinand telefonul mobil „pierdut” sub observatie, de la distanta. Au sunat la numarul de telefon respectiv, pentru a vedea daca raspunde cineva, dupa care au vrut sa vada daca persoana in cauza accepta sa returneze telefonul sau pastreaza aparatul.
Rezultatul? Din cele 960 de telefoane Nokia 2610, cu o valoare medie pe piata, circa 654 de aparate au fost recuperate, ceea ce reprezinta 68% din total.
Cei mai cinstiti s-au dovedit slovenii din Ljubljana, care au returnat 29 de telefoane din cele 30 gasite, urmati de urmati de candienii din Toronto si de sud-coreenii din Seul, cu 28, respectiv 27 de telefoane returnate.
Totusi, mai necinstiti decat bucurestenii sunt locuitorii din Hong Kong si Kuala Lumpur, care au ocupat ultimele doua locuri in clasamentul onestitatii, dupa ce au innapoiat doar 13 telefoane din cele 30 gasite.
Bucurestenii – penultimul loc la capitolul „onestitate”
In ceea ce ii priveste pe compatriotii nostri, rezultatele testului efectuat pe 4 si 5 aprilie 2007 arata ca peste jumatate dintre acestia (53%) au dovedit ca nu sunt cinstiti.
Astfel, bucurestenii au fost testati in trei locuri aglomerate din Capitala: la un supermarket din cartierul Militari, in Piata Universitatii si in Parcul Cismigiu. Din cele 30 de telefoane „pierdute”, doar 14 au fost inapoiate, restul de 16 fiind insusite de cei ce le-au gasit.
Noua dintre persoanele care au luat mobilele aveau intre 30 si 40 de ani, cinci aveau intre 50 si 60 de ani, unul avea 20 de ani si altul 14 ani.
De asemenea, bucurestenii refuzau sa vorbeasca la telefon cu presupusii proprietari. Ei inchideau aparatul de indata ce il gaseau, recuperarea devenind astfel imposibila.