Sari direct la conținut

Bucuresti, capitala europeana unde tantarii prospera, iar sobolanii au invadat strazile

HotNews.ro
Tantar, Foto: Smile Media
Tantar, Foto: Smile Media

Bucurestiul are doua probleme majore: sobolanii si tantarii. In zone intregi din oras, insectele – in special tantarii-tigru, care pot fi purtatorii unor boli periculoase, sunt omniprezente. Strazile orasului sunt invadate de sobolani, si ei un pericol de sanatate publica. Combaterea tantarilor este facuta de Primaria Capitalei prin Centrul de Protectia Plantelor, cu doar 9 autoutilitare cu instalatii de pulverizare, deservite de 18-20 salariati, potrivit informatiilor transmise de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Chiar si primarul Sectorului 3 recunoaste ca actiunile Primariei Bucuresti sunt ineficiente.

Pe langa numarul mic de angajati si utilaje, raportat la scara orasului, problema majora este ca primaria aplica aceste tratamente doar in parcuri, cimitire si pe strazile unde exista aliniamente stradale (arbori plantati pe domeniul public), astfel ca raman zone intregi neacoperite, in special in zonele de case. Chiar daca cei care locuiesc la curte aplica individual astfel de tratamente, ele nu au niciun efect deoarece actiunea trebuie facuta unitar, in toata zona, tantarii venind imediat de la vecini. Reprezentantii municipalitatii spun ca legea le permite sa aplice tratamente doar in aceste locuri.

„Centrul de Protectie a Plantelor are obligatia de a efectua tratamentele de combatere a tantarilor in spatiul vegetal in parcurile si aliniamentele administrate de ALPAB, precum si in parcurile si aliniamentele administrate de primariile sectoarelor 1-6. Centrul de Protectie a Plantelor nu aplica tratamente de combatere a tantarilor in curtile private precum si pe alte spatii verzi cu exceptia aliniamentelor stradale in Municipiul Bucuresti. Pentru actiunea de combatere a tantarilor care a fost efectuata impreuna cu actiunea de combatere a daunatorilor la plante ( tratamente fitosanitare) au fost folosite un numar de 9 autoutilitare cu instalatii de pulverizare (ULV si pistol pulverizare), deservite de un numar de 18-20 salariati”, se arata intr-un raspuns trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Pentru anul 2017, pana in prezent, costul pentru achizitionarea substantelor pentru combaterea tantarilor a fost de de 2.794.215,2 lei cu TVA inclus , aproximativ 607.438 euro.

„Costurile pentru carburant si cheltuielile de personal vor putea fi estimate la finalul campaniei intrucat tratamentele de combatere a tantarilor au fost comune cu cele de combatere a bolilor si daunatorilor la plante (tratamente fitosanitare). Aplicarea tratamentelor este supravegheata de personalul cu atributii din cadrul Centrului de Protectie a Plantelor”, se mai arata in raspunsul transmis de Primaria Capitalei.

Atribuirea contractului pentru furnizarea substantelor cu care se face combaterea tantarilor a fost in centrul unui imens scandal.

Pe 28 martie 2017, Centrul pentru Protectia Plantelor a atribuit un acord cadru pe 4 ani, cu valoarea maxima de 23 milioane lei fara TVA firmei Fitodep Viridana SRL, infiintate in urma cu doua luni de catre Virgil Lucian Constantin, directorul Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi „Turris” din Teleorman. Asociatia de vanatoare a fost infiintata in anul 1998 , printre altii, de actualul presedinte al PSD, Liviu Dragnea. Din conducerea asociatiei face parte si Petre Pitis, directorul general si presedinte al firmei Tel Drum, a dezvaluit la vremea respectiva Romania Libera.

Reamintim ca in perioada decembrie 2015- iulie 2016 nu s-au aplicat deloc tratamente pentru combaterea tantarilor si sobolanilor deoarece contractul cu 3D Romania, firma care presta aceste servicii, a expirat in decembrie 2015, iar Primaria Capitalei nu a finalizat licitatia pentru desemnarea altui operator.

Pe scurt, licitatia pentru delegarea serviciului de dezinsectie si deratizare nu s-a realizat la timp deoarece Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu a adoptat strategia de dezinsectie si deratizare, dar si din cauza modificarii Legii serviciului de salubrizare a localitatilor si a legislatiei in domeniul achizitiilor publice.

In februarie 2016, Consiliul General a decis demararea unei proceduri de achizitie publica pentru atribuirea in regim de urgenta a contractului pentru prestarea serviciilor de dezinsectie, deratizare si dezinfectie, pe o perioada de cel putin un an si jumatate, pana la finalizarea licitatiei mari, privind delegarea serviciului. Insa nici aceasta procedura nu s-a finalizat.

Pe 20 aprilie 2016, Primaria Capitalei a lansat licitatia pentru atribuirea unui acord cadru pe 18 luni pentru deratizare si combatere tantari, valoarea maxima fiind 46.049.329 lei, insa licitatia este inca in desfasurare, au fost contestatii.

Nu se stie ce se va intampla cu aceasta licitatie in conditiile in care Gabriela Firea a cerut Consiliului General permisiunea de a infiinta o firma pentru deratizare si dezinsectie.

Chiar daca in vremea in care un operator privat presata activitatea de deratizare si dezinsectie costurile erau mai mari, se prestau aceste servicii in tot orasul. De exemplu, in anul 2013 pentru combaterea tantarilor s-au cheltuit circa 17 milioane lei, iar pentru deratizare 12,6 milioane lei. In 2014 s-au alocat pentru cele doua activitati putin peste 30 milioane de lei.

Tantarul tigru asiatic este originar din zonele temperate si tropicale ale Asiei si a ajuns, in ultimii ani, si in Europa, fiind semnalat inclusiv in Bucuresti inca din 2012. Aceasta specie este considerata ca fiind specia cu cea mai mare capacitate invaziva si, potrivit specialistilor de la Institutul Cantacuzino, poate fi purtatoarea a peste 20 de specii de virusuri, printre care febra oaselor rupte (Denga), febra virala Chikungunya si meningita West Nile, afectiune care a omorat, in 2016, in tara noastra, 19 persoane dintre cele 93 la care a fost diagnosticata.

Conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, in sezonul 2017 (09.05.2017 – 30.08.2017) au fost inregistrate 16 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile, din care 6 decese (Bucuresti – 3, Buzau – 1, Braila – 1, Olt – 1).

Ministerul Sanatatii subliniaza ca toate aceste cazuri, depistate si inregistrate in Romania, sunt cazuri sporadice si in momentul de fata nu comporta riscul unei epidemii de amploare. De asemenea, recomanda autoritatilor locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati, cat mai curand posibil, pentru a preveni raspandirea.

Pe judete, situatia infectiilor cu virusul West Nile este urmatoarea: Bucuresti – 3 cazuri, Buzau – 1 caz, Braila – 1 caz, Constanta – 1 caz, Galati – 1 caz, Giurgiu – 2 cazuri, Ialomita – 1 caz, Ilfov – 2 cazuri, Olt – 1 caz, Sibiu – 1 caz, Vrancea – 2 cazuri.

Primarul sectorului 3, Robert Negoita, a postat pe pagina de Facebook ca a primit mai multe sesizari de la cetateni.

„Primesc, in special in ultima perioada, numeroase solicitari pentru dezinsectie. Da, exista o problema cu tantarii si, desi Centrul pentru Protectia Plantelor din PMB a facut si are actiuni, la care si noi ajutam, este nevoie de mai mult”, a postat acesta.

Edilul recunoaste ca trebuie facuta o actiune integrata.

„La ora asta problema consta in faptul ca Primaria Capitalei nu are contract sa faca dezinsectia, deratizarea si deparatizarea. Noi cei de la sectoare am incercat sa o ajutam, fiindca ne-a dat si noua atributii pe parte asta. Nu este eficient. Daca d-voastra dati de tantari la d-voastra in ograda, eficienta este zero, de asta nici nu este la sectoare, ea este la municipalitate fiindca toata problema se trateaza stiintific, trebuie dat peste tot. Daca ai ratat ceva este o problema”, a explicat edilul.

Combaterea sobolanilor

Din august 2016, de combaterea sobolanilor se ocupa primariile de sector. Ca si in cazul tantarilor, problema este ca tratamentele nu se fac integrat, actioneaza doar pe domeniul public, iar pe domeniul privat nu verifica nimeni ce se intampla.

„Noi aplicam tratamente de combatere a sobolanilor in toate spatiile publice – piete, parcuri, parculete, locuri de joaca, punem capcane cu otrava. Asociatiile de proprietari si cei care locuiesc la curte au obligatia sa faca la fel in spatiile private. O parte isi fac, alta nu. Daca nu isi fac toti, degeaba. Noi nu putem sa facem in spatiile private, nu ne permite legea. Am facut inclusiv solicitari scrise catre asociatiile de proprietari, dar degeaba. Singura varianta este sa incepem sa-i amendam”, a declarat primarul sectorului 6, Gabriel Mutu, pentru HotNews.ro.

Ce tratamente pentru combaterea tantarilor a efectuat Primaria Capitalei in 2017

Centrul de Protectie a Plantelor Bucuresti, a efectuat tratamente de combaterea tantarilor, pe raza municipiului Bucuresti, in perioada aprilie ￯ august dupa urmatorul program :

– Parcuri ALPAB – 5 tratamente – compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) – 24.04.2017-18.05.2017; tratamentul 3 – 22.06.2017-28.06.2017 ; tratamentul 4 – 13.07.2017-20.07.2017; tratamentul 5- 09.08.2017- 21.08.2017.

– Aliniamente + alte spatii ALPAB – 4 tratamente: unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) ￯22.05.2017 si 07.06.2017; tratamentul 3 – 29.06.2017; tratamentul 4 – 24.07.2017.

Parcuri sectoare

– Sect. 1 4 tratamente – compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) – 23.05.2017 si 12.06.2017; tratamentul 3- 04.07.2017; tratamentul 4- 31.07.2017.

– Sect. 2 4 tratamente – compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) – 24.05.2017 si 13.06.2017; tratamentul 3- 05.07.2017; tratamentul 4- 01.08.2017

– Sect. 3 4 tratamente – compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) – 29.05.2017 si 14.06.2017; tratamentul 3- 06.07.2017; tratamentul 4- 02.08.2017

– Sect. 4 4 tratamente – compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) – 30.05.2017 si 15.06.2017; tratamentul 3- 10.07.2017; tratamentul 4- 03.08.2017

– Sect. 5 4 tratamente – compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) – 31.05.2017 si 19.06.2017; tratamentul 3- 11.07.2017; tratamentul 4- 07.08.2017

– Sect. 6 4 tratamente – compus din unul de baza (alcatuit din 2 tratamente succesive) – 06.06.2017 si 20.06.2017; tratamentul 3- 12.07.2017; tratamentul 4- 08.08.2017

Aliniamente sectoare 1-6

– Sect. 1 2 tratamente – tratamentul 1- 23.05.2017-30.05.2017; tratamentul 2- 06.07.2017-12.07.2017

– Sect. 2 2 tratamente – tratamentul 1- 31.05.2017-07.06.2017; tratamentul 2- 13.07.2017-18.07.2017

– Sect. 3 2 tratamente – tratamentul 1- 12.06.2017-14.06.2017; tratamentul 2- 19.07.2017-24.07.2017

– Sect. 4 2 tratamente – tratamentul 1- 15.06.2017-20.06.2017; tratamentul 2- 31.07.2017-02.08.2017

– Sect. 5 2 tratamente – tratamentul 1- 22.06.2017-28.06.2017; tratamentul 2- 03.08.2017-09.08.2017

– Sect. 6 2 tratamente – tratamentul 1- 29.06.2017-05.07.2017; tratamentul 2- 10.08.2017-17.08.2017

Cimitire – 2 tratamente: tratamentul 1- 14.06.2017-15.06.2017; tratamentul 2- 07.08.2017-08.08.2017.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro