Sari direct la conținut

Bucurestiul ar putea schimba relatiile contractuale cu Gazprom

HotNews.ro

Romania ar putea importa gaze direct de la Gazprom peste opt ani, cand productia nationala va scadea, iar necesarul de import la nivel national va urca de la circa o treime la 50%, a declarat, marti, un director din Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Romania, prin operatorul sistemului de transport al gazelor Transgaz, are in vedere, de mai multi ani, conectarea sistemelor de gaze cu Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia si Ucraina.

„In urma cu 1-2 ani am discutat cu Gazprom acest proiect, dar au amanat o decizie transanta pentru ca nu aveau asa ceva in strategie pentru aceasta perioada. Ei au raspuns ca atunci cind necesitatile noastre de consum vor fi mai mari, putem sa stam la masa sa negociem”, a afirmat directorul general adjunct al Directiei de politici energetice din MEF, Corneliu Condrea, citat de Mediafax.

Romania consuma anul circa 17 miliarde metri cubi de gaze, din care aproape o treime este importat indirect din Rusia, iar diferenta este asigurata de cei doi mari producatori, Petrom si Romgaz.

„Interconectarea cu Republica Moldova treneaza de ani de zile pentru ca Gazprom, care era potential furnizor de gaze, nu si-a dat acordul si nu si-a exprimat interesul. Gazprom a preluat sistemul de transport al Moldovei in contul datoriilor pe care ei (Republica Moldova, n.r.) le aveau catre ei”, a spus Condrea, referindu-se la inteconectarea sistemelor de gaze din Romania si Republica Moldova.

.

Unul dintre punctele prin care Romania importa gaze se afla in nordul tarii, la Satu Mare. Potrivi lui Condrea, conducta respectiva este exploatata in proportie de 60%. „Gazprom ar putea sa ne dea gaze direct daca vom avea nevoie de mai multe gaze din import. Atunci am putea negocia livrari directe din Rusia”, a spus Condrea.

In privinta conectarii retelelor de gaze cu Serbia, discutiile dateaza dinanintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. „Era vorba de conectarea regionala. Nu stim cum ar putea fi corelata aceasta intentie cu gazoductul South Stream (dezvoltat de Rusia ca alternativa la Nabucco – n.r.), plus ca este si o discutie de ordin politic”, a adaugat sursa citata.

Condrea a spus ca in prezent acordurile prin care Romania import indirect gaze din Rusia sunt de tipul „take or pay”, iar eventualele importuri directe din Rusia nu ar insemna anularea acordurilor prin care intermediarii aduc gaze in Romania de la Gazprom. „Contractele directe din Rusia sunt incheiate pana in 2030, iar importurile directe ar viza exclusiv cantitatile care depasesec volumele contractate deja”, a mai spus Condrea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro