Bucurestiul, teapa din talpa coalitiei anti-Basescu. De ce nu-si nominalizeaza PSD si PD-L candidatii?
Partidele cu cel mai mare potential cistigator in alegerile locale, PD-L si PSD, par a avea mari dificultati in desemnarea candidatilor pentru Bucuresti. Un joc de-a soarecele si pisica, lupte interne, refuzuri si contre, dar mai ales o vadita lipsa de figuri noi. Nominalizarea candidatilor a fost aminata dupa summitul NATO. In functie de alegerea pe care o va face, Oprescu sau Vanghelie, PSD ar putea avea o sansa sa cistige Bucurestiul, deoarece face parte pentru prima oara dintr-o larga coalitie. Fara voturile liberalilor aceasta nu poate insa functiona. Calculele pe hirtie, pot fi de multe ori contrazise de electorat, iar lista candidatilor din Bucuresti arata ca socoteala de acasa s-ar putea sa nu se potriveasca cu cea din bucataria Coalitiei.
PSD, intre chirurg si almanahe
Determinante pentru victorie si pentru functionarea coalitiei sint voturile liberalilor, motiv pentru care alegerea intre Vanghelie si Oprescu va inclina balanta.
PNL nu-l va sustine pe Vanghelie, nici daca ar vrea s-o faca, fiind constient ca se va compromite total si ca electoratul nu-l va asculta. In schimb, cu Oprescu, prapastia doctrinara de care vorbea luni Orban, pare mai putin adinca si, in tot cazul, i se vede fundul.
In fata reactiei negative a presei si a liberalilor, liderii PSD si-au mai luat un timp de gindire pina dupa summit. Indiferent insa de decizie, un mesaj prost tot a fost transmis: lipsa de „cadre”.
Lucrurile sint destul de clare, daca vrea sa aiba o sansa de cistig, PSD trebuie sa-l nominalizeze pe Oprescu, pentru a putea beneficia de sustinerea PNL. Daca nu tine neaparat la Bucuresti, ceea ce este posibil, avind in vedere ca nu l-a cistigat niciodata si electoratul nu asteapta o victorie, poate merge pe mina lui Vanghelie. Pentru PSD o infringere in Bucuresti nu contine niciun mesaj catastrofal. Cu o singura conditie, infringerea sa nu fie prea umilitoare.
Bucurestiul, piatra de incercare pentru PD-L
PD-L este singurul partid pentru care victoria in Bucuresti este cu adevarat vitala, de aceea desemnarea candidatului necesita mult mai mult atentie si trebuie sa tina cont de cea a PSD-ului. Aceasta este si motivul pentru care a fost aminata pina cind PSD va decide intre Vanghelie si Oprescu.
Discutiile in PD-L nu sint lipsite de tensiune, mai ales ca favoritul- Liviu Negoita- se mentine ferm in refuz. Chiar daca este bine cotat in sondaje, Videanu are punctul slab numit bordura, pe care va fi atacat din toate directiile. Blaga beneficiaza de notorietate si de un anumit autoritarism pe placul alegatorului, dar nu are experienta confruntarilor directe, iar Murgeanu are probleme cu dosarul de la CNSAS.
Silviu Prigoana isi vehiculeaza singur numele, lasind sa se inteleaga ca ar fi dorit de Cotroceni, si face recurs la tot felul de sondaje doar de el stiute.
O victorie in Bucuresti ar demonstra ca PD-L este capabil sa infringa coalitia anti-Basescu de unul singur, ceea ce ar constitui un semnal important pentru parlamentare. De aceea, candidatul este important, pentru ca, totusi, PD-L nu poate merge la locale exclusiv in siajul lui Basescu. In plus, in 2008, PD-L este complet izolat pe scena politica si toate voturile coalitiei s-ar putea aduna impotriva-i in turul al doilea.
Orban si prapastia doctrinara din turul doi
PNL a mers de la bun inceput pe mina lui Ludovic Orban, politician cu experienta, sustinut de filiala, deja rodat in treburile primariei Capitalei.
Problemele lui Orban sint la capitolul imagine si la gestionarea deficitara a comisiei din Primarie care se ocupa cu retrocedarea imobilelor nationalizate, asupra careia a detinut controlul.
Orban are grija sa se delimiteze de negocierile pe care sefii de partid le poarta cu PSD si sa precizeze ca cele doua partide sint despartite de o „prapastie doctrinara”. Mai mult, reitereaza ideea ca ar putea candida la presedintia PNL, motiv pentru care declaratiile sale pot fi interpretate si ca o incercare de a-si construi o platforma aparte in interiorul partidului, atragindu-i pe acei liberali care nu sint de acord cu apropierea de PSD in forma sa cea mai retrograda.
Daca va intra in turul doi de scrutin, Orban va avea insa nevoie de voturile PSD. Cum aceasta posibilitate este contrazisa de sondajele de opinie, nu ramine decit ca Orban sa-si convinga partidul sa nu umple „prapastia doctrinara” cu voturile sale.
O alta ipoteza este aceea ca PNL, constient ca nu are sanse sa obtina o victorie in Bucuresti, va evita sa dea un semnal clar de sustinere a PSD in turul doi la Bucuresti, pentru a evita pierderile de electorat, aliantele cu social-democratii urmind sa se faca doar la nivel judetean.
Gusa, un traseist cu capital de imagine
Cozmin Gusa a luat primul startul in competitie, lansindu-si deja o campanie out-door destul de interesanta. Spre deosebire de alti traseisti- PSD, PD, PIN- Gusa a reusit sa-si conserve un capital de imagine, facindu-se placut atit presei, cit si celorlalte partide prin nepozitioanarea clara in nicio tabara.
Dezvaluirile sale, cum ar fi, de exemplu, cele din cazul Posta, au lovit in administratia Tariceanu, in timp ce declarativ pare a fi impotriva Cotroceniului. Acest balet i-a permis sa-si atraga simpatii cu mult peste micimea partidului pe care il reprezinta.
Desi sondajele de opinie nu-l coteaza in momentul de fata cu procente peste 5%, analistii sustin ca printr-o campanie abila ar putea obtine ceva mai mult. Greu de spus insa incotro isi va orienta voturile in turul al doilea si mai ales daca electoratul ii va da ascultare.
Becali+ PNT= Pavelescu
Una dintre cele mai ciudate aliante este cea dintre PNG-ul lui Becali si PNT-Milut. Cele doua partide au decis sa-l sustina la Bucuresti pe Aurelian Pavelescu, personaj cunoscut mai mult de la televizor si pentru zburdalniciile cam de extrema dreapta de la inceputurile intr-ale politicii.
In timp ce Becali declara ca „are incredere in Pavelescu”, acesta se arata incintat de cele 6% obtinute de PNG la europarlamentare. Pragamatismul trece dincolo de ideologii si pedigreeul fiecaruia.
Daca anti-basescismul lui Pavelescu este de notorietate, in schimb electoratul lui Becali este greu de controlat si, in tot cazul, nu ostil Cotroceniului. Lipsit de ideologie, acesta nu va respecta comenzile de la centru in turul al doilea.
Independentul Meir si-ar plati campania din mostenirea din Nigeria
Pe Nati Meir l-a convins sa candideze un sondaj de opinie care spune ca va obtine aproximativ 10%. Este adevarat ca sondajul l-a comandat singur.
Fostul peremist, care a incercat fara succes o halta la PD, spune ca diferenta fata de Orban sau Videanu consta in faptul ca isi sponsorizeaza singur campania. Deputatul nu a precizat daca banii provin din ipotetica mostenire de 86 de milioane euro de la ruda din Nigeria sau din prejudiciul de 11.000 dolari din contractele unor muncitori romani care trebuiau sa plece la munca in Israel si pentru care procurorii l-au invinuit de evaziune fiscala si inselaciune.
Meir lasa sa se inteleaga ca ar putea fi sustinut de o coalitie de trei partide mici, dar nu a psus care sint acelea. Pina in momentul de fata este singurul independent pentru primaria Generala si voturile sale in turul al doilea nu au nicio importanta.
Codrin Stefanescu, rezerva PSD
Codrin Stefanescu reprezinta PC, partid situat undeva sub 2%, si probabil putinele sale voturi se vor indrepta spre PSD, cu care conservatorii tocmai au semnat un pact de colaborare.
Stefanescu are un trecut scurt si zbuciumat de traseist politic. In 2006 era inca membru PSD, lider la sectorul 1, dupa care a plecat la PC, unde in calitatea sa de secretar general s-a facut remarcat prin atacurile pe care le orchestra impreuna cu seful sau, Dan Voiculescu, impotriva Monicai Macovei. Ramine memorabila scena biletelului, in care Stefanescu flutura un asa zis ordin de perchezitie in alb, incercind sa demostreze ca era semnat de Macovei.
Dupa o cearta cu Voiculescu, el si Chelaru sint dati afara din PC si Stefanescu incearca fara succes sa infiinteze impreuna cu Mirabela Dauer si Gheorghe Zamfir, Miscarea Reformatoare. Fostul lider PC se reintoarce la conservatori inainte de europarlamentare, unde partidul inregistreaza un rasunator esec, dupa care este nominalizat drept candidat pentru Bucuresti.
Surse social-democrate spun ca intelegerea cu PC se refera si la turul doi din Bucuresti, Stefanescu urmind sa-si directioneze voturile catre candidatul PSD.
Turul doi, hirtia de turnesol a coalitiei anti-Basescu
In 2004, din primul tur de scrutin au fost cistigate doar 24% dintre primarii, lucru care arata importanta negocierilor pentru turul al doilea. Daca situatia se va repeta, se poate spune ca in buna parte din capitalele de judet si in marile orase, PSD, PNL, PC si PRM vor trebui sa-si dea mina pentru a invinge PD-L.
Tot istoria alegerilor anterioare arata ca un candidat care nu este plasat in poll-position are sanse slabe sa invinga in turul doi. Acest lucru este posibil doar atunci cind electoratul nu asculta de comanda partidului, ori cind candidatul este extrem de bun.
Cu alte cuvinte, PD-L va putea cistiga doar acolo unde candidatul sau este situat lejer pe primul loc, adica la o distanta mare de celalalt competitor. In caz contrar, un calcul artimetic arata ca va fi infrint de PSD ajutat de restul Coalitiei.
Cum posibilitatile de negociere ale PD-L sint destul de reduse, iar in pozitia a treia, de regula, s-ar putea afla PNL, exista riscul ca tara sa se coloreze in rosul PSD-ului.
Asta daca socotelile pe hirtie se vor potrivi cu cele din bucataria Coalitiei.