BUGET 2019 Ministerul Comunicațiilor este pregătit să plătească 110 milioane de lei pe licențe Microsoft în acest an
Ministerul Comunicațiilor este pregătit să plătească 110 milioane lei în acest an pentru achiziționarea, în numele Guvernului, a drepturilor de utilizare a unor produse Microsoft, după plăți în valoare de peste 536,1 milioane lei efectuate în perioada 2009-2017, potrivit proiectului de buget pe 2019. Contactat de HotNews.ro, Ministrul Alexandru Petrescu a explicat de ce a bugetat această sumă și în ce condiții va fi efectuată plata.
Totul are legătură cu litigiul deschis în ianuarie 2015, în care Ministerul Comunicațiilor a cerut suspendarea plății a două tranșe în valoare de peste 22 milioane de euro, aferente unui contract încheiat în anul 2013 pentru achiziția de licențe Microsoft.
Ministrul Alexandru Petrescu: Suma va fi plătită doar în condițiile în care Asocierea de firme va îndeplini întocmai dispozițiile hotărârii din cadrul procesului câștigat de Minister
„După cum bine știți, Ministerul Comunicațiilor (MCSI) a plătit doar prima tranșă din contractul nr 37/2013 privind licențele Microsoft ( fiind îndeplinite condițiile de legalitate), celelalte 2 tranșe urmând a fi achitate doar în condițiile în care pârâții (respectiv membrii Asocierii) vor îndeplini întocmai dispozițiile hotărârii din cadrul procesului pe care MCSI l-a intentat acestora, având căștig de cauză.
Vă reamintesc că plata celor 2 tranșe nu a fost făcută la momentul respectiv pentru că Asocierea nu a pus la dispoziția MCSI toate documentele pentru ca plata să fie făcută în condiții de legalitate. Astfel, suma prevăzută în bugetul MCSI reprezintă suma celor două tranșe fără penalități etc, pentru că, potrivit rezultatului acestui litigiu, acestea nu mai sunt datorate.„, a declarat vineri pentru HotNews.ro Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor.
Litigiul privind suspendarea plăților pe licențe Microsoft: Ce a decis Curtea de Apel București în vara anului trecut
În februarie 2016,HotNews.ro a scris că Ministerul Comunicațiilor, condus la acea vreme de Marius Bostan, a formulat recurs împotriva deciziei Tribunalului București din 13 noiembrie 2015, care i-a respins cererea de suspendare a plății sumei de peste 11 milioane de euro pentru licențe Microsoft. Suma reprezenta tranșa pe anul 2014 aferentă unui act adițional încheiat în anul 2013 la un acord cadru din anul 2009, în timpul Guvernului Boc 1 (PD-L + Alianta PSD-PC). Într-un alt dosar, din 24 decembrie 2015, Ministerul Comunicațiilor a cerut și suspendarea plății tranșei pe 2015 la acest contract, tot de peste 11 milioane de euro.
- Pentru detalii citește: Ministerul Comunicatiilor continua lupta in instanta pentru suspendarea platii a peste 22 milioane de euro pe licente Microsoft
Istoria acestor contracte a început în timpul Guvernului Adrian Nastase, când a fost semnat parteneriatul strategic cu Microsoft, prin reprezentantul său Fujitsu Siemens GmbH Austria.
În vara anului trecut, Curtea de Apel București s-a pronunțat definitiv pe recursul făcut de Ministerul Comunicațiilor, obligând Synotech Global Services Switzerland AG (liderul asocierii) și Unicredit Bank să prezinte Ministerului Comunicațiilor detalii privind acordul fiecăruia dintre ceilalți membri ai asocierii (respectiv D-CON.NET GMBH, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweitz AG și Synotech Global Services România) la transmiterea către Unicredit Bank a cotei ce i se cuvine fiecăruia din diferenţa de preţ aferent contractului din anul 2013.
Prin urmare, potrivit hotărârii Curții de Apel, imediat după ce aceste detalii vor fi prezentate de Asocierea de firme, Ministerul Comunicațiilor va trebui să achite cele două tranșe restante, aceasta fiind explicația pentru care Ministerul și-a bugetat plata sumei de 110 milioane de lei pentru acest an.