Sari direct la conținut

​Buget 2021 – ziua 2 Doi miniștri au fost îndrăgiți de opoziție: Tanczos Barna și Cseke Attila / Radio România și TVR nu ar avea bani de funcționare/ Schimb de replici între Vlad Voiculescu și Gabriel Zetea (PSD): spitalele ard/ ​VIDEO

HotNews.ro
Buget 2021 in Comisiile de buget-finante, Foto: Camera Deputatilor
Buget 2021 in Comisiile de buget-finante, Foto: Camera Deputatilor

Ședința Comisiilor reunite de buget-finante din Parlament pentru bugetul pe 2021 a început de unde a rămas joi seara. La început s-a decis că dacă lipsesc inițiatorii amendamentelor, acestea să fie respinse, urmând a putea fi susținute în Plen.

Se constată un dezinteres în susținerea amendamentelor. Pare că parlamentarii din opoziție nu țin cu adevărat la proiectele pe care le doresc a fi finanțate. În trecut, opoziția reușea să convingă puterea să accepte câteva amendamente insistând, în special pentru a-și dezvolta zona de unde provin. Faptul că mii de amendamente nici nu au fost citite arată că opoziția, în speță PSD, nu crede sau nu-i pasă cu adevărat de ele.

Despre prima zi (joi) în Comisiile reunite citeste: Ziua 1 – Buget 2021 în Parlament

Primul buget de vineri a fost cel al Ministerului Economiei, fiind prezentat de Claudiu Năsui. După dezbateri a fost adoptat în varianta inițială, amendamentele propuse fiind respinse.

Bugetul Ministerului Dezvoltării a fost adoptat în varianta Guvernului. Cei de la PSD au avut circa 2.500 de amendamente (cifră menționată de un parlamentar), dar au decis să le citească pe cele considerate mai importante. Au fost respinse după ce secretarul de stat în Ministerului Finanțelor, Lucian Heiuș, a spus că nu le susține.

Înainte de adoptare, mulți parlamentari au spus că-l apreciază pe ministrul Cseke Attila.

Alte bugete adoptate: Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Agriculturii, Ministerul Apărării, Radio România, Ministerul Public.

Bugetul Ministerului Tineretului și Sportului

Bogdan Huțucă, președintele de ședință, a uitat să-și închidă microfonul. Nu știa numele ministrului Tineretului și Sportului, așa că a întrebat un coleg, care i-a spus.

Nu s-a auzit când i-a spus numele, dar e vorba despre Carol-Eduard Novak.

Amendamentele PSD pentru bugetul Ministerului Tineretului și Sportului au fost respinse, era vorba despre sala polivalentă, finantarea realizarii de prefezabilitate pentru 2 baze ecvestre și altele asemenea.

Înainte de a fi respinse, secretarul de stat Lucian Heiuș a spus că nu pot fi făcute astfel de investiții din acest buget, pentru că nu există temei legal ca investițiile să fie finanțate din bugetul Ministerului Tineretului și Sportului, iar în alte cazuri: „nu susținem”.

A avut și AUR amendamente. Au fost, de asemenea, respinse. Unul se referă la suplimentarea sumelor dezvoltarea programelor pentru tineret, dar nu și pentru ce proiecte anume. Sursa de finanțare nu a fost corect indicată, conform Danielei Pescaru, specialista în buget de la Ministerul Finanțelor. Un amendament al AUR a fost în regulă conform reprezentanților Ministerului Finanțelor, dar a fost respins de Comisiile reunite cu 25 de voturi împotrivă și 17 pentru. Era vorba de 500.000 lei digitalizare pentru dezvoltarea tineretului și sportului.

Bugetul Ministerului Tineretului și Sportului a fost adoptat în varianta Guvernului.

Programul Tomata: succes sau nu/ Se pregătește: legume în spații protejate

Un parlamentar PSD a spus că a auzit că programul Tomata nu va mai continua, și că „programul Tomata a fost un real succes pentru județele Teleorman, Olt și nu numai”.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oroș a spus că programul Tomata nu a fost un succes.

„Programul Tomata nu a fost un succes. A fost gândit inițial și trebuia să aibă succes. Din nefericire nu a fost un succes. S-au cheltuit 260 milioane euro. Foarte multe dosare depuse au fost fictive. La un simplu control într-un județ am găsit 410 dosare fictive pe care s-au luat câte 3.000 euro. Cei care chiar au lucrat și au fost serioși au produs în aceeași perioadă cantități mari de roșii care au fost aruncate”, a spus ministrul.

El a precizat că dorește să schimbe programul în: legume în spații protejate.

„Legumicultorii m-au întrebat tot anul de ce doar roșiile sunt subvenționate. Legumicultorii primesc în fiecare an sprijin cuplat vegetal 4.600 euro/ha pentru toate legumele pe lângă plata curentă”, a spus el.

Acest program, spune Oroș, va fi mai sigur.

„Doar cei care cultivă legume, pe care piața le va cere, vor primi acei bani. Mai sunt 150 milioane euro pentru următorii doi ani doar pentru sere, solarii și depozite la legume pentru investiții”, a mai spus el.

Bugetul a fost adoptat de Comisiile reunite de buget finanțe în varianta inițială. Amendamentele au fost respinse.

Bugetul Radioului nu ar ajunge pentru funcționare. Ministerul Finanțelor propune o restructurare

„Bugetul nu este optim. Este imposibil să asigurăm funcționarea. Suma de 342 milioane lei reprezintă totalul cheltuielilor salariale și a celor către Societatea Națională de Radiocomunicații pentru transmisii. Nu putem plăti drepturile de transmisie, suntem în an olimpic, nu putem să asigurăm funcționarea corespondenților externi, nu putem să achiziționăm bunurile și serviciile necesare. Bugetul diminuat cu 9% nu permite funcționarea Societății Române de Radiodifuziune”, a spus Georgică Severin, șeful Radioului public.

Lucian Heiuș, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor a spus că în funcție de necesități, la următoarele rectificări vor veni cu sumele necesare, dacă este cazul.

Ulterior a luat din nou cuvântul și a precizat: „Eu cred că conducerea are resursele interne pentru a-și face o restructurare. Dacă nu se va putea, o să analizăm și vom vedea la rectificările bugetare”.

Bugetul radioului fost votat în varianta prezentată de Guvern.

Comisiile reunite și-au reluat activitatea după o oră de pauză.

Banii pentru decontul navetei elevilor și o OUG ce trebuie să vină săptămâna viitoare

În cadrul dezbaterii bugetului Ministerului Educației, unii parlamentari au ridicat problema transprtului elevilor.

“Există 100 milioane lei în bugetul Ministerului Educației pentru decontul navetei elevilor. Există și o problemă legată de lipsa de claritate a Legii 226 care a făcut-o inaplicabilă. Legea 226 prevede transport nereglementat. Transportul nereglementat e în afara cadrului legal, deci nu e decontabil. Trebuie să fie introdus în cadrul legal”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În acest scop, spune el, au pregătită o OUG pe care o vor prezenta săptămâna viitoare în Guvern care să deblocheze această problemă.

“De îndată ce bugetul va fi adoptat, și această OUG va fi adoptată”, a mai arătat ministrul Educației.

Bugetul Ministerului Educației a fost adoptat in forma inițiatorului.

Obiectivele Ministerului Culturii și demisia

La un moment dat, ministrul Culturii a început să spună ce proiecte sunt finanțate din buget. Un parlamentar din opoziție l-a întrebat: Domnu’ ministru, dacă toate aceste obiective la care ați spus că aveți finanțare nu se fac, vă dați demisia? Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a râs.

Bugetul a fost adoptat în varianta propusă de guvern.

Bugetul Ministerului Transporturilor a fost adoptat în forma propusă de Guvern. Prin urmare, toate amendamentele opoziției au fost respinse.

Banii primiți de Televiziunea Română prin bugetul 2021 ar fi insuficienți, conform declarațiilor șefei TVR, Doina Gradea. Prin urmare, a cerut Guvernului să dea o Ordonanță de Urgență prin care activitatea instituției să fie limitată. Ea a făcut declarațiile la Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament.

Bugetele MAE și SGG a trecut la fel ca celelalte: cu amendamente respinse.

Vlad Voiculescu nu exclude un Val 3. Dacă va fi nevoie de bani, Ministerul Sănătății va primi

„Există flexibilitate. Exista toată disponibilitatea Guvernului pentru a suporta orice cheltuieli suplimentare pentru Ministerul Sănătății. Nu putem exclude un Val 3. Nu putem exclude nici costuri suplimentare”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Potrivit acestuia, sunt necesare investiții în mai toate spitalele din România.

„Performanța în sistemul sanitar nu este neapărat încurajată în actualul sistem”, a mai afirmat el.

„Centre comunitare, centre medicale locale, dacă avem de gând să facem ceva? Răspunsul este da”.

Câți consilieri are ministrul Sănătății? Voiculescu: Pot să am și 2.000. Una este consilier onorific, alta sunt funcțiile plătite

Scurt schimb de replici între Vlad Voiculescu și Gabriel Zetea de la PSD

Gabriel Zetea de la PSD: Ne-ați spus că ați pregătit un ghid de finanțare pentru fonduri europene care va fi în viitor, acum primim feedback, după care urmează licitații, după care peste 2 ani vom avea investiții în aceste centre COVID care ard azi. Nu peste un an, nu peste doi. Spitalele României acum ard. Trebuie să existe alocări financiare imediate din bugetul de stat pentru a rezolva această problemă stringentă. (…) În aceste centre COVID este un risc mai mare de incendiu din cauza instalațiilor de oxigen.

Vlad Voiculescu: Referitor la spitalele care spuneți că ard astăzi, ele ard astăzi pentru că ieri nu ați făcut nimic. Ieri ați fost la guvernare. Acum veniți cu declarații și spuneți că astăzi, astăzi, astăzi. Astăzi ard pentru că în ani de zile nu ați făcut nimic.

Când s-a trecut la votul amendamentelor, pentru că secretarul de stat în Ministerul Finanțelor spunea că nu susține amendamentele citite, o doamnă parlamentar PSD a spus, fără să-și închidă microfonul: „Trebuia să aduceți un robot: Nu susținem!”.

Bugetul Sănătății a fost adoptat în forma Guvernului.

Stelian Ion, ministrul Justiției, a spus că și-ar fi dorit un buget mai mare.

„Justiția va funcționa în aceste condiții”, a spus el.

Bugetul Justiției a fost adoptat în forma inițiatorului.

Autoritățile urmează să analizeze o eventuală taxă în privința deșeurilor de plastic, dar se încearcă să nu se pună toată povara pe umerii producătorilor, conform declarațiilor lui Tanczos Barna, ministrul Mediului. Potrivit acestuia, undeva pe la sfârșitul lunii mai vor avea propunerea formulată și în cursul lunii iunie trebuie să facă transpunerea directivei.

Aplauze la bugetul Ministerului Mediului

Bugetul Ministerului Mediului a fost prezentat de Tanczos Barna, iar după prezentare Gabriel Zetea de la PSD a mers la el și i-a strâns mâna pentru că i-a plăcut cum s-a prezentat. În momentul strângerii mâinii, parlamentarii au aplaudat.

Bugetul instituției a fost adoptat în forma inițiatorului.

După adoptare, ministrul a fost aplaudat.

Doi miniștri au fost îndrăgiți vineri: Tanczos Barna și Cseke Attila.

Ședința s-a încheiat la ora 19:38 și va continua sâmbătă dimineață de la 10:00.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro