Sari direct la conținut

Bugetarii isi pot lua adio de la cresteri salariale, in acest an

Adevarul

Bugetarii nu vor primi nici un leu in plus fata de majorarile salariale prevazute in acest an, chiar daca exista presiuni foarte puternice pentru majorarea cheltuielilor sociale, in special a lefurilor angajatilor din sectorul de stat, afirma oficialii Ministerului Finantelor.

Prin viitorul acord cu FMI, care va fi supus aprobarii Consiliului Director pe data de 7 iulie, Guvernul se angajeaza sa tina in frau cheltuielile cu salariile, tocmai de teama ca, intr-un an electoral, autoritatile ar putea ceda solicitarilor sindicale si sa recurga la tot felul de pomeni pentru alegatori.

Astfel ca, in cazul in care statul isi va mentine punctul de vedere, salariile bugetarilor vor mai creste o singura data in luna octombrie, in medie cu 6 la suta. Aceasta va fi a doua crestere a salariilor dupa cea inregistrata la 1 ianuarie 2004, tot cu 6 la suta, in conditiile in care inflatia prognozata pentru acest an este de 9 la suta.

„In plus, intelegerea cu Fondul stabileste clar ca fondul de salarii pentru bugetari nu poate depasi echivalentul a 5 la suta din PIB”, au mai spus oficialii Finantelor. Cele 12 procente sunt prevazute deja in Legea bugetului adoptata la inceputul acestui an. Sindicalistii spun ca aceasta nu reprezinta o crestere salariala, ci doar o actualizare cu rata inflatiei.

Sindicatele din invatamant si-au scos deja oamenii in strada pentru a cere „cresteri reale” ale salariilor. Au obtinut 5 la suta peste cele 12 procente, dar numai pentru profesori, si sustin ca au promisiunea guvernantilor ca vor mai primi 5-10 la suta in plus pentru intregul sistem.

Pe picior de razboi sunt si sindicatele din sistemul sanitar, care cer si ele mariri de lefuri peste cele anuntate. Sindicatele functionarilor publici au luat-o mai pe ocolite, invocand un studiu realizat de o echipa de specialisti europeni conform caruia aproape toate tarele din administratie incep si se termina cu salariile jenante din sistem.

„Nu poate exista un corp de profesionisti la un salariu mediu de 120 euro pe luna”, este concluzia specialistilor. In prezent, se negociaza aparitia unei noi legi a salarizarii functionarilor publici, iar pentru 2005 sindicatele cer cresterea salariului mediu net al functionarilor publici de la 5.000.000 de lei pe luna la 12.000.000 de lei pe luna.

La toate aceste revendicari punctuale se adauga presiunile marilor confederatii sindicale, care solicita un salariu minim pe economie de 100 de euro pe luna, adica la nivelul la care este acum salariul mediu net in randul bugetarilor.

Un anunt ferm al Ministerului de Finante privind inghetarea salariilor bugetarilor pe acest an va genera noi miscari de protest, in conditiile in care sindicalistii au ajuns sa-l considere pe ministrul de Finante drept dusman. Oamenii sunt nemultumiti de refuzul repetat al lui Mihai Tanasescu de a reduce semnificativ taxarea pe forta de munca.

Noua schema de impozitare a veniturilor nu va aduce nimic in plus in buzunarele salariatilor, deoarece „Finantele considera, aberant, ca 10.000.000 de lei este un salariu mare”, sustin sindicalistii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro