Sari direct la conținut

Bugetul – ultima creatie lirica a Guvernului

Saptamana Financiara

Venituri publice de 39,6% din produsul intern brut (PIB), crestere economica de 6,5%, inflatie de 3,8%, curs euro/leu de 3,18. Asa arata cifrele pe care guvernul Tariceanu, inspirat de poetul Varujan Vosganian, si-a construit probabil ultima creatie lirica, idila bugetului pentru 2008.

Aceasta opera poetico-bugetara prezinta in forma optimista, idealizata chiar, viata si fiscalitatea de pe plaiurile mioritice de anul viitor.

E adevarat, pentru 2007 premisele nu sunt atat de roz: veniturile bugetare se vor situa in jurul cifrei de 33% din PIB, cresterea economica s-a incetinit, ultima estimare a optimistei Comisii de Prognoza este de 6,1%.

Inflatia, in schimb, o ia razna pe campii, pe la 6%. Dupa principiul „raul, ramul, mi-e prieten numai mie“, ministrul economiei si finantelor pariaza pentru 2008 pe un an agricol bun, care va rezolva toate deficientele circumstantiale care deformeaza imaginea impecabila a Romaniei in ochii investitorilor.

Buget social-liberal

„In urma intalnirilor avute cu sindicatele si patronatele, primele mi-au reprosat ca proiectul de buget este prea liberal, cele din urma – ca e prea social. Ambele au dreptate“, a comentat cu zambetul pe buze Varujan Vosganian rezultatul consultarilor cu partenerii sociali.

Nu se poate sti la ce s-au referit sindicatele, insa un lucru pare sigur – proiectul de buget prezentat este unul electoral. Sase puncte procentuale din PIB au fost alocate educatiei, alte 4,5 sanatatii si nu mai putin de 11,9% protectiei sociale.

Transporturile beneficiaza si ele de 4% din PIB, iar agricultura de 2,7% din PIB.

„Acest buget trebuie etichetat ca fiind bugetul dezvoltarii Romaniei, pentru ca resursele principale sunt dirijate pentru investitiile in domeniile prioritare care pot sa asigure Romaniei recuperarea decalajelor de dezvoltare care ne separa de celelalte tari europene“, a fost concluzia premierului Calin Popescu-Tariceanu.

PIB de 7.000 euro pe cap de locuitor

Potrivit proiectului, PIB-ul va ajunge in 2008 la 440 miliarde lei (138 de miliarde euro), datorita cresterii economice de 6,5%. Veniturile bugetului consolidat vor fi de 174,2 miliarde lei (39,6% din PIB), in timp ce cheltuielile vor insuma 186,2 miliarde lei (42,3% din PIB). Deficitul bugetului consolidat va fi de 2,7% din PIB.

„In ceea ce priveste produsul intern brut, care in 2004 a fost de 58 miliarde euro, el va creste in 2008 la 138 miliarde euro. Acest lucru va insemna ca PIB-ul pe locuitor va atinge aproape 7.000 euro“, a explicat premierul. Numai ca, statul luand partea leului, aproximativ 40% din PIB, pe cap de locuitor vor ramane doar 4.200 euro pe cap de locuitor.

Venituri din varful penitei

Dar de unde va face rost Guvernul de venituri bugetare in valoare de 39,6% din PIB? „Nu este prevazuta nicio majorare de taxe sau impozite. Nu vor fi introduse impozite noi. Si am plecat de la premisa ca mentinerea actualei politici fiscale favorizeaza cresterea economica accelerata pe care Romania o cunoaste in ultimii ani.

Prin urmare, aceasta decizie mentine stabilitatea fiscala care a fost introdusa odata cu 1 ianuarie 2005“, ne asigura premierul. Pentru a ridica valul ignorantei contribuabililor a fost nevoie de interventia ministrului economiei si finantelor. Acesta a precizat ca pentru 2007 veniturile la bugetul consolidat vor fi de 33-34% din PIB.

Poate ca seful finantelor ar trebui sa nu se joace cu o marja atat de mare, tinand cont ca deja are programat un deficit bugetar de 2,7% din PIB. Pentru 2008, numai din fonduri europene vor veni suplimentar 3% din PIB, sustine Vosganian.

Eli-minarea masurilor de simplificare la taxa pe valoarea adaugata (TVA) pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri, dar si prelungirea perioadei de aplicare a TVA in vama vor aduce alte 4,3 miliarde lei la buget, aproximativ 1% din PIB. In plus, sustine ministrul, si incasarile la bugetul de asigurari sociale se vor majora cu 1,5% din PIB!

Contributiile scad, incasarile cresc

Majorarea veniturilor ca procente din PIB la bugetul asigurarilor sociale este cel putin surprinzatoare. De anul viitor, Guvernul a decis reducerea acestora cu 6%, in trei etape, cu 2,2 puncte in ianuarie si 2,3 puncte in decembrie pentru angajatori, la care se adauga o reducere de 1,5 in iulie pentru angajati.

Pentru angajatori va fi aplicata o reducere de 1,5 puncte la asigurari sociale de stat (in decembrie 2008), de 1 punct (in ianuarie) si inca 0,5 puncte (in decembrie) la asigurarile de somaj si de 0,7 puncte (in luna ianuarie) la contributiile pentru accidente de munca.

Angajatorii vor beneficia si de o reducere in doua etape, de 0,5 puncte (in ianuarie) si 0,3 puncte (in decembrie) pentru asigurarile de sanatate, conform proiectului de buget pentru anul viitor, aprobat miercuri de Guvern. Pentru angajati va fi operata, in iulie 2008, o reducere de 1,5 puncte, din care 1 punct pentru asigurari de sanatate si 0,5 puncte pentru asigurari de somaj.

La aceste reduceri se adauga transferul de 2% catre pilonul II de pensii. Cu toate acestea, sustine Guvernul, incasarile la bugetul asigurarilor vor creste nu doar in termeni nominali, ci si ca procent din PIB.

Explicatia oferita: largirea bazei de impozitare! Si anume eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute la plata contributiilor la pensii corelat cu eliminarea plafonului de pensie, egalizarea bazei de impunere pentru pensii si somaj si includerea tuturor veniturilor in baza de calcul pentru contributiile sociale.

Curs de 3,18 pentru stat si de 3,35 pentru privati

O alta sursa de venituri a Guvernului este reprezentata de diferenta de curs de schimb luat in calcul la cheltuieli, pe de o parte, si la venituri, pe de alta. Daca in cazul cheltuielilor guvernamentale se ia in calcul un curs euro/leu de 3,18, la incasarea accizelor pe intreg anul se va lua cursul de pe 1 octombrie, si anume 3,35 lei.

Cu alte cuvinte, statul castiga 0,17 lei la fiecare euro, bani preluati de la platitorii de accize si de taxa pe prima inmatriculare.

de Florin Rusu

integral in Saptamna Financiara

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro