Bulgaria a strâns 4,8 miliarde dolari la cea mai mare emisiune de obligaţiuni în valută din istoria sa
Bulgaria, ţara cu cel mai mic grad de îndatorare din UE, a strâns o sumă totală de 4,8 miliarde dolari la cea mai mare emisiune de obligaţiuni în valută din istoria sa, în încercarea de a acoperi deficitul bugetar pe fundalul unei crize politice prelungite, scrie agenţia de ştiri financiare Bloomberg, citată de Agerpres.
Ţara vecină a plasat eurobonduri cu maturitatea la 8 ani în valoare de 1,75 miliarde euro (1,94 miliarde dolari), eurobonduri cu maturitatea la 20 ani în valoare de 1,25 miliarde euro şi obligaţiuni denominate în dolari cu maturitatea la 12 ani cu o valoare de 1,5 miliarde dolari. Tranzacţia în trei tranşe a fost intermediată de către BNP Paribas, Citigroup Inc, ING Groep NV şi UniCredit SpA.
Bulgaria va organiza alegeri parlamentare anticipate la 27 octombrie, a şaptea rundă în ultimii trei ani, a anunţat luni preşedintele Rumen Radev, în urma eşecului partidelor de a conveni o coaliţie de guvernare.
Bulgaria vrea să treacă la euro în 2025
Guvernul interimar, numit marţi, vrea să acopere obligaţiuni în valoare de 1,5 miliarde euro care ajung la maturitate săptămâna viitoare şi să finanţeze un deficit bugetar programat să ajungă la 3% din Produsul Intern Brut.
Cu cel mai mic raport datori-PIB din Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an şi o istorie de disciplină fiscală, Bulgaria face eforturi pentru a putea trece la moneda euro în 2025. Planurile autorităţilor de la Sofia au fost afectate de criza politică şi inflaţia ridicată, dar au fost lăudate de investitori.
Potrivit unei surse citate de Bloomberg, randamentul cerut de investitori a fost de 135 de puncte de bază peste rata midswap pentru eurobondurile cu maturitatea la opt ani, pentru care volumul cererilor a atins 6,6 miliarde euro. Pentru eurobondurile cu maturitatea de 20 de ani randamentul a fost stabilit la 190 de puncte de bază peste rata midswap şi la 135 de puncte de bază peste rata midswap pentru obligaţiunile în dolari, pentru care cererea a fost de peste 6,8 miliarde dolari.
Precedentele două guverne bulgare din acest an nu au accesat pieţele financiare internaţionale.