Sari direct la conținut

Bulgaria suspenda pregatirile pentru constructia gazoductului South Stream pe teritoriul sau, pe fondul presiunilor de la Bruxelles si Washington

HotNews.ro

Sofia a suspendat pregatirile pentru constructia gazoductului South Stream, ce ar fi urmat sa inceapa in aceasta vara in Bulgaria, dupa criticile venite de la Bruxelles si Washington, a anuntat duminica premierul bulgar Plamen Oresharski, citat de AFP. „Am ordonat oprirea lucrarilor. Vom lua o decizie in functie de consultarile viitoare cu Bruxelles-ul”, a declarat premierul bulgar dupa ce s-a intalnit, duminica, cu senatorii americani John McCain, Ron Johnson si Christopher Murphy, care inainte de a ajunge la Sofia au vizitat si Romania.

Comisia Europeana ceruse marti Bulgariei sa suspende constructia gazoductului South Stream pe teritoriul sau, argumentand ca nu au fost respectate reglementarile europene pentru pietele publice.

Comisia a adresat o scrisoare de avertisment autoritatilor bulgare, prima etapa a procedurii de infringement, pentru a suspenda constructia tronsonului South Stream pe teritoriul Bulgariei, a anuntat marti Executivul de la Bruxelles.

„Preferinta acordata societatilor rusesti si bulgaresti, fara publicarea unei oferte de licitatie in monitorul oficial al UE, este o incalcare clara a reglementarilor europene pentru pietele publice”, a explicat Sabine Berger, purtator de cuvant al comisarului pentru Energie Gunther Oettinger.

„Comisia a propus suspendarea South Stream atat timp cat proiectul nu este in conformitate cu dreptul european”, a adaugat Berger. „Nu blocam nimic, dar dorim respectarea dreptului european”, a subliniat aceasta.

  • Rezolutie in Parlamentul European pentru oprirea proiectului South Stream, in contextul crizei din Ucraina

Gazoductul South Stream, aflat in prezent in constructie, ar urma sa ajunga pe coasta Bulgariei in decembrie 2015, cand sunt asteptate si primele livrari de gaze naturale, declara in luna mai directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller: „Nu exista nicio urma de indoiala ca South Stream a devenit proiect de importanta nationala peste tot”, spunea atunci Miller, potrivit presei din Rusia, citata de agentia bulgara Novinite.

Potrivit sefului Gazprom, gazoductele South Stream, prin Marea Neagra, si North Stream, prin Marea Baltica, sunt necesare pentru stabilitatea livrarilor de gaze naturale din Rusia catre consumatorii europeni: „South Stream va elimina complet riscurile de tranzit din Ucraina”, a spus el.

Actionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania si EDF din Franta (15% fiecare).

In decembrie 2013, Comisia Europeana a cerut tarilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, sa renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel incat sa respecte legislatia comunitara.

Uniunea Europeana a anuntat, la jumatatea lunii aprilie, ca nu mai considera South Stream o prioritate, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie fara caracter obligatoriu pentru oprirea proiectului, in contextul crizei din Ucraina.

Disputele dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrarile de gaze catre Europa, cel mai recent la inceputul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat intre timp, in urma schimbarii regimului de la Kiev, a anexarii Crimeei de catre Rusia si a violentelor din estul Ucrainei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro