Sari direct la conținut

Bulgaria vrea sa reporneasca un reactor al centralei nucleare de la Kozlodui, dar asteapta acordul Bruxelles-ului

HotNews.ro

Guvernul bulgar a anuntat vineri ca va lansa, sub rezerva obtinerii unui acord din partea Bruxelles-ului, pregatirile tehnice pentru repunerea in functiune a unuia dintre cele doua reactoare ale centralei de la Kozlodui, oprit la sfarsitul lui 2006, anunta AFP.

Premierul bulgar Serghei Stanishev a precizat ca pregatirile pentru repornirea reactorului dureaza cel putin 45 de zile si ca un astfel de pas nu va fi facut fara acordul Bruxellesului.

„Guvernul a decis sa demareze activitatile tehnice pentru punerea in functiune a unui reactor, daca aceasta situatie legata de criza gazelor naturale continua pe un orizont de timp nedeterminat”, a declarat el.

„Desigur, trebuie sa luam in calcul riscurile politice. Nu putem actiona de o maniera unilaterala si sa ne punem partenerii in fata unui fapt implinit. Un dialog cu Comisia Europeana si cu tarile membre este necesar”, a subliniat seful Guvernului de la Sofia.

Datorita dependentei in proportie de 92% de livrarile de gaze rusesti, Bulgaria a fost afectata puternic de oprirea aprovizionarii cu gaze naturale, via Ucraina.

Bulgaria nu exclude un referendum privind redeschiderea Centralei de la Kozlodui

In cursul diminetii de vineri, presedintele Bulgariei, Gheorghi Parvanov, a declarat ca nu exclude posibilitatea organizarii unui referendum referitor la repunerea in functiune a reactoarelor III si IV ale Centralei nucleare de la Kozlodui.

El a subliniat ca, in procesul de negociere pentru aderarea tarii la UE, Bulgaria ar fi trebuit sa convinga partenerii europeni ca reactoarele Centralei nucleare de la Kozlodui pot fi exploatate in continuare.

„Sper ca Uniunea Europeana si Comisia Europeana vor intelege ca in acest caz este vorba de o eroare”, a adaugat Parvanov, care a subliniat ca problema redeschiderii celor doua unitati va da un nou impuls economiei si energiei tarii.

Seful statului bulgar a precizat ca absorbtia fondurilor europene nu reprezinta principalul motor pentru dezvoltarea economiei. „Noi trebuie sa utilizam resursele proprii”, a mai spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro