Sari direct la conținut

Burduja: Vrem să prelungim perioada de utilizare a cărbunelui, pentru securitatea energetică a românilor

HotNews.ro
Mină de cărbune, Foto: Dmytro Tolmachov, Dreamstime.com
Mină de cărbune, Foto: Dmytro Tolmachov, Dreamstime.com

România va negocia la Bruxelles prelungirea perioadei în care va închide minele de cărbune, a scris ministrul de resort, Sebastian Burduja, pe Facebook. Aceasta în condițiile în care România s-a angajat să renunțe complet la producția de energie din cărbune până în 2032.

  • „În aceste zile, cărbunele ne-a fost din nou de mare ajutor și trebuie să o spunem răspicat. Pentru securitatea energetică a românilor, vom face tot ceea este posibil pentru a prelungi termenele pentru funcționarea termocentralelor pe cărbune și continuarea exploatărilor miniere.
  • Am început deja acest demers la Bruxelles încă de anul trecut, cu onestitate și responsabilitate, și îl vom continua, cu toate argumentele pe masă. Securitatea energetică a României nu este negociabilă. Este prioritate zero. Prin noi înșine înseamnă să valorificăm potențialul energetic al României pentru români”, a arătat ministrul.

El a adăugat că s-au căutat în aceste zile toate soluțiile posibile pentru a crește producția de energie electrică, în condițiile în care avem niveluri ridicate de consum.

„E important să acoperim cât mai mult din acest consum din producția proprie pentru a nu apela la importuri mai mari (nu pentru că ar exista alte riscuri la adresa sistemului energetic, după cum își dau cu părerea alții)”, a continuat oficialul.

La vârful de consum de vineri seară, de 8.200 MW, 1.250 de MW proveneau din termocentrale pe cărbune.

  • „În condiții tehnice deosebit de dificile, cu multe echipamente vechi, la temperaturi caniculare, echipele de specialiști au găsit mereu soluții. Au repornit grupuri, au rezolvat în timp record avariile apărute, au muncit ore suplimentare pentru a da României energie. Paroșeniul funcționează bine, la CEO avem patru grupuri în funcțiune și mâine vom avea cinci (două la Turceni, două la Rovinari, unul la Ișalnița).
  • Am fost și la Gorj, și în Valea Jiului. I-am cunoscut pe unii dintre acești oameni și am văzut condițiile în care muncesc zi și noapte. Pentru mine, ei și toți cei din sectorul energetic românesc, din producție, transport și distribuție, din Dispeceratul Energetic Național – Transelectrica și mulți alții sunt eroii acestor zile”, a mai scris Burduja.

Citiți și Risc crescut în România de pene majore de curent, pe timp de caniculă / O mare parte din rețeaua electrică are peste jumătate de secol

INTERVIURILE HotNews.ro