Sari direct la conținut

Bursa a urcat miercuri cu 1,22% si se asteapta ca saptamana viitoare sa se vada efectele benefice ale summit-ului NATO

HotNews.ro

Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat cresteri apropiate de cele din sedinta anterioara, titlurile bancare si cele ale companiilor petroliere fiind cele care au atras interesul investitorilor. Lichiditatea de pe piata principala a fost destul de scazuta, de 31,29 milioane de lei, echivalentul a 8,41 milioane de euro, insa cu 63% mai mare decat marti.

„Intocmai ca in ultimele zile, bursa a deschis intr-o apreciere mai insemnata, fiind influentata de evolutia pozitiva a burselor din America si Asia, insa treptat a dat inapoi. Lichiditatea a fost foarte redusa, pana in zece milioane de euro. Este bine insa ca indicii generali s-au apreciat cu 1,3% – 1,5%”, a declarat pentru HotNews.ro Adrian Simionescu, director general Vienna Investment Trust.

Indicele general al bursei, BET-C, a urcat cu 1,22% in sedinta de miercuri, atingand nivelul de 5.085,40 puncte, iar BET, indicele celor mai lichide zece titluri listate, a castigat 1,48%, pana la 7.108,88 puncte.

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat mai putin decat marti, cu 0,64%, si a ajuns astfel la un nivel de 53.883,23 puncte.

Simionescu a mai precizat ca se asteapta ca saptamana viitoare sa se vada efectele summit-ului NATO si pe piata de capital.

„Probabil ca vor intra pe piata romaneasca mai multi investitori straini, cu atat mai mult cu cat evolutia din ultimele trei luni a fost foarte slaba si preturile sunt atractive. S-au simtit intrari de investitori straini si azi, dat fiind ca bancile au facut volume ceva mai mari, ca si companiile petroliere si cele farmaceutice. Se stie ca acestea sunt preferate de investitorii straini, romanii preferand mai ales investitiile speculative”, a spus acesta.

Ca si in sedinta precedenta, titlurile societatilor de investitii financiare si cele ale institutiilor bancare s-au aflat in topul lichiditatii. BRD – Groupe Societe Generale s-a clasat pe primul loc in acest top, cu un rulaj de 6,87 milioane de lei, urmate de cele ale SIF Oltenia si Erste Bank, cu un rulaj de 3,39 milioane de lei, respectiv 2,91 milioane de lei. Pe locul patru in acest top s-a clasat SIF Muntenia, cu 2,16 milioane de lei, iar SIF Moldova, cu un rulaj de 2,14 milioane de lei, a ocupat locul cinci.

Cele mai mari cresteri de pret au inregistrat actiunile Vae Apcarom (7,43%), Impact Developer&Contractor (5,12%) si Grupul Industrial Electrocontact (5,09%), in vreme ce Aerostar (-88,26%), Agras Vienna Insurance Group (-14,91%) si Mechel Targoviste (-11,72%) au consemnat cele mai mari scaderi de pret.

In cazul companiei Aerostar, scaderea de pret s-a datorat operarii splitarii valorii nominale a actiunilor.

Lichiditatea bursei din Sibiu a crescut cu 26,3%, ca urmare a interesului pentru scadenta iunie

Pe piata Sibex, in sedinta de miercuri au fost incheiate 11.242 contracte futures si options, valoarea acestora cifrandu-se la 30,5 milioane de lei. Rulajul a crescut astfel cu 26,3 % fata de ziua anterioara.

In centrul de interes s-a aflat din nou scadenta iunie iar ponderea cea mai mare din volum a revenit derivatele pe suportul activ al titlurilor SIF Moldova (DESIF 2) urmate de cele pe activul suport al actiunilor SIF Oltenia (DESIF 5). In opinia lui Bogdan Ungureanu, broker la Interdealer Capital, „se remarca multitudinea de contracte de pe scadenta urmatoare precum si prezenta masiva a arbitrajorilor”. Raportat la preturi, sursa citata a precizat ca „nivelul acestora putea fi intalnit acum mai bine de un an, situatie care se poate dovedi foarte atractiva pentru investitori”.

In piata derivatelor RON/EURO au fost incheiate tranzactii pe trei scadente insumand 116 contracte total prin care respectivul produs a ocupat locul trei in top. Pentru iunie moneda unica a fost cotata la 3,76 lei, in scadere cu 3,25 bani, pentru septembrie la 3,784 lei, in minus cu 2,66 bani iar pentru finalul anului la 3,815 lei, dupa o depreciere de 2,69 bani. Uncia de aur a fost cotata pentru vara acestui an la 903 dolari, in scadere cu 14 unitati.

Cu 5515 contracte, DESIF 2 au fost cele mai lichide derivate. Pentru iunie s-a inregistrat o pondere 97 % din totalul precizat, contractele fiind incheiate la preturi intre 2,58 si 2,6384 lei pe actiune, cotatia oprindu-se la 2,5801 lei, in scadere cu 0,49 bani. DESIF 5 au beneficiat de aproape 5000 contracte din care 4514 pentru scadenta la trei luni. Cotatiile pentru aceasta au oscilat intre 3,079 si 3,133 lei, stabilizandu-se la 3,079 lei/titlu, in scadere usoara cu 0,1 bani.

Pe sectorul bancar, derivatele „Erste Bank” au fost evaluate la 163 lei pe titlu pentru iunie si 166,4 lei pe titlu pentru septembrie apreciindu-se cu 7 si 8,4 lei.

De remarcat a fost si intensitatea ridicata din sectorul options unde au fost incheiate 447 contracte, majoritatea de tip put.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro