Sari direct la conținut

Bursa emergenta caut trend

Romania Libera

Dupa un debut de luna in forta (6 zile consecutive de crestere), la bursa au aparut corectiile, iar in intervalul analizat de noi, 10-17 octombrie, investitorii au preferat sa sufle in iaurt. Au fost sedinte mixte, pe o lichiditate modesta si preturi in scadere pentru majoritatea emitentilor.

Prudenta investitorilor vine si pe fondul evolutiilor pietelor de capital dezvoltate, unde efectul majorarii dobanzii de referinta in Statele Unite s-a diluat, iar marile grupuri financiare incep sa anunte pierderi importante ca urmare a crizei finantarilor cu risc ridicat (City Group si-a redus profitul in trimestrul al treilea cu 57%).

Cum bursa romaneasca e miscata in principal de intrarile capitalului strain, traversam o perioada de acalmie din care ne-ar putea scoate doar impactul rezultatelor financiare trimestriale (majoritatea societatilor fac raportari in intervalul 23 octombrie-24 noiembrie) sau lansarea ofertei publice pentru Transgaz (ultima saptamana din noiembrie).

Banca Transilvania a revenit miercuri la tranzactionare dupa o suspendare de doua zile in vederea operarii ultimei majorari de capital social.

Desi numarul actiunilor nou-intrate in acest mod in piata a fost considerabil (2,1 miliarde), presiunea mai mare la vanzare a fost contracarata prin mutarea inteligenta a datei de anuntare a rezultatelor financiare trimestriale in aceeasi zi.

Confruntati cu o crestere a profitului net cu 58% fata de perioada similara din 2006 si cu o depasire a rezultatului consemnat pentru intreg anul trecut (133,5 milioane de lei, fata de 120,2 milioane de lei in 2007),

investitorii nu s-au repezit sa vanda, iar pretul actiunilor TLV, beneficiind de o sustinere discreta la cumparare, a reusit sa inchida chiar pe plus (±1,6%).

Grupul Banca Transilvania a anuntat pe 12 octombrie ca detine 7,58% din actiunile SIF Banat-Crisana.

Tot pe 12 octombrie SIF Transilvania a vandut integral pachetul de 13,67% din actiunile Avicola Brasov pentru care a incasat 3,37 milioane de lei (12 lei/actiune), cumparatorul acestora fiind un alt jucator in domeniu, Transavia.

Un articol de Alexandru Aldea

Integral in Romania libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro