Business report: 1,5 miliarde de dolari, bilantul unui sfert de secol de tepe; Cine sunt gigantii care vor sa cumpere de la BCR credite de 2,7 miliarde euro!; Opel Astra: O noua generatie la start
1,5 miliarde de dolari, bilantul unui sfert de secol de tepe. Jocuri piramidale, banci falimentate, proiecte imobiliare fantoma, fraude online sau prin telefon. Fiecare isi are victimele sale. Problema este ca escrocii care ne-au scos din buzunar sume enorme au scapat de cele mai multe ori nepedepsiti. A inceput timid in 1992 la Brasov si s-a prabusit cu zgomot doi ani mai tarziu, la Cluj. Numarul real al participantilor este greu de stabilit – unii vorbesc despre 250.000, altii despre 500.000, iar altii spun ca s-a depasit nivelul de un milion. In total, acestia au investit peste 1.000 de miliarde de lei vechi (aproximativ un miliard de dolari in acea perioada), scrie Capital.ro.
CINE sunt gigantii care vor sa cumpere de la BCR credite de 2,7 miliarde euro! Tranzactia BCR de vanzare a portofoliului de 2,7 mld. euro a adus in camera de date gigantii financiari ai lumii: Apollo Global Management, un consortiu format de Blackstone,HIG Capital si fondul londonez AnaCap, Deutsche Bank a facut echipa cu Baupost si Sankaty Advisors, iar Lone Star i-au luat langa ei pe cehii de la APS. Cea mai mare tranzactie a anului de pe piata romaneasca a ajuns in faza depunerii ofertelor neangajante. Cine sunt miliardarii americani care au banii pentru a cumpara grijile lui Treichl. BCR ar putea obtine circa 300 – 500 mil. euro de pe urma acestei tranzactii, care ar putea cuprinde si externalizarea diviziei de work out din banca, structura specializata in administrarea creantelor in care lucreaza in jurul a 400 de oameni, dezvaluie blogul Mirsanu.ro.
REPORTAJ TVA 9% la alimente nu i-a impins pe romani la cumparaturi. Scaderea preturilor la mancare, venita ca urmare a reducerii TVA la 9% la alimente de la 1 iunie, nu prea i-a scos pe romani la cumparaturi, in conditiile minivacantei de Rusalii, cand multi dintre conationali au plecat din marile orase la munte sau la mare. Totusi, dintre cei care s-au incumetat sa mearga la cumparaturi, jumatate se asteptau la ieftiniri mai mari in urma reducerii TVA la alimente, in vreme ce restul nu erau la curent cu schimbarea regimului fiscal sau afirmau ca „nu-i intereseaza politica”. TVA 9%. Aglomeratie cu putini clienti Intr-un magazin Profi aflat in Bucuresti, din cartierul Titan, vanzatoarele erau ieri suparate. Lantul de magazine s-a deschis pe 1 iunie chiar de la ora 00:00, asa ca o parte dintre lucratori au muncit de la miezul noptii pana dimineata. „Cred ca pe cineva de la sediul central il intepa prea tare scaunul”, a spus o vanzatoare, potrivit Adevarul.
Cel mai mare proprietar strain de terenuri din Romania trece la culturile ecologice. Emiliana West Rom SRL, compania controlata de omul de afaceri italian Martini Luciano are, incepand din toamna anului trecut, certificat de producator ecologic pentru aproximativ 1.530 de hectare cultivate in localitatile Valcani si Dudestii Vechi. Compania exploateaza in judetul Timis in jur de 12.000 de hectare de teren si este, potrivit informatiilor furnizate Economica.net de catre Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), al doilea cel mai mare beneficiar de subventii pe suprafata din Romania, dupa Constantin Dulute, cel care exploateaza terenul din Insula Mare a Brailei, luat in arenda de la Agentia Domeniilor Statului. Luciano este si strainul cu cea mai mare exploatatie din tara.
Ce stie FMI, iar noi ne facem ca ploua, despre functionarea concurentiala a pietei de gaze? Pe fondul liberalizarii pietei inainte de termenul stabilit (pentru consumatorii non-casnici) s-au inventat tot felul de subterfugii care nasc idei socante. Una dintre acestea era spargerea companiilor producatoare (Romgaz si Petrom) in mai mult companii, astfel incat sa ajungem la o concurenta pe acest segment. Cred ca austriecii de la OMV rad si cu spatele vizavi de aceasta ipoteza. In schimb, Romgaz, companie de stat, se poate astepta la orice din partea actionarului majoritar. Socant este ca insusi presedintele Consiliului Concurentei, care ar trebui sa stie cum sunt asezate alte piete de gaze din Europa, accesa la un moment dat la aceasta idee, scrie Energy-center.ro.
Noul cod de procedura fiscala: adevarata fata a „relaxarii” fiscale. Parcurgand in mod corelativ prevederile proiectelor Codului fiscal si ale Codului de procedura fiscala, am avut senzatia ca – ceea ce da cu o mana – guvernul va incerca sa ia ulterior cu doua maini. Cum? Extrem de simplu: lasand contribuabilul la latitudinea unor aprecieri discretionare – am putea spune chiar abuzive – ale organelor fiscale, care vor putea foarte usor sa stabileasca debite suplimentare (cu ocazia inspectiilor fiscale) pe baza unor considerente pur subiective si a unor proceduri de control (ne referim aici, in special, la controalele inspectorilor antifrauda fiscala) insuficient reglementate procedural si care nu asigura un raport corect de sanse in relatia contribuabil – organ fiscal. Spre exemplu, in opinia noastra, multe din starile conflictuale care apar in raporturile dintre Fisc si contribuabili se datoreaza limitelor, extrem de largi si interpretabile, ale deja celebrului art. 11 din Codul fiscal, ce ofera organelor fiscale prerogativele de a reincadra substanta economica a unei tranzactii si, pe cale de consecinta, de a interveni asupra bazelor de impunere declarate de contribuabil, explica Capital.ro.
Opel Astra: O noua generatie la start. Realizata pe o noua platforma, noul Opel Astra promite sa fie mai usor cu pana la 200 kg decat generatia anterioara. Opel raspunde astfel eficient principaleloir critici aduse modelului anterior. Ca o consecinta directa, viitoarea Astra se conduce mult mai agil si are in general un comportament rutier mult mai precis. Gama de motorizari reflecta noua personalitate a Astrei, fiind vorba de unitati din ultima generatie, cu cilindreea intre 1,0 litru si 1,6 litri si puteri intre 95 CP si 200 CP. La baza gamei Opel Astra va avea sub capota unitatea cu trei cilindri turbo cu injectie directa de 1,0 litru care dezvolta 105 CP, oferta fiind completata pe frontul diesel de o unitate de 1,6 litri/95 CP, scrie auto-bild.ro.