Business Report: A doua banca a lumii ar putea ajunge in Romania; Cu cat se vor ieftini locuintele anul viitor; Cu gandul la timpul liber – cursurile de hobby, o noua nisa de piata
A doua banca a lumii ar putea ajunge in Romania. Banca britanica este interesata de o parte a operatiunilor grupului italian din Europa de Sud-Est. Grupul bancar HSBC, al doilea ca marime din lume, este interesat sa preia o parte a activitatilor UniCredit din Europa Centrala si de Sud-Est, titreaza cotidianul italian La Repubblica fara a preciza sursa. HSBC ar putea de asemenea angaja juristi in Italia pentru a examina problemele legale referitoare la detinerea unei participatii de peste 5% in banca italiana, sustine La Repubblica. Banca britanica HSBC are active de 1.976 miliarde de euro (aproape cat Erste, Societe Generale si Raiffeisen la un loc si de doua ori cat UniCredit) si este a doua banca din lume ca active dupa francezii de la BNP Paribas, potrivit unui clasament intocmit de Bloomberg. In Romania, UniCredit Tiriac Bank face parte din reteaua UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est, scrie Romania Libera.
Viata la tara: cum se fac afacerile cu lapte intr-o ferma de familie care are grija de 200 de vaci. „Aici suntem la ferma, nu suntem nici la Inter si nici la Orizont”, isi intampina vizitatorii Vilmos Kusztora, un satean de 56 de ani din Telechia, comuna Brates, judetul Covasna, care este de zece ani in afacerile cu lapte. Alaturi de el mai sunt sotia, unul dintre cei doi copii, cinci angajati si 200 de vaci baltate si Holstein. „Prima data am inceput cu activitatea de prelucrare a lemnului in 1991. Am ajuns sa fim al treilea exportator de cherestea din randul IMM-urilor. In 2000 din banii pe care i-am facut am decis sa cumparam CAP-ul din sat. La momentul respectiv am luat 30 de vitele si 10 vaci. Sunt de la tara. Ce altceva sa fac? In plus mie mi-a placut vaca. Eu sunt si ingrijitor, si sofer, si manager, si pastor si purtator de cuvant din cand in cand. In rest nu prea ma lasa sotia sa vorbesc”, descrie Kusztora modul in care a inceput sa puna primele caramizi la afacerea cu lapte de vaca, anunta ZF.ro.
Cel mai mare tablou al lui Tonitza, scos la vanzare. Detinuta, pana anul trecut, de Muzeul National de Arta al Romaniei, lucrarea „Golgota”, a lui Nicoale Tonitza, a revenit mostenitorilor de drept, iar joia aceasta este scoasa la vanzare. Opera este estimata la o valoare intre 100.000 si 150.000 euro. Tabloul, cel mai mare realizat vreodata de Tonitza, a apartinut, pana in 1977, diplomatului Vasile Stoica (recunoscut drept singurul diplomat roman ce a participat la tratativele de pace de dupa ambele razboaie mondiale). Ulterior, acesta a fost incarcerat si, dupa moartea sa, in penitenciarul Jilava, intreaga sa colectie de tablouri a fost confiscata si trecuta in custodia MNAR, informeaza Capital.ro.
Populatia si firmele au investit mai mult in strainatate in 2010, desi au retras depozite si numerar. Populatia si firmele si-au majorat investitiile directe si cele de portofoliu in strainatate in primele noua luni din acest an, in special participatiile la capital si portofoliile de actiuni, dar au retras din depozite si numerar, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Depozitele si numerarul detinute de rezidenti in strainatate insumau in septembrie 3,2 miliarde de euro, in scadere cu 14% fata de iunie si cu 12% comparativ cu finele anului trecut. Totodata, populatia si firmele aveau de recuperat din strainatate imprumuturi de 7,35 miliarde de euro in luna septembrie, cu 4,45% mai putin decat in iunie, dar cu 18,4% peste valoarea de la finele anului trecut, scrie Bursa.ro.
Cum sa-ti promovezi afacerea pe on-line. Ai o afacere, esti la inceput de drum si vrei sa ajungi rapid cunoscut? Cum procedezi? Simplu: cartea de vizita a oricarui afacerist care se respecta e site-ul firmei. Printre primii pasi pe care-i faci atunci cand incepi un business este site-ul afacerii. Mai ales la inceput de drum, dar si pe parcurs, mediul on-line iti permite sa-ti atingi clientii asa cum niciun alt mediu nu o poate face, mai ales daca este luata in considerare latura financiara. Mediul on-line are cele mai eficiente modalitati de a te adresa strict clientilor pe care ii vizezi, la acestea adaugandu-se si o viteza de reactie foarte mare la schimbarile mediului in care activezi. Dar ce folos sa ai in portofoliu cele mai bune produse sau sa oferi cele mai bune servicii daca lumea nu stie de tine? Majoritatea celor aflati la inceput de drum neglijeaza acest aspect, astfel incat un wordpress devine optiunea cea mai ieftina si la indemana. Crearea unei pagini de internet la wordpress.com nu te costa nimic si ai posibilitatea de a-ti alege grafica si functionalitatile dintr-o paleta bogata de modele, anunta EVZ.
Cu gandul la timpul liber – cursurile de hobby, o noua nisa de piata. Dorinta oamenilor de business de a-si petrece timpul liber intr-un mod relaxant, precum si orientarea catre un stil de viata echilibrat au dus la aparitia unui nou segment de piata – cursurile dedicate hobby-urilor. Participantii fie vor sa elimine stresul zilnic exersandu-si pasiunile din copilarie, fie cauta sa isi schimbe ritmul de viata. Reprezentantii firmelor care activeaza pe acest segment spun ca persoanele care vin la cursuri au in medie intre 25 de ani si 45 de ani, existand insa si cursanti peste aceste varste. Este vorba de oameni care lucreaza in corporatii si care se incadreaza in segmentele mediu si mediu plus, din punct de vedere al veniturilor. Motivele principale pentru care vin la cursuri sunt de a se relaxa si de a elimina din stresul de la serviciu, precum si de a-si cultiva pasiunile din copilarie si adolescenta. Cei care organizeaza cursuri de mai mult timp spun ca deja au ajuns la nivelul la care au mai multe solicitari decat locuri disponibile, scrie Startups.ro.
Unde vor merge romanii la cumparaturi in 2015. Comertul modern, in crestere. Romanii vor avea la dispozitie din ce in ce mai multe spatii comerciale moderne in urmatorii cinci ani, insa tot magazinele traditionale vor ramane principala forma de comert, estimeaza compania de cercetare de piata GfK. Astfel, in 2015, retailul modern, reprezentat de hipermarketuri, magazine de tip discount, cash&carry si supermarketuri, dar si magazine de proximitate, va detine o cota de piata de 54% din consumul total de produse de larga folosinta. Aceasta inseamna o crestere de noua procente fata de acest moment, respectiv 45%. De departe, cele mai mari cresteri pana in 2015 sunt prognozate in cazul hipermarketurilor, de la 21% in prezent la 26%, dar si la magazinele de tip discount, de la 10% la 16%, informeaza Gandul.
Cu cat se vor ieftini locuintele anul viitor. Preturile apartamentelor vor continua sa scada si in 2011, insa mai putin abrupt ca pana acum. Ca sa obtii reduceri mai mari trebuie sa negociezi dur. Locuintele vor continua sa se ieftineasca si anul viitor, iar scaderile de preturi vor fi de 5-10%, estimeaza Viorel Lacatus, directorul de investitii din cadrul BNP Paribas Real Estate. Cu toate acestea, el nu-i sfatuieste pe cei care au bani si doresc sa-si cumpere o casa sa astepte pana anul viitor. „Daca apare un apartament bun pe piata, si acum poti obtine un pret bun, ca si in 2011. Poti sa negociezi atat de mult incat vanzatorul sa-si dea seama ca nici in anul care vine piata nu va fi mai buna si sa prefere sa lase la pret acum decat sa astepte pana anul viitor”, a explicat Viorel Lacatus pentru EVZ.
Cat costa masinile de epoca. Limuzina lui Gheorghe Gheorghiu-Dej rugineste la Cluj, in timp ce alte masini au fost puse in valoare. In ultimii 10 ani, au aparut si in Transilvania si Banat colectionarii de masini de epoca. Paradele tematice au loc si ele tot mai des iar proprietarii automobilelor cunosc povestile „bijuteriilor” din colectii ca pe o istorie a familiei. Masinile de epoca au un statut parte, trebuie intretinute, protejate de praf, umezeala si lumina si, din cand in cand, scoase la plimbare. Iar aceasta pasiune nu e tocmai ieftina. Chiar daca pe diferite pagini de Internet, anunturile de vanzari au un pret acceptabil, un cumparator ar trebui sa tina cont de faptul ca restaurarea unui asemenea bolid poate costa de trei ori mai mult decat pretul de achizitie. De exemplu, un Mercedes 190 SL poate fi achizitionat cu aproximativ cu 25.000 euro iar restaurarea mai costa circa 35.000 euro – piesele si manopera iar un BMW 327 Cabrio ajunge in final undeva la 95.000 euro, informeaza Romania Libera.