Business Report: Afacerile marilor universitati private acreditate s-au prabusit; Indexarea de aproape patru procente a trecut neobservata. 2015 – primul an cu scadere de preturi ?; Proiect de 1.500 de locuinte noi in Bucuresti: israelienii de la ILDC reiau lucrarile la ansamblul Jackob Park
Afacerile marilor universitati private acreditate s-au prabusit Universitatea Romano-Americana si Universitatea Spiru Haret au intrat anul trecut pe pierdere, rezultatele continuand tendinta inceputa inca din 2009. Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir din Bucuresti, Universitatea Danubius din Galati, Universitatea Vasile Goldis din Arad au avut anul trecut profitabilitate sensibil mai mica decat in 2013, dar mult sub nivelul anului 2008. Universitatea Ecologica si Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti au avut anul trecut un reviriment insemnat al marjei de profit, dar mult sub nivelurile anului 2008. Majoritatea universitatilor private acreditate mari au mers semnificativ mai prost decat in anul de glorie 2008, scrie Economica.net.
Cat va plati Romania pentru huzureala de azi in privinta consumului de materii prime? Incepem cu gazele naturale. Inchiderea combinatelor chimice apartinand grupului InterAgro a creat in piata de gaze o situatie fara precedent: Romania nu mai este nevoita sa importe gaze naturale din Rusia si isi poate asigura consumul exclusiv din productia interna. Multi jubileaza pe marginea acestei conjuncturi, fara a lua in calcul ca minunea nu va dura mai mult de cativa ani, in cel mai bun caz. Romania, care nu are nici o viziune privind exploatarea si valorificarea resurselor naturale proprii se poate trezi in orice moment ca ramasitele de resurse care i-au mai ramas fie dispar, fie sunt prea costisitoare pentru a fi exploatate. Ca in bancul cu tiganul, deviza este „astazi sa ne fie bine, maine vedem noi ce va fi”. Integral pe Energy-Center.ro.
Indexarea de aproape patru procente a trecut neobservata. 2015 – primul an cu scadere de preturi ? Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica, preturile au scazut in luna august 2015 cu 0,51%, ceea de a trimis inflatia anuala la nivelul minim istoric de -1,87%. Alimentele s-au ieftinit cu 0,79% iar produsele nealimentare cu 0,54%, in timp ce tarifele serviciilor au inregistrat o crestere nesemnificativa, de doar 0,02%. Practic, dupa primele opt luni din acest an, ca urmare a masurilor luate privind reducerea TVA la produsele alimentare, alimentele s-au ieftinit cu 7,78%, in timp ce marfurile alimentare ( +1,57%) si serviciile (+1,28%) au inregistrat o evolutie care s-a inscris in obiectivul de inflatie declarat pe termen mediu al BNR, respectiv 2,5% plus/minus un punct procentual, informeaza Curs de Guvernare.
Stim cu totii ca premierul spune mereu adevarul. Dar Telekom Romania? Participatia statului la „Telekom Romania” este pe lista de vanzare, de ani de zile, insa, pana acum, autoritatile noastre s-au tot gandit si razgandit ce metoda de privatizare prefera – listarea sau vanzarea directa. Premierul Victor Ponta a spus oficial, de mai mult ori, in acest an, atat in fata investitorilor, cat si in fata presei, ca statul intentioneaza listarea pachetului de 45,99% pe care il mai detine la fosta Romtelecom (actuala Telekom Romania). In ciuda acestui semnal, directorul general al Telekom Romania, Nikolai Beckers, a declarat, ieri, ca preluarea intregului pachet de actiuni detinut de statul roman la operatorul de telefonie avanseaza destul de bine, dar ca intreg procesul va fi unul de durata, anunta Bursa.ro.
Anotimpul fricii Banca Centrala Europeana a decis la sfarsitul saptamanii trecute mentinerea dobanzii de referinta pentru euro la minimul istoric, iar investitorii si-au luat un moment de respiro, dar si degetele de pe butoanele de vanzare. Aceste vesti vin insa dupa un sfarsit de august agitat, dupa cum la fel se anunta toamna, in care aversiunea la risc a generat oscilatii majore in piata. Traditional aceasta volatilitate este asociata cu frica. Indicele care masoara atat angoasa pietei cat si amplitudinea fluctuatiilor -VIX- a urcat in aceste saptamani catre un reper neatins de la criza financiara precedenta, in care s-a prabusit banca de investitii Lehman Brothers. Integral pe Capital.ro.
Proiect de 1.500 de locuinte noi in Bucuresti: israelienii de la ILDC reiau lucrarile la ansamblul Jackob Park Compania Eagle Development, subsidiara a Israel Land Development Company Ltd., a pornit lucrarile la fundatie primelor doua blocuri din proiectul Jackob Park, amplasat in apropierea lacului Dobroesti, chiar inainte de criza, insa acestea au oprite. Firma obtinuse la vremea aceea un imprumut de 21 de milioane de euro de la BCR. Planurile companiei prevedeau constructia unui ansamblu rezidential de 12 blocuri cu 1.500 de apartamente in Capitala. In 2011, proiectul era in stand-by, iar compania cauta finantare. Recent, compania a anuntat ca a obtinut autorizatia de constructie si va ridica in prima faza un numar de 126 de apartamente. Lucrarile ar urma sa inceapa in primul trimestru al anului viitor. Investitia se ridica la 11,5 milioane de euro, potrivit informatiilor Economica.net.
Iata cati romani lucreaza pentru companiile de piese auto din tara Spre deosebire de anul trecut, companiile care activeaza pe aceasta piata au crescut numarul angajatilor. In total, in Romania activeaza 600 de companii in industria auto, iar 203.000 de romani merg zilnic la munca in acest sector. Costul mediu al mainii de lucru este de 4,9 euro pe ora, pe an, costul unui salariat fiind cel mai mic din UE. Cele mai multe firma din domeniu sunt plasate in partea de vest a Romaniei, pozitionarea fiind facuta pentru a facilita exporturile si transportul componentelor catre piete din Europa de Vest. Anul trecut, industria auto a realizat o cifra de afaceri de 18 miliarde de euro, iar fabricile de piese au fost responsabile pentru 12,6 miliarde de euro, scrie Auto-Bild.ro.