Sari direct la conținut

Business Report: Agricultura nu a mai fost profitabila in 2015. Traderii de cereale au trecut pe pierderi; Primele avioane F-16 cumparate de Romania ajung in tara la toamna; Transgaz a selectat un nou constructor pentru gazoductul Giurgiu-Ruse

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Sute de mii de romani, obligati sa-si puna senzori de gaze in apartamente. Costa sute de lei, dar altfel raman fara gaz. Dupa tragedia de la Colectiv, un ordin al ANRE, care reactiveaza o lege care n-a prea fost aplicata pana acum, obliga proprietarii de apartamente care au doar un aragaz acasa, dar si-au pus geamuri termopan, sa-si monteze senzori de gaze. Verificarile au inceput deja. Sute de mii de romani sunt obligati sa monteze detectoare de gaze, chiar daca locuintele lor sunt inca racordare la sistemele centralizate de distributie a energiei termice, iar oamenii au doar un aragaz acasa. Obligatia apare daca fereastra camerei in care este instalat aragazul are geam termopan. In cazul in care oamenii refuza sa le monteze, vor ramane fara gaze. Mai mult, ar putea ramane fara gaze chiar si cei care le instaleaza, dar ai caror vecini de bloc refuza sa faca acest lucru, pentru simplul motiva ca sistarea alimentarii se face pentru tot imobilul, in lipsa contoarelor individuale de gaze. Dispozitivele costa sute de lei, si, dupa cativa ani, trebuie inlocuite si cumparate altele, scrieEconomica.net.

Agricultura nu a mai fost profitabila in 2015. Traderii de cereale au trecut pe pierderi. Anul 2015 nu a fost tocmai unul profitabil pentru traderii de cereale. Anul trecut, cei mai multi au obtinut afaceri similiare cu cele obtinute in 2014, in schimb profiturile s-au diminuat considerabil. ADM, Ameropa si Cargill, cele mai mari companii din agricultura cu afaceri in total de peste 6,6 miliarde de lei in 2015, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, au trecut pe pierderi sau au inregistrat profituri mai mici decat in 2014. Pe primul loc in topul traderilor s-a clasat ADM Romania Trading SRL, cu o cifra de afaceri de 2,38 de miliarde de lei, in crestere cu 3,3% fata de anul anterior. Daca in 2014, traderul avea un profit de 51 de milioane de lei, in 2015 firma a trecut pe pierderi de 82 de milioane de lei. Tot anul trecut, Ameropa a obtinut afaceri de 2,37 de miliarde de lei, in crestere cu 7,7% fata de 2014. Traderul de cereale a marca un profit de 14 milioane de lei, fata de profitul de 16 milioane de lei in 2014, anuntaCapital.ro.

Primele avioane F-16 cumparate de Romania ajung in tara la toamna. Tara noastra urmeaza sa primeasca, in toamna anului curent, o prima transa, de sase avioane F-16 Block M5 din cele 12 cumparate de Guvern in urma cu doi ani, cand Romania s-a alaturat familiei Lockheed Martin F-16, ca urmare a deciziei administratiei SUA de a aproba transferul de aparate de zbor F-16 din Portugalia, potrivit domnului Randy Howard, director de dezvoltare la Lockheed Martin, pentru proiectul F-16. Oficialul companiei americane ne-a declarat, intr-un interviu, ca urmatoarele sase aparate de zbor, care vor fi implicate in activitati militare, vor sosi in Romania la inceputul primaverii anului 2017. Din cele 12 avioane, 9 sunt aparate de zbor F-16As monoloc, iar 3 – F-16Bs dubla comanda. Randy Howard ne-a spus ca, pana in acest moment, Lockheed Martin are 27 de tari beneficiare pentru avionul F-16, avion pentru care exista comenzi pana la sfarsitul lui 2017. Romania este tara care a intrat cel mai recent in randul clientilor gigantului american. Domnia sa a adaugat: „Suntem in discutii cu alte 4-5 tari din Asia de Sud-Est si America de Sud, Bahrain, Columbia, Indonezia, care asteapta avionul F-16 cu toate dotarile la zi”, informeazaBursa.ro.

Cine a strambat democratia: Sub 20% reprezentativitate pentru primarii alesi in resedintele de judet. Exista o demorcatie in care majoritatea (celor care merg la vot) pierde alegerile. E ceea ce partidele politice au decis ca trebuie sa ramana din democratia romaneasca. Exista o democratie in care alesii se pot lauda ca au castigat alegerile chiar daca au o reprezentativitate de 10-15%. E democratia pe care partidele politicie si alte institutii esentiale ale statului au decis ca e potrivita pentru Romania. Asa cum era de asteptat de la alegerile intr-un singur tur, scrutinul de duminica a adus primari, in majoritatea municipiilor resedinta de judet, cu reprezentativitate in jur de 15%. Au existat si exceptii: un oras ca Galatiul s-a ales cu un primar cu 9% reprezentativitate. Mecanismul e binecunoscut – dar trecem in revista cifrele, mai mici chiar decat in asteptarile pesimistilor, necesare pentru cronica celor 26 de ani de democratie, scrieCursdeguvernare.ro.

Romanii iau credite fara sa se informeze. Mai mult de jumatate dintre romanii care detin depozite bancare, conturi de economii, credite, pensie obligatorie administrata privat, actiuni sau obligatiuni nu cunosc la un nivel ridicat aceste produse, reiese dintrun sondaj realizat de GfK Romania. Conform sondajului, produsele financiare cele mai utilizate si cunoscute la nivel national sunt cardurile de debit, asigurarile de bunuri, contul curent, iar cele mai dorite sunt asigurarile de bunuri si de viata, accident sau sanatate, anuntaEVZ.

Audi A5 – Poze si detalii oficiale cu noua generatie. Dupa aproximativ o luna in care Audi ne-a tot trezit interesul cu o serie de imagini si clipuri teaser, a venit momentul mult-asteptat. Noua generatie Audi A5 a fost prezentata in cadrul unui eveniment special, organizat in Germania. Din punct de vedere estetic, noul Audi A5 preia elementele stilistice pe care le-am tot vazut in gama nemtilor si le transpune intr-o forma coerenta si placuta ochiului. Vedem un model cu un design modern si fresh. Zona frontala foloseste acum o grila revizuita cu o latime ceva mai mare, dar semnificativ mai ingusta. Iar pentru ca lucrurile sa fie complete, Audi ofera pe lista de optionale si blocurile optice cu Matrix LED, dar si lumini de semnalizare dinamice. Noua generatie Audi A5 a slabit cu 60 de kilograme, iar coeficientul aerodinamic a fost imbunatatit. Iar cele doua elemente converg catre un singur lucru: dinamica mai buna, informeazaAuto-Bild.ro.

Transgaz a selectat un nou constructor pentru gazoductul Giurgiu-Ruse. Transgaz a atribuit un contract de aproape 5 milioane de euro firmei ploiestene Inspet SA, pentru realizarea gazoductului Giurgiu-Ruse, dupa ce fostul constructor, Cala SA din Targu Mures, a pierdut freza de foraj ce sapa tunelul de sub Dunare. Noul contract pentru subtraversarea Dunarii in vederea interconectarii sistemelor de transport gaze naturale din Romania si Bulgaria a fost atribuit pe 30 mai 2016. Termenul pentru finalizarea lucrarilor este de 214 zile (circa 7 luni), de la data atribuirii contractului. Obiectul contractului de achizitie il constiuie construirea unei conducte de gaze a traversarii/subtraversarii Dunarii in vederea interconectarii sistemelor de transport gaze naturale din Romania si Bulgaria, scrieEconomica.net.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro