Sari direct la conținut

Business Report: Apple anunta cea mai mare achizitie din istoria sa. Ce companie a cumparat cu 3 miliarde de dolari; Harta judetelor: Administratiile financiare care au intrat pe rosu in plina crestere economica; Cum a ajuns Europa sa aspire la visurile lui Ceausescu. Independenta energetica, reindustrializarea si consumul de alimente sanatoase revin in prim-plan

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Apple anunta cea mai mare achizitie din istoria sa. Ce companie a cumparat cu 3 miliarde de dolari. Apple cumpara cu trei miliarde de dolari Beats Electronics, companie care produce unele dintre cele mai performante casti si care are in serviciu de streaming audio. Beats Electronics il are cofondator pe Dr. Dre. Anuntul oficial al achizitiei, cea mai mare din istoria Apple, a fost facut miercuri de conducerile celor doua companii. Apple isi extinde astfel prezenta pe piata distributiei online de muzica, preluand serviciul de streaming lansat in acest an de Beats. Pentru 10 dolari pe luna, clientii Beats primesc acces nelimitat la toate piesele si albumele din catalogul companiei, pe care le pot accesa de pe smartphone, tableta sau de pe computerul personal, scrie Gandul.

Cum a ajuns Europa sa aspire la visurile lui Ceausescu. Independenta energetica, reindustrializarea si consumul de alimente sanatoase revin in prim-plan. Independenta energetica, eficienta la folosirea materiilor prime, reindustrializare si cresterea exporturilor, accentul pe consumarea de produse din soia, promovarea consumului de peste si lapte – toate acestea erau repetate obsesiv in timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceausescu pentru ca apoi, peste mai bine de doua decenii, sa revina in constiinta publica, promovate fiind de la Bruxelles de catre Comisia Europeana. Independenta energetica fata de Rusia era unul dintre idealurile lui Ceausescu, iar acest lucru a ajuns tot mai mult in atentia Uniunii Europene de cativa ani, scrie Adevarul.

Harta judetelor: Administratiile financiare care au intrat pe rosu in plina crestere economica. Intr-un trimestru in care economia a crescut cu 3,8%, nu mai putin de zece ANAF-uri judetene au livrat la bugetul national mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Reprezentantii lor se plang ca rezultatele negative ar fi aparut pentru ca firmele mari din judetele lor „au fost luate la Bucuresti”. Capitala, Cluj si Timis, trei dintre cele mai importante surse de venituri la bugetul statului, au inregistrat scaderi ale sumelor colectate in primul trimestru al acestui an. Daca Timis a avut o scadere de doar 0,56% si Cluj de 4,59%, Bucurestiul a inregistrat o adevarata prabusire a veniturilor, cu aproape 15%, scrie Economica.net.

Liviu Tudor: Piata locuintelor din Romania are sanse sa ajunga ca cea din Germania. Romania ar putea depasi performanta economica din 2013, pe fondul imbunatatirii ratingului de tara, care va starni apetitul marilor fonduri de investitii, insa recuperarea economiei va mai dura 8-10 ani. Acesta este pronosticul lui Liviu Tudor, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari locali. Disfunctiile sistemului bancar european, marile deficite structurale ale bugetelor nationale, unificarea fiscala si evenimentele politice din Ucraina si Turcia il determina pe antreprenorul roman sa nu mizeze pe o revenire a economiei europene mai devreme de opt pana la zece ani, scrie Capital.ro.

Executia pe primele 4 luni: Echilibrare bugetara prin scaderea marilor investitii. Castigul din reducerea dobanzilor – topit de achizitia de bunuri si servicii. Deficitul bugetar dupa primele patru luni din acest an s-a situat la doar 0,28%, cu mult sub valoarea de 1,19% consemnata pentru aceeasi perioada din 2013. Insa, in pofida cresterii economice, veniturile au scazut ca pondere in PIB iar cheltuielile s-au diminuat cu un punct procentual din PIB, contractie relativ insemnata pentru o treime din an. Asadar, majorarea veniturilor bugetare daca se iau valorile nominale (in lei la valoarea lor curenta) este doar aparenta (datele de la Finante arata un plus de circa circa trei miliarde lei sau 4,4% in termeni nominali), scrie Cursdeguvernare.ro.

Gigantii Mars si Nestle, favoriti in achizitionarea afacerii lui Porosenko. Gigantii Mars si Nestle sunt principalele companii care ar putea cumpara afacerea presedintelui ales al Ucrainei, evaluata la circa 1,5 miliarde de dolari, anunta RIA Novosti. Firma Roshen a lui Petro Porosenko s-a pozitionat anul trecut pe locul 20 in topul producatorilor de bomboane, cu o productie anuala de peste 450.000 de tone si venituri in valoare de un miliard de dolari. Roshen detine patru fabrici in Ucraina, precum si doua fabrici in Rusia, una in Lituania si una in Ungaria . Produsele sunt vandute in pietele din spatiul ex-sovietic si in Europa de Est. In 2013, Porosenko era cel de-al saptelea cel mai bogat ucrainean in Topul Forbes , cu o avere de aproximativ 1,6 miliarde de dolari, scrie Romania libera.

Pentru ca DNA a pus sechestru pe o parte din teren, Baneasa Investment vrea inlesniri la plata obligatiilor fiscale. Actionarii Baneasa Investment SA, compania controlata indirect de Puiu Popoviciu, care a dezvoltat celebrul proiect Baneasa din nordul Capitalei, au aprobat, recent, solicitarea si obtinerea inlesnirii la plata obligatiilor fiscale. Reprezentantii Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMVB), care este actionarul minoritar semnificativ (49,88%) al Baneasa Investment, ne-au declarat: „Din cauza sechestrului instituit asupra unei portiuni din terenul detinut de Baneasa Investment SA, la acest moment, proiectul Baneasa este partial blocat, cu efect direct asupra rentabilitatii Baneasa Investment SA”, scrie Bursa.ro.

Cum vor asiguratorii sa-i depisteze pe soferii fraudatori. Companiile de asigurare intentioneaza sa construiasca o baza de date comuna, cu istoricul tuturor masinilor pentru care a fost platita despagubire la asigurarea Casco, a anuntat Madalin Rosu, reprezentant al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR). Aceasta baza de date ar ajuta la depistarea conducatorilor auto care isi accidenteaza masina intentionat sau comit alte fraude, pentru a primi despagubire. Madalin Rosu a prezentat, in cadrul FIAR (Forumul International de Asigurare Reasigurare), cazul unui proprietar de automobil, de meserie politist, care in decurs de o luna si jumatate a primit despagubire de la 5 companii diferite – Groupama, Euroins, Generali, Asirom, Uniqa, scrie Capital.ro.

Psihoza cursului de schimb: leul e la cel mai bun curs din ultimele taspe luni. Cum a coborat cursul euro/leu sub 4,4, cum a inceput nebunia. In media. Stiu ca multe stiri cu carlig la public nu sunt, dar nici sa tragi din nou de o non-stire nu e normal. Aveti in grafic evolutia euro/leu din ultimii cinci ani si jumatate, adica din 2008 pana in prezent (cotatii zilnice BNR). Se poate observa lejer ca singurul salt semnificativ a avut loc la sfarsitul lui 2008, cand euro a sarit de la un minim de sub 3,5 lei in septembrie pana la peste 4,3 lei in ianuarie anul urmator. Da, aceea a fost o problema majora pentru credite, pentru importatori, pentru preturile raportate in euro (cam toate preturile). Si de atunci, cursul a ramas intr-un tunel de variatie de 4,2 – 4,5 lei, cu minime la 4,1 si maxime la 4,6, scrie BusinessCover.ro.

Topul joburilor care se cauta in strainatate in vara 2014. La ora actuala, peste 22.000 de contracte de munca in strainatate sunt disponibile pe site-ul tjobs.ro, specializat in recrutarea de forta de munca pentru strainatate. Astfel, 33 de domenii de activitate contin joburi vacante, disponibile in 50 de tari din intreaga lume. Cu exceptia joburilor in spitale si clinici private, cele mai multe dintre oferte nu se adreseaza romanilor cu studii superioare. Marea Britanie se afla pe pozitia intai in ceea ce priveste numarul de locuri de munca neocupate, cu peste 7.000 de joburi. Urmeaza Grecia (3.750), Germania (2.743), Italia (l.260), Spania (1.160), Danemarca (900), Franta (780), SUA (370) si Norvegia (350), scrie Economistul.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro