Sari direct la conținut

Business Report: Arendasul strain cu cea mai mare datorie. Guvernul tine la secret lista strainilor ce folosesc pamantul tarii; Taxele si impozitele au fost modificate o data la 11 zile in ultimii cinci ani; Cadou guvernamental pentru debitori? Nu, pentru banci!

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Cadou guvernamental pentru debitori? Nu, pentru banci! De la inceputul crizei financiare, fiecare luna pare sa fie o luna a cadourilor pentru institutiile financiare. Guvernele fac totul ca bonusurile sa nu fie stirbite, chiar daca mai apar si pierderi, uneori masive, iar bilanturile bancare stau sub presiunea tot mai mare a creditelor neperformante. La noi, masurile de sustinere ale sistemului bancar nu au fost asa de vizibile ca in alte tari, fapt ce a permis Bancii Nationale sa se laude, la orice ocazie, cu performantele sale in calitate de institutie care supravegheaza si reglementeaza circuitul banilor din economie. In ciuda acestor „performante”, nivelul creditelor neperformante a crescut neintrerupt in ultimii ani si ne-a propulsat in primele locuri ale topurilor europene, scrieBursa.ro.

Cheltuielile militare vor creste in 2014 pentru prima data dupa 5 ani. Cheltuielile militare mondiale vor reincepe sa creasca in 2014, pentru prima data dupa cinci ani, fiind impulsionate de Rusia, Asia si Orientul Mijlociu, potrivit unui studiu publicat marti, preluat de France Presse. Consultantii grupului IHS prevad in acest studiu ca bugetele militare din lume vor atinge 1.538.000 de miliarde de dolari in acest an, reprezentand o progresie timida de 0,6% in regim anual, dar, chiar si asa, este prima marire inregistrata din 2009 pana in prezent. „Rusia, Asia si Orientul Mijlociu vor fi motorul cresterii asteptate in acest an si al reluarii anticipate incepand din 2016”, a estimat Paul Burton, director in cadrul IHS Jane’s pentru aeronautica, aparare si securitate. Rusia isi va spori cheltuielile militare cu 44% in urmatorii trei ani. Planul adoptat de parlament a dotat deja Rusia in 2013 cu un buget de aparare de 68 de miliarde de dolari, care o situeaza pe locul al treilea in lume, devansand Marea Britanie si Japonia, anuntaCapital.ro.

Arendasul strain cu cea mai mare datorie. Guvernul tine la secret lista strainilor ce folosesc pamantul tarii. Doi cetateni libanezi aveau la finele anului trecut, prin firma pe care o controleaza, cele mai mari datorii catre Agentia Domeniilor Statului, in contul unor redevente neachitate pentru terenul luat in arenda. Agentia refuza sa faca publice numele companiilor cu capital strain care au arendat teren agricol in Romania. Economica.net a dorit sa faca publice numele strainilor care, prin intermediul companiilor pe care le controleaza, au luat in arenda sau concesiune terenuri administrate de stat, prin Agentia Domeniilor Statului, dar si lista firmelor cu capital strain care au acumulat datorii la Agentia Domeniilor Statului, in contul unor redevente neachitate la timp. Dupa opt zile lucratoare, ADS a remis Economica.net un raspuns prin care ne informeaza ca nu poseda astfel de date si ca aceste informatii nu sunt de interes public, informeazaEconomica.net.

Decizii ale CE: reducerea emisiilor de CO2 – de la 20% pana in 2020, la 40% pana in 2030. Pe 22 ianuarie, Comisia Europeana a publicat noile tinte de reducere a emisiilor de CO2 , care trebuie atinse pana in anul 2030. O abordare controversata, care a starnit multe critici din partea grupurilor de lobby ecologiste din Bruxelles si din intreaga Europa. Reprezentantii industriei subliniaza necesitatea unui angajament la nivel global, in lipsa caruia eforturile nu au rost. Desi nu este inca un document obligatoriu, Comunicatul Comisiei a reaprins disputa dintre grupurile de lobby ecologiste si cele industriale si a provocat nemultumiri fata de strategia de reducere a 2 si de evolutia politicilor energetice in deceniile urmatoare, scrieEnergy-Center.ro.

Taxele si impozitele au fost modificate o data la 11 zile in ultimii cinci ani. Guvernele din perioada 2009-2013 au modificat de 153 de ori taxele si impozitele. Au inceput in martie 2009 si de atunci, in medie, la 11 zile a aparut o taxa noua sau o modificare a celor vechi. Halal predictibilitate a mediului fiscal, devenit extrem de contondent cu companiile active in economia romaneasca. Inventarul a fost intocmit de avocatul Gabriel Biris, vicepresedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si, atentie, nu contine toate modificarile de forma sau care tin de modul de declarare a unor impozite si taxe, ci doar modificarile aduse de cele doua coduri importante (Codul fiscal si Codul de procedura fiscala), care au avut un impact direct in modul de calcul si plata al impozitelor de catre contribuabili, anuntaBusinessCover.ro.

Noul Pachet pentru cresterea colectarii bugetare si imbunatatirea sistemului fiscal. Guvernul ia in discutie, in sedinta de miercuri, proiectul de Ordonanta de Urgenta, care sa promoveze pachetul de masuri menit sa imbunatateasca sistemul fiscal si sa creasca rata de colectare a veniturilor bugetare. Potrivit unei sinteze care contabilizeaza masurile, acestea vor viza doua directii: imbunatatirea sistemului fiscal si stimularea platilor de catre contribuabili. Pentru fluidizarea rambursarilor de TVA, subiect pentru care Guvernul a fost criticat de reprezentantii FMI, au fost create doua paliere valorice, informeazaCursdeguvernare.ro.

Refacerea perdelelor forestiere din tara noastra, completa in 10 ani. Perdelele forestiere din tara noastra, necesare pe 19.000 de hectare, ar putea fi complet refacute in 10 ani, daca lucrarile demareaza in aceasta primavara, a declarat Adam Craciunescu, directorul general al Romsilva. Programul national de realizare a perdelelor forestiere pentru protectia autostrazilor si drumurilor nationale a fost aprobat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) in 23 decembrie 2013. In Romania necesarul de perdele forestiere de protectie de-a lungul autostrazilor si drumurilor nationale este de 1.720 km, in prezent nefiind realizata nicio perdea forestiera de protectie de acest tip, se arata in textul OUG. Programul urmeaza sa fie implementat de consiliile judetene, cu finantare de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura si din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale ale consiliilor judetene. Anul acesta suma alocata este de 30 de milioane de lei, scrieBursa.ro.

Primele 20 piete auto din lume, in 2013. Dupa ce am publicat o serie de materiale referitoare la evolutia pietei auto la nivel international (vezi link-urile de mai jos), de aceasta data va propunem o scurta analiza a celor mai puternice piete nationale. Mai exact, un Top 20 al pietelor nationale, pe 2013. Evident, pe primul loc regasim China, care a absorbit anul trecut aproape 23 de milioane de unitati. Chiar daca au avut o crestere cu 8%, Statele Unite se afla doar pe pozitia a doua, cu 15,6 milioane de unitati. Podiumul este completat de Japonia, cu 5,3 milioane de unitati. Prima piata din Europa este, bineinteles, Germania, cu 2,9 milioane de unitati vandute in 2013. In topul mondial, Germania este insa abia a sasea, fiind clasata intre doua imense piete emergente, Brazilia si Rusia. Urmatoarele piete europene sunt Marea Britanie (locul 8, cu 2,26 milioane de unitati) si Franta (pe 9, cu putin sub 1,8 milioane de vehicule), anunta24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro