Sari direct la conținut

Business Report: Astazi ar trebui sa se vanda Oltchim. Ce investitori sunt asteptati si ce-ar cumpara ei de fapt; Exportul gazelor din SUA ar putea determina o scadere a pretului pe piata mondiala; Cum putea demara in 2014 "Pitesti-Sibiu" pe banii UE

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Exportul gazelor din SUA ar putea determina o scadere a pretului pe piata mondiala. Exportul gazelor din SUA catre Europa ar determina echilibrarea cererii si a ofertei si ridicarea pretului, pana la un nivel acceptabil de piata americana si interesant pentru companiile petroliere, apreciaza expertul Dumitru Chisalita. „In fapt, probabil ca SUA va permite exportul doar a unui procent din productia de gaze, un procent care permite echilibrarea cererii si ofertei (un pret atractiv pentru companiile producatoare si acceptabil pentru consumatori)”, a mai spus domnia sa. Permisiunea exportului de gaze catre Europa, intr-o situatie de criza, apreciem ca se incadreaza in „derogarile” pe care le poate permite Energy Policy and Conservation Act adoptat de SUA. Conform unui material prezentat la Venetia in anul 2013, capacitatea maxima teoretica de export a gazelor din SUA prin lichefiere este de 280 mld mc, aproape egala cu cantitatea importata anual de Europa din Norvegia si Rusia, mai spune Dumitru Chisalita, mentionand ca din cele 16 terminale LNG (gaz natural lichefiat) existente in SUA, unul a primit autorizatia de export, altele sunt in discutie pentru a primi aceasta autorizatie, scrieBursa.ro.

2014, anul in care se dezlantuiesc vitezele 4G. Operatorii de telefonie mobila din tara noastra vor avea, incepand din luna aprilie a acestui an, acces la frecventele 4G pe care le-au castigat in urma licitatiei de spectru care s-a desfasurat in vara anului 2012. Acest lucru inseamna ca Orange, Vodafone, Cosmote, 2K Telekom vor putea oferi internet mobil cu viteze de pana la 300 de Mbps. Orange si Vodafone au lansat serviciile comerciale 4G inca din decembrie 2012, iar Cosmote, din luna aprilie a anului trecut, dar pe zone restranse si la viteze limitate, folosindu-se in acest sens de frecventele in spectrele de 900 sau 1800 MHz. In aprilie, operatorii vor intra in posesia benzii de 2600 MHz, iar serviciile 4G se vor extinde, la fel si vitezele, anuntaCapital.ro.

Astazi ar trebui sa se sa vanda Oltchim. Ce investitori sunt asteptati si ce-ar cumpara ei de fapt. Pe 28 martie, combinatul Oltchim ar trebui sa fie vandut. Mai precis, sa fie vandute activele lui viabile, reunite intr-un Oltchim 2. Acesta a fost angajamentul luat in comun de stat si de administratorul judiciar Rominsolv, prin Gheorghe Piperea. „Asteptam pana maine, ora 11.00, sa vedem cine depune oferta angajanta.Deocamdata avem patru consortii care au cumparat caietul de sarcini(Chimcomplex, al omului de afaceri Stefan Vuza, rusii de la Oil Gas Trade, consortiul chinezesc Baota Petrochemical Group Junlun Petroleum si Petchem, divizia petrochimica a grupului maghair MOL – n.r.)”, a spus ieri Piperea. Potrivit acestuia, oferta angajanta ar avea functia unui precontract de cumparare. Reunirea activelor viabile ale Oltchim in firma Oltchim 2 si vanzarea acesteia, se va face ulterior, „imediat dupa ce avem oferta angajanta castigatoare si planul de reorganizare este votat de creditorii majoritari”, mai spune administratorul judiciar, informeazaEconomica.net.

Relansarea economica sta pe umerii a doar 20.000 de firme din totalul de 600.000. Companiile de care depinde relansarea economica in Romania reprezinta mai putin de 3% din totalul firmelor active, se sustine intr-o analiza a Casei de Insolventa Transilvania (CITR). Daca e adevarat mergem pe o sarma tare subtire, iar o eventuala intrare a acestora in insolventa ar genera un efect de domino cu consecinte majore asupra intregului sistem. Din totalul celor peste 600.000 de companii active in 2013 inregistrate la Registrul Comertului, care nu se afla in insolventa, 19.800 au un rol determinant in economie, fiind companii care au active mai mari de un milion de euro, scrieBusinessCover.ro.

Harta emigratiei. Cati romani au plecat din tara in ultimii 25 de ani. Topul destinatiilor preferate. In jur de 2,3 milioane de romani, peste 100.000 de anual, au ales sa plece peste hotare dupa 1989, reiese din datele Institutului National de Statistica (INS). Astfel, populatia rezidenta a tarii a scazut la inceputul anului trecut la nivelul inregistrat in 1969, de circa 20 de milioane de locuitori. Cel mai semnificativ „val” de emigrari s-a inregistrat in 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, principala destinatie la acea data fiind Spania. In prezent, cei mai multi romani care au plecat din tara pentru o perioada de cel putin un an au ales Italia, anuntaGandul.

Cum putea demara in 2014 „Pitesti-Sibiu” pe banii UE. Romania va transmite Comisiei Europene pana la finele acestei luni documentul care stabileste modul de utilizare a fondurilor europene. Guvernul a aprobat, miercuri, Acordul de Parteneriat (AP) 2014-2020, care stabileste modul de utilizare a fondurilor europene, si il va transmite in mod formal Comisiei Europene (CE) la finele lunii martie, a anuntat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Termenul-limita pentru trimiterea acestui document esential este 22 aprilie, ceea ce inseamna ca Romania il trimite cu doar trei saptamani inainte de expirarea acestuia, informeazaRomania Libera.

O legenda a implinit 50 de ani: Skoda 1000 MB. Skoda 1000 MB a implinit 50 de ani. Modelul compact a debutat in 21 martie, ca succesor al fostei Skoda Octavia. Fiind primul model Skoda cu tractiune spate, motor montat in spate si caroserie autoportanta, Skoda 1000 MB este un reper important in cei aproape 119 ani de istorie ai marcii Skoda. In zilele sale de glorie, modelul cu patru usi era unul dintre cele mai bune automobile din clasa de un litru si a impus noi standarde in ceea ce priveste confortul, performantele si tehnologia. O unitate de productie complet noua, un design auto refacut radical, cel mai avansat motor din clasa sa – in primavara anului 1964, Skoda 1000 MB a reprezentat o revolutie pentru Skoda. „Skoda este unul dintre producatorii cu cea mai lunga traditie din lume”, spune Winfried Vahland, CEO Skoda. „Baza succesului companiei o reprezinta automobilele exceptionale. In anii 60, Skoda 1000 MB a reprezentat o piatra de hotar pentru companie si o marturie impresionanta a cunostintelor in materie de inginerie ale constructorului din Republica Ceha”, scrie24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro