Business Report: Autostrazi 2014-2020: Pierdem bani inainte de a incepe sa ii cheltuim; Cel mai mare datornic la Fisc, un SRL cu un singur angajat; Noua modificare in legea RCA: asiguratorul va fi obligat sa dea masina la schimb pe durata reparatiei
Banii de Prima Casa se termina luna aceasta. Finantele vor anunta saptamana viitoare suplimentarea plafonului de garantii. Banii pentru Prima Casa se termina in urmatoarele zile. Reprezentantii FNGCIMM au declarat pentru Economica.net ca plafonul de garantii ramas disponibil ieri era de 182 de milioane de lei. Ministerul Finantelor va anunta saptamana viitoare, prin vocea ministrului, felul in care statul va continua sa sprijine programul Prima Casa. Ritmul rapid de acordare a creditelor ipotecare prin Programul Prima Casa in primele luni ale lui 2016, de frica legii darii in plata, a condus la epuizarea rapida a garantiilor acordade de stat bancilor pentru acest tip de imprumuturi. Astfel, daca in ceilalti ani, unele banci, ca BCR sau Banca Transilvania, reuseau sa epuizeze plafonul de garantii aferent programului Prima Casa abia in septembrie-octombrie, iar anul trecut nici macar nu a fost epuizat integral, in 2016 intregul plafon de garantii aprobat de stat la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va fi epuizat in luna mai, scrie Economica.net.
Ce a refuzat Romania sa inteleaga din Planul Junker, astfel incat i-au picat toate proiectele propuse. Comisia Europeana este nemultumita ca Romania nu a trimis la Bruxelles niciun proiect viabil care sa fie finantat prin Planul de investitii european. Oficiali europeni au explicat marti, 3 mai, pentru cursdeguvernare.ro, motivele simple pentru care niciunul dintre cele peste 200 de proiecte trimise la Bruxelles in decembrie 2014 de catre Guvernul Ponta nu a fost inclus in „Planul Junker” : toate erau fie proiecte publice guvernamentale (care nu se califica pentru finantare), fie proiecte public/privat, promovate de companii de stat, care au fost facute prost sau care aveau probleme cu finantarea, informeaza cursdeguvernare.ro.
Presedintele BNP Paribas PF, socat de punerea sub acuzare a bancii. Instanta franceza a facut public interogatoriul realizat in cazul procesului penal in care o subsidiara a BNP Paribas este cercetata pentru suspiciuni de practici inselatoare in procesul acordarii de credite in franci elvetieni (CHF). Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul de Inalta Instanta din Paris au luat aceasta hotarare considerand ca informatiile continute de interogatoriu sunt importante pentru clientii care se judeca in procese civile cu banca.Amintim ca subsidiara din Franta a BNP Paribas a acordat imprumuturi in CHF, in perioada 2008-2009, cand dobanzile erau relativ scazute, creditele trebuind rambursate in euro. Dupa cresterea cursului monedei elvetiene, clientii BNP platesc, pe toata durata creditului, aceeasi rata in euro care le-a fost anuntata in oferta de imprumut, relateaza Bursa.
Dezinfectantii diluati: Zeci de mii de romani se imbolnavesc in spital. Doctorii ascund numarul sa nu piarda banii de la CNAS. Diluarea substantelor dezinfectante folosite in spitale, dezvaluita de investigatiile echipei lui Catalin Tolontan, are victime reale, numarate de Ministerul Sanatatii: 0,23% dintre pacienti devin victime ale infectiilor intraspitalicesti intr-un an. Insa guvernul, prin ministerul de resort, subraporteaza numarul celor infectati in spital, avertizeaza un raport privind consumul de antibiotice din Romania, care spune ca nu are cum, in situatia actuala a spitalelor, sa avem o incidenta a acestor boli de doar 0,23%, fata de 5,7% cat e media europeana. Aceasta subraportare are o cauza legislativa – spitalele nu raporteaza aceste infectii pentru ca nu mai primesc bani de la CAS (pe criterii de performanta). Ministerul Sanatatii anunta ca incepe o investigatie legata de substanta cu care se dezinfecteaza salile de operatii din sute de spitale. O face insa abia dupa ce o ancheta jurnalistica publicata pe tolo.ro arata ca unele substante care trebuie sa sterilizeze instrumente din sali de operatii sunt diluate, deci ineficiente, informeaza Economica.net.
Ce trebuie sa faca cei care au de recuperat bani de la Astra Asigurari. Romanii sau firmele care au de primit bani in urma politelor detinute la Astra Asigurari trebuie sa aiba dosarele complete pentru a putea primi bani. Sumele sunt limitate la maximum 450.000 de lei sau 100.000 de euro.Cetatenii sau service-urile auto care au de recuperat bani in falimentului Astra Asigurari trebuie sa aiba dosarele complete si sa astepte solutionarea acestora de catre comisia speciala din cadrul Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA) pentru a-si primi banii. Acest lucru presupune si „inarmarea” cu rabdare, deoarece la falimentele trecute, mult mai mici decat cazul Astra, ultimele plati au fost facute si la ani buni distanta fata de deschiderea procedurilor, relateaza Adevarul Financiar.
Cel mai mare datornic la Fisc, un SRL cu UN SINGUR angajat. ANAF a inceput sa publice lista datornicilor la bugetul de stat. O societate cu un angajat a reusit performanta de a conduce topul. Deocamdata, doar restantele de peste 50.000 lei au fost facute publice, dar urmeaza si persoanele fizice cu datorii mai mari de 1.500 lei, a comunicat Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).Potrivit datelor publicate ieri, care vizeaza doar contribuabilii mari si cei mijlocii, cel mai mare datornic la bugetul de stat este Oana Management SRL. Din datele consultate de EVZ, firma este un SRL infiintat in 2006 in localitatea Posta Calnau, din Buzau, cu activitati de consultanta pentru afaceri si management. Firma are un singur angajat.Potrivit unui raport al Risco, compania este detinuta de doua persoane fizice: Vasilescu Catalin Florian (98,81%) si Vrinceanu George (1,19%), relateaza EVZ.
Cum vor arata noile pachete de tigari. Marii producatorii au pierdut procesul cu UE. Producatorii de tigari, inclusiv Philip Morris si British American Tobacco, au pierdut procesul cu Uniunea Europeana impotriva legii prin care trebuie sa acopere pachetele de tigari cu imagini si avertismente legate de pericolele fumatului, anunta Bloomberg. Potrivit Curtii Europene de Justitie, masura nu „depaseste ceea ce este necesar”. Nu se poate face apel la decizie. Producatorii de tigari au mai incercat sa elimine textele de pe ambalaje, iar ele sa fie inlocuite cu avertisment. In 2014, un tribunal din Marea Britanie a dat acelasi verdict si a decis ca regulile europene sunt valide, informeaza Gandul.info.
Curtea de Conturi in universitati: Ratele de angajare a absolventilor trebuie sa devina criterii de performanta. Aproape 500.000 de persoane cu studii superioare au parasit Romania. Curtea de Conturi a realizat un raport de audit privind performanta invatamantului superior din Romania in care constata calitatea slaba a universitatilor si ruptura dintre ceea ce se invata in facultati si ce se cere pe piata muncii. De asemenea, raportul arata cresterea ponderii absolventilor care ajung in somaj sau sunt inactivi si mentioneaza ca, potrivit unor calcule facute de expertii Curtii, aproape 500.000 de persoane cu studii superioare au parasit Romania in 7 ani. Raportul intitulat „Analiza fundamentarii si evolutiei situatiei obiectivului privind cresterea procentului absolventilor de invatamant superior, in conformitate cu prevederile Strategiei Europa 2020” prezinta o radiografie fidela a situatiei din domeniu, dar contine si concluzii discutabile, potrivit cursdeguvernare.ro.
Noua modificare in legea RCA: asiguratorul va fi obligat sa dea masina la schimb pe durata reparatiei. Printre noile amendamente pregatite de jucatorii din piata asigurarilor auto obligatorii care vor fi depuse astazi la Senat se numara si cel solicitat de service-urile auto: rent a car si pentru persoane fizice, nu doar pentru cele juridice in contul politei RCA. Proiectul legii RCA va primi astazi ultimele amendamente. Acestea vor fi trimise la Comisia pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital din Senat. Surse din piata ne-au declarat ca printre amendamentele mentionate pana acum (diferentierea daunelor morale de cele materiale si bonificarea vatamarilor corporale, in baza unei valori a punctului traumatic stabilit de legiuitor), se mai numara unul care a fost introdus la solicitarea reprezentantilor service-urilor auto.Conform acestui amendament, sistemul rent a car asociat politei RCA va fi introdus si la persoanele fizice, la fel ca la persoanele juridice. Citeste mai multe pe Economica.net.
Autostrazi 2014-2020: Pierdem bani inainte de a incepe sa ii cheltuim. Doi ani si jumatate dupa momentul de la care Romania poate accesa aproximativ 5,1 miliarde euro, finantare UE, nu avem definitivat nici macar Master Planul General de Transporturi si nici ghidurile necesare realizarii proiectelor de infrastructura. Ministrul Transporturilor invoca fie atentatele de la Bruxelles, fie luptele politice din Parlament pentru a explica intarzierile. Dupa ce a pierdut mai multe miliarde de euro ca urmare a faptului ca a cheltuit doar aproximativ 62,65% din cei 4,2 miliarde euro pusi la dispozitie de catre Uniunea Europeana pentru perioada 2007-2013, Romania se pregateste sa repete esecul si pentru actualul exercitiu financiar, respectiv 2014-2020, relateaza Digi24.