Sari direct la conținut

Business report: Benzina fara taxe costa cat apa plata; Pretul gazului se dubleaza de la producator pana la noi acasa. De ce?; Performanta unica pentru Romania: Zi de zi, ora de ora, am fost net exportatori de curent ieftin

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Performanta unica pentru Romania: Zi de zi, ora de ora, am fost net exportatori de curent ieftin. Exporturile de electricitate au depasit, anul trecut, 6 TWh, in cuantum de peste 200 de milioane de euro. Tot curentul vandut la export este produs in centrale eoliene si solare si subventionat de noi toti. Romania a atins, in 2014, o performanta nemaintalnita in istoria sa: in fiecare zi din an, a fost net exportatoare de energie electrica. Balanta schimburilor comerciale de energie incepuse sa fie favorabila tarii noastre din 2012, trendul s-a accentuat in 2013, dar anul trecut, zi de zi, exporturile de energie au depasit importurile cu cel putin 800 MW orari, ajungand pana la varfuri excedentare de 1.600 – 1.700 de MWh. Per total, in 2014, s-au exportat peste 6 TWh, circa 12% din toata energia produsa in Romania, in valoare de aproximativ 220 de milioane de euro, daca luam in calcul un pret mediu al energiei pe bursa de 37 de euro/MWh, informeaza economica.net.

Salariile din „Top Managementul” Romaniei: de la sefa Petrom, la Patriarhul Daniel, guvernatorul Isarescu si presedintele Iohannis. Patriarhul Daniel castiga de opt ori mai mult decat un roman de rand. BOR concureaza asadar cu marile companii de pe piata locala la capitolul competitivitatii salariilor oferite persoanelor din „top management”. Pe de alta parte, un sef de banca ia peste 20.000 de euro pe luna, in timp ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, institutie care supravegheaza activitatea bancilor, se multumeste cu jumatate din aceasta suma. Angajatii de la stat castiga, in medie, mai mult decat cei din sectorul privat. In administratia publica, un functionar ia cu aproape 40 la suta mai mult decat un salariat cu venituri medii. Gandul va propune o lista scurta a salariilor unor persoane aflate la conducerea unor institutii sau companii, dar si a celor care guverneaza si fac legi in Romania. Patriarhul Daniel castiga, lunar, 13.900 de lei net, echivalentul a peste 3.150 de euro (la un curs de 4,4 lei/euro), din care 7.731 de la stat, iar diferenta din fondurile Arhiepiscopiei Bucurestilor. Astfel, PF Daniel castiga lunar de opt ori mai mult decat salariul mediu net din Romania, de 1.705 lei, potrivit celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS).

Benzina fara taxe costa cat apa plata. Cea mai mare povara in pretul carburantilor sunt taxele puse de stat. Chiar daca este pentru prima data in ultimii ani cand benzina nu s-a mai scumpit la inceput de an, de prea multe ieftiniri la pompa nu vom mai avea parte. Benzina costa putin peste 5 lei pe litru si asta dupa scaderea cu 50% a pretului barilului de petrol, in doar jumatate de an. Fara taxele puse de stat, un litru de benzina ar costa mai putin decat o sticla de apa plata. Daca scoatem TVA-ul, acciza si supraacciza introdusa anul trecut de stat, un litru de benzina ar costa doar 2 lei si 20 de bani. Ceea ce inseamna ca taxele reprezinta aproape 60% din pretul final. In acest moment, ponderea taxelor in pretul final al carburantilor este cea mai mare din ultimii sase ani. Astfel, degeaba pretul petrolului a scazut pe plan international la mai putin de 60 de dolari pe baril. Accizele introduse de guvernanti fac aproape imposibila ieftinirea benzinei si motorinei sub 5 lei pe litru, noteaza digi24.ro.

Mario Draghi, BCE: „Riscul deflatiei in zona euro nu poate fi exclus”. Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca nu poate exclude riscul deflatiei in zona euro, indicand o probabilitate crescuta ca institutia sa suplimenteze la inceputul acestui an masurile monetare de stimulare a economiei regiunii, transmite Mediafax. „Riscul ca BCE sa nu isi indeplineasca mandatul de mentinere a stabilitatii preturilor este mai mare fata de acum sase luni. Pregatim tehnic modificarea marimii, vitezei si compozitiei masurilor, la inceputul lui 2015, daca va fi necesar, pentru a reactiona la o lunga perioada de inflatie scazuta. Exista unanimitate in aceasta privinta la nivelul consiliului guvernatorilor”, a afirmat Draghi intr-un interviu acordat publicatiei germane Handelsblatt, relateaza Bloomberg. Membrii consiliului sunt de acord in principiu, dar discutiile legate de necesitatea unor noi masuri de stimulare in acest moment au redeschis divergentele in interiorul consiliul guvernatorilor format acum din 25 de membri, dupa adoptarea euro de catre Lituania, la 1 ianuarie, scrie Bursa.ro.

Pretul gazului se dubleaza de la producator pana la noi acasa. De ce? Componenta pret gaz producator a ajuns sa conteze doar cu 50% in formarea pretului final al gazului la noi acasa. Restul reprezinta o suita de taxe si tarife, toate impuse de catre stat. Si pretul la producator este impus de stat, si va ramane astfel pana in 2021. Pretul reglementat pe care consumatorii casnici il platesc in factura la gaze conteaza doar in proportie de 50% in pretul final, pe care romanii il platesc furnizorului. Restul sunt taxe, tarife, marje ale distribuitorului si furnizorului. Calculul a fost facut pornind de la factura primita acasa de un consumator din Bucuresti de tip B1, luna noiembrie, furnizor GDF Suez Energy Romania. Astfel, consumul acestuia a fost de 960 de kWh, adica 0,96 MWh, cu un cost de 109 lei, fara TVA. Aceasta inseamna ca pretul per MWh este de 113 lei. Or, pretul reglementat de ANRE pentru cosul consumatorilor casnici este de 53 lei/MWh, ceea ce inseamna aproape jumatate. Cum se ajunge de la 53 de lei la 113 lei, explica chiar presedintele ANRE Niculae Havrilet „Pretul reglementat de ANRE este un cos format din productia locala, import si inmagazinari. Mai vin apoi tarife de furnizare, transport, distributie, diferite taxe. Tarifele sunt fixe si nu tin cont de valoarea gazului ca marfa”, spune Havrilet pentru economica.net.

Grad de absortie de aproape 80% in agricultura. Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a platit, pana la jumatatea lunii decembrie 2014, aproape 7 miliarde de euro catre beneficiarii Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 – 2013, a comunicat AFIR. Nivelul reprezinta un grad de absorbtie al fondurilor europene pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 78%. Potrivit reprezentantilor AFIR, situatia finala pentru intregul an 2014 va fi disponibila dupa jumatatea lunii ianuarie 2015, atunci cand vor fi introduse in sistem toate datele (confirmarile) primite din partea bancilor cu care beneficiarii PNDR colaboreaza, scrie EVZ.ro.

Miscarile anului 2014 in constructii: Pleaca Lafarge, Gealan a fost achizitionat de catre Veka, iar un fond din Hong Kong a venit la Ceramica Iasi. Sectorul materialelor de constructii, inca departe de anii de boom, se mentine pe harta investitorilor, cele mai notabile evenimente din 2014 fiind anuntul fuziunii Holcim-Lafarge, intrarea pe piata a unui fond din Hong Kong, alte doua fabrici in portofoliul Somaco si achizitia Gealan de catre VEKA. Grupurile Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta), ambele cu operatiuni in Romania, au anuntat in aprilie ca au convenit o fuziune prin schimb de actiuni care va crea cel mai mare producator de ciment din lume. Pentru obtinerea aprobarilor autoritatilor de reglementare, tranzactia, care urmeaza sa se incheie in prima jumatate a anului 2015, implica si vanzarea unor active ale celor doua grupuri, mai ales in Europa, informeaza Adevarul.ro.

Adrian Sarbu a pierdut peste 100 de milioane din avere. Averea lui Adrian Sarbu s-a redus la 80-85 de milioane de euro, conform editiei de anul trecut a Top 300 Cei mai bogati romani. In primul an de criza fostul „mogul de la Pro” avea o avere estimata la 200 milioane de euro. Ramas fara salariul de 1,8 milioane de euro anual de la Central European Media Entreprise, compania careia i-a vandut PRO TV si pe care a condus-o pana in august 2013 din pozitia de CEO, Adrian Sarbu nu a avut un an an prea usor nici acasa. Revenit la Bucuresti, a reinceput sa se implice intens in administrarea Mediafax Group, la care a ramas proprietar, si a intrat in conflict direct cu premierul Victor Ponta si cu Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), conform Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro