Sari direct la conținut

Business Report: Benzina si motorina se vor scumpi, chiar din noaptea de Revelion; Unul dintre cele doua sectoare prioritare ale Romaniei mai primeste o lovitura; Parteneriatul cu statul e tot mai pagubos la bursa

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Unul dintre cele doua sectoare prioritare ale Romaniei mai primeste o lovitura. In timp ce somajul crestere de la o luna la alta, iar investitiile straine directe sunt la cel mai scazut nivel din ultimii ani, unul dintre cele doua sectoare prioritare ale Romaniei mai primeste o lovitura. Energia si agricultura sunt cele doua sectoare prioritare ale Romaniei, asa cum au anuntat, la inceputul anului, autoritatile autohtone. Sectorul agricol a reusit sa aduca un aport substantial cresterii PIB, insa sectorul energetic a avut parte de mai multe socuri din partea autoritatilor. Dupa noile taxe introduse in luna februarie a urmat reducerea schemei de sprijin pentru energia verde, iar acum a venit si taxa pe constructii speciale, scrie Capital.

Parteneriatul cu statul e tot mai pagubos la bursa. „Taxa pe stalp” micsoreaza profiturile tuturor companiilor de utilitati listate, Nuclearelectrica a fost parasita de investitorii privati pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda si va imparti cu Hidroelectrica cosul reglementat de energie electrica pentru consumatorii casnici, Transgaz duce povara nerealizarii Nabucco. Ce poate fi mai sigur decat sa ai o cota-parte (fie si una minuscula) din afacerile unui monopol? Cam asa s-au gandit toti cei care au participat la ofertele publice initiate de stat la bursa. Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, Romgaz s-au deschis spre investitorii privati in ultimii ani, promitand profituri sigure din piete in care aveau pozitii de monopol sau duopol, scrie Romania libera.

Benzina si motorina se vor scumpi, chiar din noaptea de Revelion. Benzina si motorina se vor scumpi, incepand cu 1 ianuarie 2014, cu circa 9 bani pe litru, ca urmare a modificarii sistemului de calcul a accizelor, potrivit estimarilor companiilor petroliere. De la 1 ianuarie 2014 accizele la carburanti se vor plati, in lei, la un nou curs, mai putin favorabil fata de cel din momentul de fata si, in plus, vor fi ajustate si cu rata inflatiei, de unde va rezulta o majorarare a preturilor de circa 9 bani pe litru la benzina si motorina. Scumpirea va avea loc indiferent de amanarea cu trei luni a introducerii accizei suplimentare pe carburanti de sapte eurocenti pe litru, care ar fi urmat sa intre in vigoare la 1 ianuarie, scrie Economica.net.

Masa de Craciun. Cu cat e mai scumpa decat inainte de criza. O masa festiva de patru persoane este cu circa 15 – 20% mai costisitoare fata de acum cinci ani. Preturile legumelor, zaharului si branzeturilor au crescut cel mai mult. Moment de bucurie, Craciunul este pentru romani unul din putinele prilejuri de peste an in care familia se reuneste. Romanii incearca sa respecte fidel obiceiurile, chiar daca pentru multi cheltuiala de Sarbatori este o povara. Evz a calculat cat costa masa de Craciun, realizand totodata o evidenta a scumpirilor din ultimii cinci ani, pentru a vedea cu cat platim mai mult decat inainte de criza, scrie EVZ.

Romanii platitori de taxe care fac Craciunul la Fisc: „Astia te fac sa emigrezi in Australia, sa cresti canguri!” „Ce-i asta, coada la bani?”, se mira pe buna dreptate un domn venit cu fiul sa-i plateasca timbrul de mediu la masina proaspat adusa din Germania. „Da, dar la dat, nu la luat”, ii vine raspunsul din neantul cozii impletite ca un covrig, de la Administratia Financiara a sectorului 4. Este esenta Fiscului in Romania. Aici, oamenii se inghesuie si spumega nervos nu ca sa faca bani, ci sa dea banii la stat. Este o lume in care nici logica, nici binefacerile tehnologice ale secolului 21 nu au reusit sa dea roade, scrie Gandul.

Siderurgia – cinci ani consecutivi de pierderi. Administratia combinatului ArcelorMittal Galati incheie anul cu rezultate financiare negative, 2013 fiind cel de al cincilea an in care combinatul functioneaza cu pierderi. Acest fapt se datoreaza, in principal, scaderii cererii de tabla groasa de pe piata laminatelor, ca urmare a reducerii, pe fondul crizei economice, a investitiilor in proiecte de infrastructura. Directorul general al combinatului, Bruno Ribo, spune insa ca sunt motive pentru un „optimism rezonabil” pentru a doua parte a lui 2014, cand este previzibila o crestere a cererii de tabla groasa, scrie Romania libera.

Fostul presedinte al BCE: „2014 va fi un an de crestere economica”. Fostul presedinte al Bancii Central Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat, ieri, ca ritmul de crestere a economiei mondiale se va accelera anul viitor, datorita politicilor bancilor centrale, precum si a masurilor de austeritate adoptate anul acesta in zona euro, cu conditia continuarii reformelor structurale. „Este clar ca acum inregistram crestere la nivel global cu surprize placute in unele din economiile avansate”, a declarat Jean-Claude Trichet. El a continuat: „Poate ca a avut loc o incetinire in unele economii emergente, dar trebuie sa analizam fiecare economie pe baza fundamentelor sale si cred ca daca tinem cont de toate aspectele va fi un an de crestere”, scrie Bursa.

Zece sectoare lucreaza in foc continuu de Sarbatori. Cea mai mare parte a angajatilor din companiile si institutiile Romaniei sunt liberi in aceasta perioada, pana la 6 ianuarie, sau cel putin au in program datele de 24-25 decembrie si 1-2 ianuarie ca zile nelucratoare. Dar exista si unele sectoare in care oamenii sunt nevoiti sa lucreze in program normal, pentru a asigura in permanenta („foc continuu”) suportul tehnic necesar economiei si societatii. In mod traditional, in domeniul energetic se regasesc cele mai multe locuri de munca in regim de foc continuu, scrie Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro