Sari direct la conținut

Business Report: Bulina neagra a imobiliarelor romanesti; "Regina asigurarilor" revine in forta. Angela Toncescu, in curs de avizare pentru postul de director al Carpatica; Date preliminare anuntate in intreaga Europa – tabloul economiilor europene

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Bulina neagra a imobiliarelor romanesti. La sapte ani de la declansarea crizei imobiliare, Aradul continua sa reaminteasca de degringolada in care a intrat piata romaneasca. Orasul care promitea cinci centre comerciale pe o strada a ramas in final cu doua proiecte subrezite, dupa ce Carrefour, Cora si mallul Armonia au fost eliminate. Calea Aurel Vlaicu din Arad ofera un tablou clar al evolutiei intregii piete imobiliare din Romania. In plin avant economic, investitorii se grabeau sa cumpere aici terenuri pentru a-si asigura expansiunea intr-o tara in care cuvantul mall incepea sa fie la moda. Grabiti de cresterea accelerata a preturilor si de concurenta care ii motiva sa construiasca primii, dezvoltatorii imobiliari au uitat de indicatori precum puterea de cumparare sau de obiceiurile de consum ale populatiei. Au investit sute de milioane de euro in terenuri aflate la cateva sute de metri distanta unele de altele, iar din cele cinci malluri anuntate pe aceeasi strada au fost ridicate trei: Armonia, Atrium si Galleria, scrieCapital.ro.

„Regina asigurarilor” revine in forta. Angela Toncescu, in curs de avizare pentru postul de director al Carpatica. Angela Toncescu, fosta sefa a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, este foarte aproape sa preia conducerea companiei Carpatica Asig, aflata in prezent intr-o situatie dificila. ASF confirma ca in Consiliu se discuta aprobarea unui nou director la Carpatica. Inscaunarea „reginei asigurarilor” la conducerea societatii controlate inca de milionarul Ilie Carabulea ar putea coincide cu revenirea unui alt personaj foarte influent. Constantin Toma, fost director al Omniasig, ar putea prelua, impreuna cu un fond strain de investitii, compania sibiana, anuntaEconomica.net.

Date preliminare anuntate in intreaga Europa – tabloul economiilor europene. Tarile din Europa au raportat miercuri estimarile semnal pentru trimestrul I 2015, analistii estimand ca cifrele de crestere economica ar putea zugravi o imagine de ansamblu relativ incurajatoare. Statisticile pot fi privite si in acest mod: doar 2 state- Finlanda si Grecia- sunt in recesiune, economia europeana a crescut peste cele ale Marii Brinanii sau SUA, iar prognoza generala de crestere a fost ratata cu numai 0,1%. Economisti din intreaga Europa erau convinsi ca in Eurozona cresterea economica s-ar apropia de 0,5% in primul trimestru, devansand economia britanica, care a crescut cu 0,3%, si cea a SUA, care abia a depasit 0%. O moneda euro relativ slaba si pe un pret ieftin al petrolului au contribuit la efervescenta economica din ultima perioada, iar BCE considera ca si schema QE a contribuit la sporirea increderii in zona euro si la stimularea creditarii. Concluzia finala: Economia Zonei euro a inregistrat o crestere de 0,4% in primul trimestru, in special cu aportul Ciprului si Frantei. Din randul statelor aflate in afara zonei, Romania are din nou o buna performanta, infomeazaCursdeguvernare.ro.

CE Hunedoara inghite pe banda bani de la stat, dar nu ofera nici o solutie economica de supravietuire. Anul 2015 poate fi fatal pentru Complexul Energetic Hunedoara, in mod deosebit pentru cele trei mine de carbune din componenta, care, ramase fara sprijinul energiei produse in termocentrale se vor inchide in cel mai scurt timp. Valea Jiului, candva bazinul muncitoresc care punea pe jar inclusiv sistemul comunist, va deveni, asa cum visa Victor Ciorbea in urma cu aproape 20 de ani, un taram al cultivatorilor de plante medicinale asociate cu agroturismul de mina. Din pacate nu este de glumit. Cele doua termocentrale din cadrul CE Hunedoara, Mintia si Paroseni au capotat demult in fata altor producatori de energie electrica, supravietuirea lor fiind mai mult un miracol decat o realitate. In aceste conditii, in lipsa unor solutii de viabilizare a societatii, Guvernul a gasit de cuviinta sa mai pompeze cateva zeci de milioane de euro in aceasta, pentru o supravietuire iluzorie in cel mai bun caz pana in toamna acestui an, scrieEnergy-Center.ro.

Volkswagen T1 Race Taxi – 530 CP si un look demn de o sportiva. Festivalul de la Worthersee se apropie de debut, iar printre exponatele care vor putea fi admirate in orasul austriac se numara si un Volkswagen T1. Bus-ul german in cauza a fost produs in 1962, insa in ultimii sase ani a fost tras pe dreapta pentru o reconditionare completa. Fred Bernhard este carosierul elvetian care detine acest vehicul, iar proiectul final al sau arata execelent. In plus, Volkswagen T1 Race Taxi, pentru ca acesta este noul nume al bus-ului, a primit o serie de componente de pe modelele Porsche 993 si Porsche 996 GT3. Motorul de 530 CP si 757 Nm a fost transplantat de la un 993, insa Fred Bernhard a montat si doua turbine plus o cutie de viteze manuala cu sase rapoarte preluata de pe 996 GT3. Sistemul de franare si directia au fost preluate tot dupa Porsche 993, iar la final s-a adaugat un set de jante speciale, semnate BBS, anuntaAuto-Bild.ro.

Si banii sunt prosti cateodata: o companie din China a castigat 100 mil. dolari in valoare piata din nimic. Actiunile societatii Duolun Industry au avansat cu 10% in ziua in care aceasta si-a schimbat numele in P2P Financial. Firma fusese lansata ca developer imobiliar si si-a schimbat domeniul de activitate. Desi nu a inceput sa ofere servicii propriu-zise pentru internet, intrarile investitorilor au marit cu 100 milioane dolari capitalizarea bursiera a acesteia. 100 milioane dolari doar dintr-o schimbare de nume. Atat a castigat in valoare de piata o firma de pe Bursa de la Shanghai fara sa fi facut nimic altceva. Financial Times semnaleaza cazul punandu-l pe seama escaladarii maniei privind actiunile tehnologice din piata chineza. Shanghai Duolun Industry se lansase initial ca o societate activand in sectorul imobiliar, unde nu a avut mare succes avand in vedere competitia din aceasta piata deja saturata. Pretul actiunilor a scazut cu mai mult de 25% de la jumatatea lunii aprilie si pana la sfarsitul saptamanii trecute. Un simplu anunt a facut insa ca pretul sa explodeze intr-o singura zi: compania se va numi P2P Financial. Investitorii au gasit un farmec mai mare al acestui numar iar intrarile de capital au urcat cu 10% pretul actiunilor si implicit cu 100 milioane dolari capitalizarea bursiera a societatii, informeazaCapital.ro.

Adrian Porumboiu: „Retailerii au adaosuri de peste 90%. Cine impoziteaza taxele de raft?” In ciuda asigurarilor venite din partea Guvernului si a retailerilor ca reducerea TVA la alimente, de la 1 iunie, se va resimti in buzunarele romanilor, marii producatori agricoli sustin ca nu va fi asa. Ei acuza comerciantii ca le-au majorat taxele de marketing. Adrian Porumboiu, proprietarul grupului de firme Racova, cu afaceri in agricultura si industria alimentara, acuza marile lanturi de magazine ca vor sa compenseze reducerea preturilor la alimente, anuntata de la 1 iunie in contextul scaderii TVA, prin majorarea taxelor de marketing. Omul de afaceri crede ca populatia nu va beneficia astfel de scaderi de preturi de pana la 12%, asa cum au anuntat comerciantii si unii procesatori. „Eu cred ca preturile vor ramane aceleasi pentru ca retailerii ne cer taxe mai mari, noua producatorilor. Eu vand produse lactate catre Kaufland unde trebuie sa platesti 8 taxe care insumeaza 90% din pretul final al produsului. Dupa ce s-a anuntat reducerea TVA, ne-au trimis nota ca mai vor 7%”, a declarat pentruEconomica.netAdrian Porumboiu. Potrivit acestuia, situatia este intalnita in toate retelele de hipermarketuri. „Cate impozite se platesc din acest adaos comercial de 90%?”, se mai intreaba retoric Porumboiu, care crede ca este vorba despre miliarde de euro neimpozitate care se repatriaza in tarile de origine ale respectivelor retele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro