Sari direct la conținut

Business report: Carburantii s-au scumpit cu aproape 5% in ultima luna in Romania, mai mult decat in tarile vecine; CJUE obliga statul sa restituie si timbrul de mediu; Economist: Cel mai grav efect al Brexitului asupra Romaniei ar fi pierderea fondurilor europene

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Carburantii s-au scumpit cu aproape 5% in ultima luna in Romania, mai mult decat in tarile vecine. Preturile la carburanti au crescut in Romania mai mult decat in statele vecine care sunt si ele membre UE. Motorina s-a scumpit cel mai mult. Pretul mediu al benzinei vandute in Romania era, la data de 6 iunie, de 5,05 lei pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a preturilor carburantilor al Comisiei Europene. Potrivit calculelor Economica.net, pretul este cu 3,4% mai mare decat cel inregistrat cu o luna in urma. Pretul mediu al motorinei, cel mai folosit carburant din Romania, a fost de 4,97 lei pe litru, cu 4,7% mai mult decat cu o luna in urma. Cresterile din Romania sunt mai mari decat cele din cele doua state vecine noua, care sunt si membre ale Uniunii Europene, Bulgaria si Ungaria.

Harta impozitelor pe profit: Romania are printre cele mai reduse cote de taxare a rentabilitatii firmelor din UE. Companiile din Romania se bucura de unul dintre cele mai reduse impozite pe profit, atat la nivel european, cat si mondial, arata un studiu asupra economiilor globale majore realizat de UHY – reteaua internationala de contabilitate si consultanta fiscala. Cota de impozitare la nivelul Romaniei se afla mult sub media inregistrata la nivel global, al statelor G7 si la nivel european, iar SUA si Japonia se afla in topul clasamentului cu cele mai ridicate impozite pe profit, noteaza autorii studiului, scrie Adevarul Financiar.

Cacealmaua restituirii vechilor taxe auto nu a tinut. CJUE obliga statul sa restituie si timbrul de mediu. Curtea de Justitie a Uniunii Europene a emis pe 9 iunie 2016 o decizie prin care statul roman este obligat sa restituie si timbrul de mediu (taxa auto in vigoare) pentru masinitle second-hand, dupa ce si celelalte trei forme ale taxei au fost nelegale. Impactul bugetar estimat de Guvern este de 6,5 miliarde lei. Intre timp, potrivit estimarilor Profit.ro, prin sumele nou colectate, cele neluate in calcul atunci si prin acumularea de dobanzi, ar putea sa se apropie de 8 miliarde de lei, mai mult de 1% din PIB in plus la deficitul bugetar, anunta profit.ro.

Un nou tractor fabricat in Romania ia calea exportului. Centrul de cercetare si dezvoltare al producatorului roman de tractoare agricole si forestiere IRUM SA Reghin a lansat, zilele acestea, un nou model de tractor forestier in cadrul celui mai mare mare targ de Utilaje Forestiere, care se desfasoara in perioada 9-12 iunie 2016 in Germania. Noul utilaj, TAF 2012 G, fabricat la Reghin, este destinat pietelor din Germania, Franta, Austria, Elvetia si Belgia, ne-au precizat reprezentantii producatorului roman. Tractorul este prevazut cu un cleste care, impreuna cu suportul si bratul pe care este fixat, are avantajul ca poate ridica bustenii la o inaltime mai mare fata de sol, permitand o manevrabilitate superioara a utilajului cu incarcatura, in virajele stranse de pe drumurile forestiere, anunta Capital.ro.

Economist: Cel mai grav efect al Brexitului asupra Romaniei ar fi pierderea fondurilor europene. Leul se va deprecia, exporturile vor scadea. Romania ar putea ramane fara fonduri europene daca Marea Britanie iese din Uniunea Europeana, riscand nefinantarea proiectelor, in conditiile in care state precum Ungaria, Polonia si tarile baltice vor fi mult mai rapide in absorbtia fondurilor. Alte riscuri vizeaza deprecierea monedelor regionale in raport cu euro si dolarul, insa mai putin in cazul leului, care este oricum prea puternic, cu 5%-10% in comparatie cu monedele din regiune, Brexit-ul influentand si schimburile comerciale si numarul romanilor care lucreaza in Marea Britanie, relateaza Adevarul.

Cate masini autonome vor fi in 2035? Viitorul suna autonom. O cercetare pusa la cale de IHS Automotive arata ca in 2035 vor circula pe strazile Planetei 21 de milioane de masini autonome. Cu toate ca trei sferturi dintre soferi nu cred ca vor cumpara o masina autonoma vreodata, constructorii investesc bani grei in automobilele autonome. Un studiu efectuat de IHS Automotive estimeaza ca 600.000 de masini autonome se vor vinde pana in 2025. Pana in 2035, vor fi in lume 21 de milioane de masini autonome, insa doar 1.2 milioane dintre acestea vor fi in Europa, relateaza Auto-bild.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro