Sari direct la conținut

Business report: Cat se imprumuta Romania in fiecare secunda si cati kilometri de autostrada ar putea construi din banii luati in 2014; Munca mai putina pentru angajati mai multi: Noul trend al pietei muncii europene?; Prognozele analistilor privind economia sunt tot mai optimiste, pentru ca indicatorii arata din ce in ce mai bine

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Bancile europene au inchis sau au vandut peste 5 mii de sucursale. Marile banci europene au inchis sau au vandut, anul trecut, 5.300 de sucursale, ceea ce ar putea accelera tranzitia spre online banking, transmite Reuters, citand rapoarte financiare anuale publicate de 26 dintre primele 30 de mari grupuri bancare europene. Inchiderea sucursalelor bancare reflecta o revolutie online care schimba viata oamenilor, de la cumpararea vacantelor pana la imprumutarea de carti sau DVD-uri. In plus, inchiderea oficiilor bancare este si o modalitate prin care institutiile de credit isi reduc costurile si isi consolideaza capitalul, puncteaza Reuters. Firma de consultanta Bain & Company estimeaza ca procesul de „digitalizare” va cauza inchiderea a circa 40% dintre sucursalele bancare din Europa intre 2013 si 2020. Asadar, in 2020, in UE vor fi cu 65 de mii mai putine oficii bancare, avand in vedere ca, potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE), la sfarsitul lui 2012 existau 218 mii de oficii bancare in Uniunea Europeana, noteaza Bursa.ro.

Investitiile straine directe au crescut in primele doua luni desi februarie a inregistrat minimul ultimului an. Investitiile straine directe au fost, in primele doua luni, de 282 milioane euro, in crestere cu 35,6% fata de perioada similara a anului trecut, arata datele Bancii Nationale (BNR). Totusi, in februarie, Romania a atras doar 36 milioane euro, minimul ultimului an. Participatiile la capital au insumat 375 milioane euro, iar creditele intragrup au inregistrat o valoare neta negativa de 93 milioane euro, se arata intr-un comunicat al BNR. In luna februarie, Romania a reusit sa atraga doar 36 milioane de euro, un minim al ultimului an, fata de 244 milioane de euro in ianuarie. Anul trecut, investitiile straine directe (ISD) au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior la 2,71 miliarde euro, atingand varful ultimilor patru ani, dupa ce in 2012 s-a consemnat prima apreciere de la inceputul crizei, informeaza Capital.

Cat te costa vacanta de Paste la pensiune. Cei care vor sa petreaca sarbatorile pascale departe de casa trebuie sa se grabeasca sa faca rezervari, deoarece peste 70% din locuri sunt deja ocupate. Proprietarii de pensiuni sunt aproape gata cu pregatirile in vederea primirii oaspetilor de Paste. Tarifele medii practicate de acestia pornesc de la 60-90 de lei de persoana pentru o noapte de cazare cu mic dejun si difera in functie de numarul de margarete afisate la intrare. Atat preturile mai mici fata de cele practicate de hotelieri, cat si includerea in pachete a unor servicii ca ateliere de creatie, drumetii sau spectacole i-au ajutat pe administratori sa atinga un grad de ocupare de peste 70% pana la aceasta data, potrivit datelor furnizate EVZ de Asociatia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC).

Cat se imprumuta Romania in fiecare secunda si cati kilometri de autostrada ar putea construi din banii luati in 2014. Romania ar putea construi 2.442 de kilometri de autostrada, la un cost mediu de 5,2 milioane de euro pe kilometru, din banii pe care statul trebuie sa ii imprumute in 2014. Anul trecut, statul a imprumutat aproape 482 de euro pe secunda, bani folositi atat pentru finantarea deficitului bugetar, respectiv a diferentei dintre veniturile si cheltuielile statului, cat, in special, pentru „rostogolirea” unor datorii mai vechi, respectiv inlocuirea unor imprumuturi ajunse la scadenta cu alte imprumuturi. Suma este cu 6% mai ridicata decat cea inregistrata in 2012, de circa 453 de euro pe secunda, reiese din calculele gandul pe baza celor mai recente date ale Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Munca mai putina pentru angajati mai multi: Noul trend al pietei muncii europene? Austeritatea a lovit grav modelul social european dar, pe masura ce economiile ies din recesiune, in domeniul muncii reapar reglementarile care amintesc de vremurile relaxate ale continetului. In Franta, un acord semnat saptamana trecuta intre cateva patronate si sindicate ii obliga pe unii profesionisti sa-si inchida smartphonurile de serviciu dupa ora 18.00 (formularea este una in premiera – „obligation de deconnexion des outils de communication a distance”), iar pe sefii lor sa renunte la orice intentie de a trimite angajatilor vreun e-mail sau SMS, deoarece ar fi o intruziune in viata privata de familie a subalternilor, scrie cursdeguvernare.ro.

Prognozele analistilor privind economia sunt tot mai optimiste, pentru ca indicatorii arata din ce in ce mai bine. Majoritatea indicatorilor macroeconomici in primele doua luni ale anului aduc numai vesti bune, fapt care ii determina pe analisti sa-si imbunatateasca prognozele privind cresterea PIB din acest an. Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank si presedinte al Consiliului Fiscal, spune ca are in vedere o imbunatatire a estimarii pentru avansul PIB din 2014 la 3,5%. De asemenea, BCR, cea mai mare banca dupa active, a modificat deja prognoza de crestere a PIB de la 2,3% la 3%, dupa cum spune Eugen Sinca, analistul-sef al bancii. Si ING Bank se gandeste sa imbunatateasca prognoza privind cresterea economica, arata Ziarul Financiar (ZF) intr-o analiza de tip focus. Surpriza din 2013 schimba perspectiva pentru 2014 Pana acum analistii locali anticipau pentru 2014 o incetinire a cresterii Produsului Intern Brut. Media estimarilor economistilor indica la inceputul anului o crestere economica de 2,3%, economia urmand sa fie sustinuta in continuare de cererea externa si de o revenire treptata a cererii interne, noteaza Adevarul.

Mercedes Concept Coupe SUV anunta viitorul MLC. Aceasta este prima imagine oficiala cu noul Mercedes Concept Coupe SUV, care va fi dezvaluit peste putin timp, in cadrul Salonului Auto de la Beijing. Anticipeaza viitorul Mercedes MLC, asteptat pe piata in 2015, ca principal concurent al primului SUV cu alura de coupe din lume, „struto-camila” BMW X6. Viitorul Mercedes MLC va fi produs in SUA si este de asteptat sa aduca unele noi detalii de design si ceva prospetime in limbajul stilistic al marcii germane. Conceptul imbina liniile specifice familiei M / ML cu cele de la coupe-ul cu 4 usi CLA, predominant fiind caracterul sport, dinamic, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro